Παρ’ όλ’ αυτά, οι ειδικοί δεν έπαψαν ποτέ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όλους, αφού όσο μικρές και αν είναι οι πιθανότητες να νοσήσει βαριά ένας νέος ή μεσήλικας, δεν αποκλείεται να συμβεί και, μάλιστα, να αποβεί μοιραίο. Όπως έγινε στην περίπτωση του 39χρονου DJ που, αν και δεν είχε άλλα προβλήματα υγείας, άφησε στη ΜΕΘ την τελευταία του πνοή.
Μετά από ένα πρώτο κύμα με αυστηρά μέτρα και ελάχιστες απώλειες, και ένα καλοκαίρι με ύφεση, αλλά και εφησυχασμό, φτάσαμε στη χαλάρωση του φθινοπώρου που έφερε το δεύτερο κύμα και έναν αληθινά «μαύρο» Νοέμβρη με πάρα πολλούς θανάτους. Και δυστυχώς, ανάμεσα στους διασωληνωμένους και τους νεκρούς του τελευταίου μήνα, βρίσκονται και πολλοί άνθρωποι κάτω των 65 ετών.
«Λένε ότι η covid-19 μοιάζει με μια απλή γρίπη», είπε χθες η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, «ωστόσο άλλα λένε τα στοιχεία. Τις τελευταίες ημέρες έχουμε σχεδόν 100 θανάτους καθημερινά ενώ η επιδημική γρίπη καμία φορά δεν ξεπέρασε τους 200 θανάτους συνολικά για όλο το χρόνο».
«Κάποιοι άλλοι λένε ότι οι θάνατοι αφορούν ανθρώπους άνω των 80 ετών», συνέχισε το μέλος της επιτροπής, «η διάμεση ηλικία παραμένει στα 80 έτη, όμως μέσα στο Νοέμβριο διασωληνώθηκαν 183 ασθενείς και χάθηκαν 117 άτομα κάτω των 65 ετών. Η λοίμωξη αφορά όλους μας.»
Στη συνέχεια, η κ. Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι «η χαμηλή θνησιμότητα σε άτομα κάτω των 65 ετών εξαρτάται όχι μόνο από την υγεία τους, αλλά και από την δυνατότητα του συστήματος υγείας να παρέχει την απαιτούμενη εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα με την επιμέλεια και το χρόνο που απαιτείται. Ήδη το σύστημα έχει υπερφορτωθεί και πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όρια του, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε αδυναμία της βέλτιστης φροντίδας με τραγικά αποτελέσματα».
Συνολικά μέχρι σήμερα, από τους 1714 νεκρούς, οι 243 ήταν ασθενείς από 18 έως 64 ετών, 233 ήταν από 40 έως 64 και 10 ήταν από 18 έως 39. Μάλιστα, το τελευταίο 48ωρο έχουν χάσει τη ζωή τους ένας 25χρονος, ένας 39χρονος και μια 33χρονη.
Όσο για τους διασωληνωμένους, από τους 549 που βρίσκονται στις ΜΕΘ, οι 15 είναι από 18 έως 39 ετών και οι 236 από 40 έως 64 ετών. Συνεπώς, το 45% των ασθενών στην εντατική αυτή τη στιγμή – πάνω από 4 στους 10 – είναι μικρότεροι από 65 ετών.
Από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και σήμερα έχασαν τη ζωή τους 1.088 άτομα. Αν αναλογιστεί κανείς ότι στις 31 Οκτωβρίου ο αριθμός των συνολικών θανάτων ήταν 626, αντιλαμβάνεται πως μιλάμε για τον χειρότερο μήνα που έχει ζήσει η χώρα μας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Πηγή: thetoc.gr