Πώς να φτιάξετε σπιτική μαγιά με απλά υλικά που έχετε στο ντουλάπι

Πώς να φτιάξετε σπιτική μαγιά με απλά υλικά που έχετε στο ντουλάπι

Η εμπειρία του πρώτου lockdown μας έδειξε πως κάποια προϊόντα εξαφανίζονται αμέσως από τα ράφια του σούπερ μάρκετ, με πρώτη και καλύτερη την μαγιά! Για να μην χρειαστεί, λοιπόν, να ζητάμε πάλι από φίλους και γνωστούς ένα μικρό φακελάκι 9 γραμμαρίων, μπορούμε να την φτιάξουμε πολύ απλά, μόνες στο σπίτι μας!

Μαγιά με λευκή μπύρα

Οι παρακάτω ποσότητες αντιστοιχούν σε 50 γραμμάρια νωπής μαγιάς, όσο χρειάζεται, δηλαδή, ένα καρβέλι ψωμί.

Τι θα χρειαστούμε

  • 100 ml λευκή μπύρα
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ.
  • Αφήνουμε το μείγμα να «ξεκουραστεί» σ' ένα σκεύος, το οποίο έχουμε σκεπάσει με πανί, σε θερμοκρασία δωματίου, για όλη τη νύχτα. 
  • Την επόμενη μέρα, μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε. 

Μαγιά με αλεύρι και νερό 

Οι παρακάτω ποσότητες αντιστοιχούν σε 50 γραμμάρια νωπής μαγιάς, όσο χρειάζεται, δηλαδή, ένα καρβέλι ψωμί.

Τι θα χρειαστούμε

  • μία κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μία κούπα χλιαρό νερό

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Ανακατεύουμε καλά τα υλικά σε ένα μπολ.
  • Το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 6 ώρες.
  • Ανακατεύουμε το μείγμα μας ξανά, προσθέτοντας μια κουταλιά αλεύρι ακόμη, και λίγο νερό.
  • Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για άλλες 6 ώρες.
  • Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία κάθε 6 ώρες, για ένα 24ωρο. 
  • Στο τέλος, το μείγμα μας θα είναι φουσκωμένο και έτοιμο για χρήση. 

Tip: Αν δεν χρησιμοποιήσουμε όλη τη μαγιά, την βάζουμε μέσα σε λάδι, σκεπάζουμε, και την διατηρούμε στο ψυγείο για μια εβδομάδα. 

Mαγιά με αλεύρι και ζάχαρη

Οι παρακάτω ποσότητες αντιστοιχούν στην μαγιά που χρειάζεστε για περίπου 2 κιλά ψωμί. 

Τι θα χρειαστούμε

  • 110 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 30 γραμμάρια μαύρη ζάχαρη
  • Λίγο αλάτι
  • 2 λίτρα νερό

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Βάζουμε το νερό σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. 
  • Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα.
  • Έπειτα, το βάζουμε σε ένα μπουκάλι, κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
  • Μετά το 24ωρο, είναι έτοιμο για χρήση.

Μαγιά με αλεύρι και ψωμί του τοστ

Οι παρακάτω ποσότητες αντιστοιχούν στην μαγιά που χρειάζεστε για περίπου 2 κιλά ψωμί.

Τι χρειαζόμαστε

  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 φέτες ψωμί του τοστ

Τι πρέπει να κάνουμε

  • Βάζουμε τα υλικά μας σε ένα μπολ και τα ζυμώνουμε καλά μέχρι το μείγμα μας να ομογενοποιηθεί.
  • Το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 4 ώρες.
  • Έπειτα, είναι έτοιμο να το προσθέσουμε στη ζύμη για το ψωμί μας. 
v