Τι χρειαζόμαστε
- 450 γραμμάρια λευκό ταχίνι (ανάλατο)
- 150 γραμμάρια λιωμένη κουβερτούρα χωρίς ζάχαρη
- 350 γραμμάρια μέλι
- 1/3 της κούπας κρύο νερό
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κουταλιά του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Τι κάνουμε
Βήμα 1ο
Στρώνουμε μια φόρμα για κέικ (μακρόστενη ή κουλούρα) με διαφανή μεμβράνη αφήνοντας αρκετή να περισσεύει απ’ έξω.
Σε ένα κατσαρολάκι, ρίχνουμε το νερό το μέλι και το αλάτι και φέρνουμε σε βρασμό, ανακατεύοντας ώστε να ενωθούν. Μόλις αρχίσει το μείγμα να βράζει, το αφήνουμε για λίγο στη φωτιά, ώσπου να σιροπιάσει.
Βήμα 2ο
Παράλληλα, ζεσταίνουμε το ταχίνι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη μας καεί. Μόλις μαλακώσει, το ρίχνουμε σ’ ένα μπολ και, μόλις γίνει το σιρόπι, το προσθέτουμε κι αυτό. Ρίχνουμε τη βανίλια και ανακατεύουμε αργά με ξύλινο κουτάλι ή με ηλεκτρικό μίξερ χειρός (στο πολύ αργό).
Μόλις έχουμε ένα ομογενές, αλλά τραχύ μείγμα (μετά από 1 λεπτό περίπου), προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε ώστε να δημιουργηθούν σπειροειδή νερά (σαν του μαρμάρου).
Βήμα 3ο
Με γρήγορες κινήσεις, γεμίζουμε τη φόρμα με το μείγμα μας και τη σκεπάζουμε καλά με τη διαφανή μεμβράνη που περισσεύει. Αφήνουμε το χαλβά σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα, ώσπου να δέσει, και σερβίρουμε αμέσως.
Καλή επιτυχία!