Ο νεογνικός ερυθηματώδης λύκος είναι μια σπάνια συγγενής ασθένεια που προσβάλλει το έμβρυο μέσω του πλακούντα, εάν η μητέρα έχει σχετικά αντισώματα στο αίμα και ασχέτως αν εκείνη έχει προβληθεί ποτέ από λύκο. Σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώνεται με ελαφρά συμπτώματα για ένα χρονικό διάστημα, αλλά σε κάποιες, προκαλεί σοβαρές επιπλοκές.
Η Barbarita ήταν ένα από τα νεογνά που αντιμετωπίζουν συγγενή καρδιακό αποκλεισμό κι έτσι βρέθηκε να κρατιέται στη ζωή μέσω βηματοδότη από 5 ημερών. Σύντομα, όμως, η κατάστασή της χειροτέρεψε κι έπρεπε να εκτιμηθεί κατά πόσο μπορεί να υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς ως τελευταία και σωτήρια λύση.
Κάπως έτσι βρέθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, όπου οι ειδικοί σε ζητήματα παιδικών καρδιαγγειακών παθήσεων έπιασαν αμέσως δουλειά. Έπρεπε να κρατήσουν τη μικρή στη ζωή με κάθε τρόπο, ώσπου να βρεθεί δότης και να προχωρήσει η μεταμόσχευση. Στην πορεία δοκίμασαν άλλες εναλλακτικές, ώστε να αποφευχθεί η δύσκολη εγχείρηση, αλλά μάταια. Η Barbarita χρειαζόταν επειγόντως μια καινούργια καρδιά.
Ευτυχώς, μετά από 142 ημέρες στο νοσοκομείο, το τηλέφωνο χτύπησε και τα νέα ήταν ευχάριστα – είχε βρεθεί δότης για τη μικρή. Η 9ωρη επέμβαση ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η Barbarita απόκτησε την καρδιά που επιθυμούσε… το πιο υπέροχο και πολύτιμο δώρο για τα πρώτα της γενέθλια, αγκαλιά με τους αγαπημένους της.
«Είναι απίστευτο να την βλέπεις να συμπεριφέρεται σαν ένα οποιοδήποτε μωρό, λες και η μεταμόσχευση δεν έγινε ποτέ. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν πόσο όμορφο είναι να την έχουμε επιτέλους στο σπίτι, να μπουσουλάει και να ανακαλύπτει τον κόσμο μέρα με τη μέρα», δηλώνει με χαρά και ανακούφιση η μαμά της.
Πηγή: healthier.stanfordchildrens.org