Unicef: «Στην Ελλάδα έχετε τα παιδιά σαν μικρούς θεούς και αυτό κάνει πιο εύκολη τη δουλειά μας»

Unicef: «Στην Ελλάδα έχετε τα παιδιά σαν μικρούς θεούς και αυτό κάνει πιο εύκολη τη δουλειά μας»

Στις 20 Νοεμβρίου του 2020, το ελληνικό κράτος και η UNICEF συμφώνησαν στην ίδρυση ενός μόνιμου γραφείου του οργανισμού στη χώρα μας, με σκοπό την ευημερία των δύο εκατομμυρίων παιδιών που ζουν στο ελληνικό έδαφος. Το έργο της Unicef δεν θα είναι εύκολο αλλά, όπως είπε ο εκπρόσωπος της UNICEF Luciano Calestini σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», τα παιδιά στην Ελλάδα «κατέχουν μοναδική θέση, τα έχετε σαν μικρούς θεούς στην οικογένεια και αυτό αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τη δουλειά που έχουμε μπροστά μας».

Η Unicef, με εμπειρία 75 ετών, έχει θέσει ως στόχο της την ενδυνάμωση του εθνικού συστήματος και τη διασφάλιση ότι το κράτος εφαρμόζει τη σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού. Ο Luciano Calestini, ο οποίος ηγείται μια ομάδα 32 ατόμων, διευκρίνισε πως έχει έρθει με την ιδιότητα του πιστοποιημένου διπλωμάτη στην Ελλάδα, όπως ακριβώς γίνεται με τα μέλη της Υπατης Αρμοστείας ή του ΠΟΥ.

3000 παιδιά βρίσκονται σε ιδρύματα

«Ένα από τα πρότζεκτ, με το οποίο θα ασχοληθούμε μαζί με την υφυπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, είναι η προώθηση του θεσμού της αναδοχής», λέει ο Luciano Calestini και συμπληρώνει πως «3.000 παιδιά βρίσκονται σε ιδρύματα, κάτι που πρέπει να αλλάξει, καθώς είναι κοινώς αποδεκτό ότι η οικογένεια αποτελεί το καταλληλότερο περιβάλλον για να μεγαλώσει ένα παιδί».

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλη παιδική φτώχεια

Ο εκπρόσωπος της Unicef αναφέρει πως ο σχεδιασμός τους περιλαμβάνει εκστρατεία ευαισθητοποίησης αλλά και αρκετές τεχνικές παρεμβάσεις, ενώ δείχνει ανησυχία για τα ποσοστά παιδικής φτώχειας στην χώρα μας. 

«Εχουμε βρει αρκετά στατιστικά στοιχεία για τη ζωή των παιδιών στην Ελλάδα, με εξαίρεση τη μείωση της παιδικής θνησιμότητας, που έχει σταθμιστεί στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στους υπόλοιπους πυλώνες υπολείπεστε των άλλων χωρών-μελών», εξηγεί, «ως προς την παιδική φτώχεια, πιο χαμηλά από την Ελλάδα βρίσκονται μόνον η Ρουμανία και η Βουλγαρία». 

Τα δεδομένα αυτά προβληματίζουν τον έμπειρο αξιωματούχο, που έχει υπηρετήσει στα πιο δύσκολα πόστα. «Αυτοί οι αριθμοί οφείλονται σε πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί έως σήμερα, αλλά σχετίζονται και με τις επικρατούσες νοοτροπίες, εξ ου και πρέπει να εργαστούμε με όλους – με την Εκκλησία, τα πανεπιστήμια, τον ιδιωτικό τομέα».

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σενάρια για την επόμενη μέρα είναι δύο: «Είτε θα συνεχίσουμε στο μονοπάτι στο οποίο βρίσκεστε, με επίγνωση ότι θα βελτιωνόμαστε σταδιακά αλλά ότι θα είμαστε πάντοτε πίσω από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εξίσου θα βελτιώνονται, είτε θα θέσουμε για την επόμενη δεκαετία σαφείς στόχους, π.χ. να μειώσουμε την παιδική φτώχεια από 33% στο μισό, κάτι που θα είναι επαναστατικό και θα ανατρέψει το αφήγημα». 

Ο Luciano Calestini είναι πεπεισμένος πως τα παιδιά μπορούν να φέρουν τις κοινωνικές αλλαγές που χρειαζόμαστε και πως σήμερα υπάρχει η πολιτική βούληση  –ειδικά εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη– να τα μεγαλώσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε στο μέλλον να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο. 

Όσο για τους πόρους απαιτούνται για την υλοποίηση του σχεδιασμού τους, ο κ. Calestini υπολογίζει πως «μπορούμε να αποσπάσουμε από κοινού με το Δημόσιο από την Ε.Ε., αλλά και στον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδας, τη ναυτιλία, τον τουρισμό, τις τηλεπικοινωνίες».

v