Κλιματιστικό και βρέφος: τι πρέπει να προσέχουμε για να είναι το μωρό μας ασφαλές (και από τον Covid-19)

Κλιματιστικό και βρέφος: τι πρέπει να προσέχουμε για να είναι το μωρό μας ασφαλές (και από τον Covid-19)

Όσοι γονείς έχουν βρεθεί με μωρό σε συνθήκες έντονης ζέστης ή και καύσωνα, γνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι το κλιματιστικό για τον έλεγχο της θερμοκρασίας στο σπίτι και ειδικά στο δωμάτιο που κοιμάται το βρέφος. Παρ’ όλ’ αυτά και με τις φετινές συνθήκες να είναι ακόμη πιο ιδιαίτερες λόγω Covid, η χρήση του κλιματιστικού πρέπει να γίνεται με σύνεση και προσοχή για να μην μετατραπεί από λύση σε… πρόβλημα. Να, λοιπόν, τι πρέπει να προσέχουμε για να είμαστε εμείς ήσυχοι και το μωρό μας απολύτως ασφαλές. 

Πριν τη χρήση

Αν η συσκευή είναι πολύ παλιά ή παλιάς τεχνολογίας, εξετάστε το ενδεχόμενο να την αντικαταστήσετε με μια καινούργια, που λειτουργεί με βάση πιο σύγχρονα και ασφαλή πρότυπα και προδιαγραφές.

Μην ξεχνάτε ότι η εύρυθμη λειτουργία του κλιματιστικού και η καλή κατάσταση της μονάδας έχουν άμεση σχέση με το πόσο υγιεινό είναι για το μωρό – και για εμάς, φυσικά. Φροντίστε να έχετε κάνει την προβλεπόμενη συντήρηση, αλλαγές ή καθαρισμό φίλτρων κλπ. προτού έρθει η στιγμή να το χρησιμοποιήσετε στο φουλ, π.χ. μια περίοδος καύσωνα. Ενημερωθείτε για τα φίλτρα από έναν ειδικό και, αν είναι εφικτό, προτιμήστε φίλτρα υψηλότερης απόδοσης.

Ένα κακοσυντηρημένο και «ακάθαρτο» κλιματιστικό κρύβει κινδύνους όπως είναι η «νόσος των λεγεωνάριων» που προσβάλλει και βρέφη, αν και σε πολύ μικρό ποσοστό. Είναι μικρόβιο που πολλαπλασιάζεται με την αύξηση της θερμοκρασίας από τα λιμνάζοντα νερά στο κλιματιστικό και μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία, τοξική εγκεφαλοπάθεια, μυαλγίες ακόμα και θάνατο.

Προσέξτε επίσης, ο χώρος να είναι όσο το δυνατόν απαλλαγμένος από σκόνη, χνούδια κλπ. για να μην «κυκλοφορούν» στο περιβάλλον μαζί με τον αέρα. Και φυσικά, κανείς, σε καμία περίπτωση, να μην καπνίζει μέσα στον χώρο.

Κατά τη χρήση 

Αφήστε ένα παράθυρο ελαφρώς ανοιχτό για να ανανεώνεται ο αέρας του δωματίου και, αν η υγρασία του περιβάλλοντος είναι χαμηλή, τοποθετήστε κάπου ένα ποτήρι με νερό. Όταν ο αέρας δεν ανανεώνεται τακτικά και η ατμόσφαιρα ξηραίνεται, είναι πιθανό το μωρό να εκδηλώσει συμπτώματα δύσπνοιας ή απόφραξης.

Ρυθμίστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού ώστε ούτε να ζεσταίνεστε ούτε να κρυώνετε (23 με 276 βαθμούς Κελσίου) και ντύστε το μωρό λίγο πιο πολύ απ’ ότι είστε ντυμένοι εσείς ή βάλτε του ένα σεντονάκι που μπορείτε να το βγάλετε εύκολα αν ζεσταθεί.

Προσέξτε το κλιματιστικό να «χτυπάει» σε κάποιο «τυφλό» σημείο του δωματίου και ποτέ πάνω ή δίπλα στο μωρό. Ο ψυχρός αέρας μπορεί να προκαλέσει μυϊκό σπασμό (κράμπα) στο μωρό ή προβλήματα δυστονίας στον αυχένα (ραιβόκρανο).

Πότε απαιτείται επιπλέον προσοχή

Σε κάθε περίπτωση, εάν μπορείτε να διατηρήσουμε μια καλή θερμοκρασία στο δωμάτιο που κοιμάται ένα μωρό με ένα κλιματιστικό που δουλεύει εκτός δωματίου ή με έναν πιο ήπιο τρόπο (ανεμιστήρας οροφής π.χ.), καλό είναι να το δοκιμάζετε. Εάν όχι, πρέπει να ακολουθείτε τους παραπάνω κανόνες στο ακέραιο, παραμένοντας σε διαρκή εγρήγορση για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Ειδικά στις παρακάτω περιπτώσεις, οφείλετε να δείχνετε επιπλέον προσοχή και να φροντίζετε την κάθε λεπτομέρεια:

  • Πρόωρα μωρά
  • Μωρά 8-10 μηνών που έχουν διαγνωστεί με άσθμα, πνευμονοπάθεια ή καρδιοπάθεια
  • Μωρά που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα

Τι προσέχουμε με τον Covid-19

Γνωρίζουμε πλέον ότι ο νέος κορονοϊός μεταδίδεται αερογενώς, άρα ένα κλιματιστικό ενδέχεται – υπό προϋποθέσεις – να διευκολύνει τη μόλυνση από κάποιον φορέα. Επίσης, ισχύει ότι και για την περίπτωση του καπνίσματος, όπου τα μόρια του καπνού κατακάθονται στα υφάσματα και εισπνέονται από όποιον είναι στο δωμάτιο (το μωρό, εν προκειμένω) με την κίνηση του αέρα.

Γι’ αυτό, πέρα απ’ την καλή συντήρηση και το καθαρισμό της μονάδας, καλό είναι να τηρείτε όλα τα μέτρα προστασίας που συστήνονται για την περίοδο της πανδημίας:

  • Δεν επιτρέπετε σε οποιονδήποτε να μπαίνει στο δωμάτιο
  • Δε μπαίνετε ούτε εσείς με ρούχα που φορούσατε εκτός σπιτιού
  • Απολυμαίνετε επιφάνειες και αλλάζετε συχνά κλινοσκεπάσματα
  • Πλένετε καλά τα χέρια σας πριν διαχειριστείτε σεντόνια, ρούχα ή αντικείμενα που σχετίζονται με το μωρό
  • Αερίζετε συχνά και καλά το δωμάτιο όπου κοιμάται το μωρό
v