Το κλείσιμο των σχολείων και η τηλεκπαίδευση έχει επηρρεάσει βαθιά τους μαθητές όχι μόνο στην χώρα μας αλλά σε ολόκληρο τον πλανήτη. Και μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε ή να θεωρούμε πως όλα τα προβλήματα θα λήξουν με το εμβόλιο, αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με πρόσφατη ανακοίνωσή του, μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: τα παιδιά πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές που θα τα ακολουθούν για πολύ καιρό μετά το τέλος της πανδημίας.
Τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα έμμεσων επιπτώσεων
«Διαταραχές άγχους που προκαλούνται από την COVID-19 έχουν διαγνωστεί σχεδόν στο 90% των νέων, ενώ περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο μαθητές σχεδόν σε όλες τις χώρες έχουν επηρεαστεί από το κλείσιμο των σχολείων», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση, που υπογράφει μεταξύ άλλων και ο ΠΟΥ.
Ο ΠΟΥ ανέλαβε δράση και, με τη βοήθεια έξι μεγάλων οργανώσεων νέων παγκοσμίως - οι οποίες αριθμούν 250 εκατομμύρια μέλη - ξεκίνησε παγκόσμια κινητοποίηση «για την αντίδραση στις αρνητικές επιπτώσεις της COVID-19 στους νέους».
Οι αιτίες που προκαλούν διαταραχές άγχους στους νέους
Η συμμαχία εντόπισε πως, παρά το γεγονός ότι οι νέοι πλήττονται λιγότερο από την ασθένεια σε σχέση με τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα, είναι τα πρώτα θύματα των έμμεσων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων. Οι αιτίες που προκαλούν τις διαταραχές άγχους είναι οι εξής:
- H διακοπή της σχολικής εκπαίδευσης
- H οικονομική αβεβαιότητα
- H απώλεια ή η έλλειψη ευκαιριών απασχόλησης
- Oι επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία και τα τραύματα από την ενδοοικογενειακή βία.
1 δις παιδιά αντιμετωπίζουν μαθησιακά προβλήματα και άγχος
Εκτός από τις διαταραχές άγχους, πολλά παιδιά αντιμετωπίζουν και προβλήματα στη μάθηση. Το κλείσιμο των σχολείων και η τηλεκπαίδευση έχει επηρρεάσει 1 δισεκατομύριο παιδιά παγκοσμίως, ενώ 1 στους 6 νέους παγκοσμίως έχει χάσει τη δουλειά του κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι δράσεις που προτείνει ο ΠΟΥ
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ, οι οργανισμοί που κινητοποιούνται για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος, πρέπει να κινηθούν σε δύο μέτωπα: να βοηθήσει τους νέους να αντιμετωπίσουν τις συγκεκριμένες προκλήσεις που φέρνει η ασθένεια σ’ αυτούς, αλλά επίσης και να τους καταστήσει αρωγούς, ώστε και οι ίδιοι οι νέοι να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της πανδημίας.
Στόχος τους είναι να «επενδύσουν σε λύσεις και δράσεις των οποίων θα ηγούνται νέοι, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-1».
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, θα διοργανωθεί παγκόσμια διάσκεψη των νέων τον Απρίλιο του 2021, ενώ έχει δημιουργηθεί ένα ταμείο ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων, για τη στήριξη οργανώσεων αυτών των δράσεων.
Πηγή: healthview.gr