Απ’ ότι αποκάλυψε στην ΕΡΤ ο συντονιστής του φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου της Ζακύνθου Λ. Σούρβες, το φετινό πλήθος φωλιών Καρέτα-Καρέτα στις παραλίες της Ζακύνθου (έχουν φτάσει τις 1444) αποτελεί αριθμό-ρεκόρ για την τελευταία 25ετία: «Είναι πολύ καλό νέο. Υπάρχει μία ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια. Φέτος είναι, όντως, πολλές».
Σύμφωνα με τον κ. Σούρβε, η αύξηση αυτή είναι απόρροια πολλών παραγόντων, όπως π.χ. Οι διαρκείς προσπάθειες των υπευθύνων και των εθελοντών. Παρ’ όλ’ αυτά, πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η χαμηλή κινητικότητα στις παραλίες εξαιτίας της πανδημίας: «Η κατάσταση είναι πιο ήπια. Απόδειξη ότι είδαμε ξαφνικά χελώνες πολύ κοντά στις ακτές. Οι λουόμενοι έκαναν μπάνιο με τις χελώνες. Δεν έχει προηγούμενο».
Όπως εξήγησε μια άλλη ειδικός, η κ. Χαρίκλεια Μινωτού (υπεύθυνη του προγράμματος Ζακύνθου για την προστασία των χελωνών που διαχειρίζεται το WWF Ελλάδος): «Φέτος δεν υπάρχουν ούτε ξαπλώστρες και ομπρέλες, ούτε μουσική ή φώτα – παράγοντες που διαταράσσουν την καρέτα καρέτα – σε καμία από τις έξι κύριες περιοχές ωοτοκίας».
Κάπως έτσι, λοιπόν, μέσα στις νέες συνθήκες και χωρίς την έντονη ανθρώπινη παρουσία, η φύση αφέθηκε να λειτουργήσει απρόσκοπτα. Οι φωλιές των Καρέτα-Καρέτα πληθύνανε και η εκκόλαψη των αυγών ξεκίνησε χωρίς απρόοπτα με τις εκτιμήσεις να προμηνύουν τη γέννηση 150.000 νεαρών χελώνων.
Ζάκυνθος: φέτος θα γεννηθούν οι περισσότερες Καρέτα-Καρέτα εδώ και 25 χρόνια
Την ώρα που τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται και πάλι απειλώντας την εύρυθμη διεξαγωγή των αυγουστιάτικων διακοπών, οι πρωτόγνωρες συνθήκες φέρνουν και καλά νέα, όπως αυτό που μας ήρθε απ’ τη Ζάκυνθο – τον κατ’ εξοχήν τόπο αναπαραγωγής των χελωνών Καρέτα-Καρέτα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι στον εξαιρετικά δημοφιλή και άλλοτε πολύβουο καλοκαιρινό προορισμό, η χαμηλή τουριστική κίνηση και η πρωτοφανής ησυχία στις παραλίες του νησιού έδωσε στις χελώνες τον χώρο και την ηρεμία που χρειάζονται για να αναπαραχθούν με πολύ ευχάριστα αποτελέσματα.