Μερικές φορές, η ευγένεια και τα κοινωνικά στερεότυπα μας «αναγκάζουν» να κάνουμε πράγματα που μέσα μας ξέρουμε πως δεν είναι σωστά, όπως το να πιέζουμε ένα παιδί να φιλάει και να αγκαλιάζει ανθρώπους που δεν θέλει - ακόμα κι αν πρόκειται για τον παππού και τη γιαγια!
Μία μαμά, που έχει αποφασίσει να ακούει τα «θέλω» του παιδιού της, ανέβασε ένα βίντεο στο Tik Tok εξηγώντας γιατί δεν πίεσε ποτέ την 2χρονη κόρη της να αγκαλιάσει κάποιον που δεν θέλει, ακόμα κι αν πρόκειται για τη γιαγια ή τον παππού:
«Θεωρώ παραβίαση το να αγκαλιάζουμε, να φιλάμε ή να αγκίζουμε κάποιον όταν αυτός δε θέλει. Δεν έχει σημασία αν είναι παιδί ή ενήλικας, ούτε αν πρόκειται για συγγενείς ή αγνώστους. Ωστόσο, δεν το βλέπουν έτσι όλοι οι μεγάλοι!
Μερικές φορές, όταν ένα παιδί προσπαθεί να αποφύγει την αγκαλιά μας, νιώθουμε ότι μας απορρίπτει. Πρέπει να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι αναγκασμενα να δέχονται τα φιλιά και τις αγκαλιές μας οποιαδήποτε ώρα και στιγμή.
Η κόρη μου κοντεύει δύο χρονών και την έχω μάθει από μωρό να μην δέχεται αβίαστα τις αγκαλιές και τα φιλιά των μεγάλων μόνο όταν θέλει και όχι επειδή πρέπει. Το σώμα της είναι δικό της και δε χρειάζεται να υποκύπτει σε συμπεριφορές που δεν την κάνουν να νιώθει άνετα.
Ωστόσο, οι προηγούμενες γενιές έχουν συνηθίσει να αγκαλιάζουν τα μικρά παιδιά χωρίς να τους ζητούν την άδεια και δεν είναι λίγες οι φορές που οι κοντινοί συγγενείς μας (όπως οι παππούδες της) παρεξηγούνται και νιώθουν ανεπιθύμητοι όταν η κόρη μου τους σπρώχνει μακριά.
Για μένα, όμως, το πιο σημαντικό όλων είναι τα συναισθήματα και η ασφάλεια της κόρης μου, και όχι των γονιών ή των άλλων συγγενών μου. Αυτό με νοιάζει πάνω απ’ όλα, είναι να γνωρίζει πως το σώμα της τής ανήκει και δεν έχει κανείς το δικαίωμα να το αγγίζει χωρίς τη συναίνεσή της - ακόμα κι αν πρόκειται για τους ανθρώπους που την αγαπάνε και τη νοιάζονται».
Πηγή: thesun.co.uk
«Δεν πιέζω ποτέ την κόρη μου να αγκαλιάζει τους παππούδες της αν δεν θέλει»
Πόσες φορές έχετε χαμογελάσει σε ένα παιδί λέγοντάς του «δώσε ένα φιλάκι στη θεία που σε αγαπάει»; Πόσες φορές έχετε αγριοκοιτάξει ένα παιδί που προσπάθησε να σπρώξει μακριά τον παππού που θέλησε να του τσιμπήσει τα μάγουλα ή να το αγκαλιάσει;