Χωρίστε τους χώρους ώστε να μην υπάρχει οπτική και ακουστική επαφή
Πολλές φορές δεν είναι εύκολο να φτιάξουμε μία διαδικτυακή αίθουσα κι ένα διαδικτυακό γραφείο χωρίς αυτά τα δύο να έχουν οπτική ή ακουστική επαφή μεταξύ τους. Καλώς ή κακώς, δεν έχουμε όλοι μεγάλα σπίτια με πολλά δωμάτια. Ωστόσο, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο ώστε, τουλάχιστον, να μην βλέπει ο ένας τον άλλον.
Αν είναι δυνατόν βάλτε το παιδί στο δωμάτιό του και εσείς μεταφερθείτε στο γραφείο ή το σαλόνι. Αν έχετε δύο παιδιά που κάνουν τηλεκπαίδευση, αξιοποιείστε και την κουζίνα. Φυσικά δεν είναι το καλύτερο περιβάλλον για να κάνει μάθημα ένα παιδί ή να δουλεύει ένας γονιός, αλλά μερικές φορές πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό με αυτά που έχουμε.
Επιπλέον, για να μην ακούτε ο ένας τον άλλον, μπορείτε να προμηθευτείτε ακουστικά με ατομικό μικρόφωνο.
Συμπεριφερθείτε σαν να είναι τα παιδιά στο σχολείο
Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πως τα παιδιά μας, αν και στο σπίτι, είναι… σχολείο! Καλό είναι λοιπόν να μην τους μιλάμε και να μην τα ενοχλούμε την ώρα που έχουν μάθημα. Δεν χρειάζονται ούτε φρεσκοστυμμένη πορτοκαλάδα, ούτε τοστάκια. Το μόνο που χρειάζονται είναι ησυχία για να συγκεντρωθούν και να αποδώσουν όσο καλύτερα μπορούν.
Φροντίζουμε, λοιπόν, να κάνουμε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες από το βράδυ όπως κι όταν πήγαιναν κανονικά στο σχολείο και να έχουν δίπλα τους ένα παγούρι με νερό, το κολατσιό τους και τα βιβλία που χρειάζονται. Έπειτα επιστρέφουμε στην (τηλ)εργασία μας και δίνουμε ραντεβού με τα παιδιά όταν σχολάσουν!
Αποφύγετε τους αντιπερισπασμούς
Όπως φροντίζουμε να μην υπάρχουν αντιπερισπασμοί όταν τα παιδιά μελετούν τα μαθήματά τους, έτσι και τώρα πρέπει να δημιουργήσουμε καθαρούς και τακτοποιημένους χώρους για την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία. Τόσο οι μαθητές όσο και οι εργαζόμενοι, για να είναι αποτελεσματικοί στη δουλειά τους, οφείλουν να είναι συγκεντρωμένοι.
Καθαρίστε, τακτοποιήστε και αδειάστε τον χώρο που χρησιμοποιείτε για τηλεργασία και τηλεκπαίδευση. Δεν χρειάζονται περιττά «μπιχλιμπίδια» που τραβάνε την προσοχή μας. Επίσης, την ώρα του μαθήματος, απομακρύνετε τα κινητά από τα παιδιά ώστε να μην ασχολούνται με εφαρμογές και παιχνίδια που αποσπούν την συγκέντρωσή τους.
Ενισχύστε το διαδικτυακό σας σήμα για να μην έχετε διακοπές
Το χαρακτηριστικό της ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης και τηλεργασίας είναι πως το ίντερνετ παίρνει φωτιά! Για να μην έχετε, λοιπόν, διακοπές και «κολλήματα», προτιμήστε την ενσύρματη σύνδεση, αφού η σύνδεση στο δίκτυο μέσω καλωδίου είναι πάντα πιο αξιόπιστη. Μια γρήγορη και οικονομική λύση για να έχετε ενσύρματο δίκτυο στα δωμάτια που το σήμα είναι ασθενές (χωρίς να εγκαταστήσετε καλωδίωση δικτύου), είναι να χρησιμοποιήσετε powerline adaptors, ένα ζεύγος συσκευών δηλαδή που μεταφέρει το δίκτυο από δωμάτιο σε δωμάτιο μέσω των καλωδίων του ηλεκτρικού ρεύματος.
Μόλις τελειώσετε, βγείτε μια σύντομη βόλτα στην γειτονιά
Επειδή θα συνεχίσετε να είστε όλοι μαζί στο ίδιο σπίτι και μετά την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία, καλό είναι να βγείτε για μία σύντομη βόλτα στη γειτονιά, στελνοντας τον κωδικό 6 στο 13033. Εκτονώστε την ένταση της ημέρας, ώστε να μην ξεσπάσετε ο ένας πάνω στον άλλον - η οικογενειακή ηρεμία και η ψυχική σας υγεία είναι εξίσου σημαντικά με τη δουλειά και το σχολείο! Έτσι, θα είστε πιο χαλαροί για να... επαναλάβετε την εξ' αποστάσεως εκπαίδευση και εργασία.