Ο καθένας έχει τον προσωπικό του χώρο
«Μέσα σε έναν γάμο, με όλες τις καθημερινές υποχρεώσεις, ατομικές και οικογενειακές, είναι πολύ εύκολο να αμελήσουμε ολοκληρωτικά την κοινωνική μας ζωή εκτός σχέσης – τις παρέες ή τα χόμπι μας. Μοιάζει να είναι δευτερεύον μπροστά στις προτεραιότητες που σου βάζει η ζωή, αλλά δεν είναι.
Αν και όταν ήμασταν οι δυο μας περνούσαμε πολύ χρόνο μαζί και ξεχνούσαμε τα πάντα, όταν ήρθε το πρώτο παιδί αντιληφθήκαμε ότι ο καθένας μας χρειάζεται λίγο χρόνο για τον εαυτό του. Χρόνο για να ξεφύγει από την καθημερινότητα, να ξεδώσει κάνοντας διαφορετικά πράγματα απ’ ότι συνήθως και, το κυριότερο, να μιλήσει με άλλους ανθρώπους και να δει από άλλη οπτική γωνία όσα τον απασχολούν και τον πιέζουν. Από τότε, κανονίζουμε να βγαίνουμε ο καθένας με την παρέα του, που και που, ενώ ο άλλος φροντίζει τα παιδιά. Επίσης, ο καθένας μας επιλέγει κάθε τόσο ένα χόμπι που τον χαλαρώνει και το απολαμβάνει μόνος ή με τους φίλους του.» Τάνια και Γιώργος.
«Κάνουμε σεξ»
«Πουθενά δε γράφει ότι σε μια μακροχρόνια σχέση έρχεται μια μέρα που σταματάς να απολαμβάνεις το σεξ. Και αν συμβαίνει, δεν είναι επειδή το λέει κάποιος κανόνας, αλλά επειδή εμείς το αφήνουμε να συμβεί.
Με τον άντρα μου έχουμε περάσει περιόδους που η διάθεσή μας για σεξ δεν ήταν όπως παλιά, ακόμη και πριν κάνουμε παιδιά. Όμως, το συζητήσαμε ψύχραιμα, το αντιμετωπίσαμε ως κάτι παροδικό και φροντίσαμε να κάνουμε πράγματα για να τονώσουμε τη σεξουαλική διάθεσή μας και να απολαμβάνουμε το σεξ χωρίς να αγχωνόμαστε. Και συνεχίσαμε να το κάνουμε, στον λίγο χρόνο που είχαμε πια ως γονείς με ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική ηρεμία και την σωματική ευεξία μας.» Στέλλα και Αλέξανδρος.
«Μοιραζόμαστε τα πάντα!»
«Η ειλικρινής συζήτηση γύρω από ό,τι μας απασχολεί είναι εξαιρετικά σημαντικό συστατικό κάθε πετυχημένης σχέσης. Σ’ έναν γάμο με παιδιά, όμως, η σημασία της είναι ζωτική και μπορεί ν’ αποτρέψει φθορές που λίγο-λίγο βλάπτουν τη συνοχή της οικογένειας ανεπανόρθωτα.
Εμείς αποφασίσαμε νωρίς – και το μάθαμε και στα παιδιά – ότι δεν θα κρύβουμε κανένα πρόβλημα κάτω απ’ το χαλί ούτε θα κρατάμε μέσα μας πράγματα που μπορεί να επανέλθουν αργότερα και να δηλητηριάσουν τη σχέση μας. Όταν κάτι που είπε ή έκανε ο άλλος δεν μας αρέσει ή μας εκνευρίζει, του το λέμε αμέσως ή περιμένουμε για μια πιο κατάλληλη στιγμή – πάντως, δεν το αφήνουμε ποτέ να «λιμνάσει». Είτε έχουμε δίκιο είτε όχι, με τη συζήτηση η ένταση εκτονώνεται και ο διάλογος γίνεται κοινή συνείδηση ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας.» Ελένη και Βασίλης.