Πέρα, όμως, από τις σωματικές αλλαγές που έχει επιφέρει ο τοκετός, οι οποίες βάζουν εμπόδια στην πραγματοποίηση της σεξουαλικής πράξης, υπάρχουν και ορμονικές μεταβολές σε μια νέα μαμά, οι οποίες μειώνουν την ερωτική επιθυμία, ενώ η συναισθηματική της κατάσταση μόνο ομαλή δε μπορεί να χαρακτηριστεί. Έτσι, ελάχιστες γυναίκες -ίσως και καμία- εκφράζουν την επιθυμία για σεξ μετά τον τοκετό.
Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός προκειμένου να επανέλθει η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού σε ικανοποιητικά επίπεδα, όμως χρειάζεται και υπομονή, αλλά και σωστή προετοιμασία –ειδικά τις πρώτες φορές που θα επιχειρήσετε να έρθετε ξανά πιο κοντά.
Πόσο σύντομα επανέρχεται η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού;
Οι περισσότεροι γυναικολόγοι, και μαίες, συμβουλεύουν τις νέες μαμάδες να αποφύγουν τις σεξουαλικές επαφές για τουλάχιστον ενάμιση με δύο μήνες μετά τον τοκετό (οι γνωστές 40 ημέρες της λοχείας) –τόσο έχει υπολογιστεί ότι χρειάζεται η μήτρα για να επανέλθει στο φυσιολογικό της μέγεθος. Βέβαια, καμία νέα έρευνα δεν υπάρχει που να θέτει αυστηρά χρονικά όρια, οπότε μετά από συζήτηση με τον γυναικολόγε σας, δεν αποκλείεται να είστε σε θέση να επιστρέψετε στις σεξουαλικές σας δραστηριότητες και νωρίτερα.
Φυσικά, μέχρι να πάρετε το ιατρικό "ok", δεν σας απαγορεύει κανείς να αναπτερώσετε τον έρωτά σας με σεξουαλικές περιπτύξεις που όχι μόνο θα σας φέρουν ξανά λίγο πιο κοντά, αλλά και θα σας προσφέρουν πολυπόθητες στιγμές κορύφωσης. Αρκεί να προσέξετε το εξής: Μην αφήσετε τον σύντροφό σας να σας κάνει στοματικό έρωτα, καθώς η συγκεκριμένη πράξη μπορεί αφενός να μολύνει την μήτρα σας με μικρόβια που πιθανώς έχει στο στόμα του, αφετέρου να προκαλέσει ακόμα και εμβολισμό αν κατά λάθος φυσήξει αέρα μέσα στη μήτρα.
Τέλος, ζητήστε από τον σύντροφό σας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και με το στήθος σας, το οποίο θα είναι σίγουρα ερεθισμένο μετά τον τοκετό, ακόμα κι αν δεν θηλάζετε. Αν, πάλι, θηλάζετε και αισθάνεστε άβολα που το στήθος σας εκκρίνει γάλα κατά την διάρκεια του σεξ, φροντίστε να έχετε θηλάσει πριν την σεξουαλική επαφή ή κάντε σεξ φορώντας σουτιέν.
Πώς επηρεάζεται η σεξουαλική ψυχολογία μετά τον τοκετό;
Καθώς η νέα μαμά αφιερώνει σχεδόν όλον τον χρόνο της φροντίζοντας το μωρό της, νιώθει συνήθως τρομερά εξαντλημένη για να επιδοθεί σε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα και το μόνο που επιθυμεί όταν βρει λίγο ελεύθερο χρόνο είναι να κοιμηθεί. Αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί για αρκετούς μήνες μετά τον τοκετό, και δεν αποκλείεται να απομακρύνει τον σύντροφό της, ο οποίος συχνά νιώθει παραμελημένος από την γυναίκα του.
Από την άλλη πλευρά και η ψυχολογία του άνδρα αλλάζει μπροστά στο γυναικείο σώμα, το οποίο έχει περάσει μέσα από τα στάδια της εγκυμοσύνης και του τοκετού και αναπόφευκτα έχει αλλάξει. Κάποιοι άνδρες, λοιπόν, αντιμετωπίζουν την γυναίκα τους με τέτοιο σεβασμό που δυσκολεύονται ακόμα και να της κάνουν έρωτα, ενώ κάποιοι άλλοι, ειδικά αν βρέθηκαν μαζί της στην αίθουσα τοκετού, φοβούνται ακόμα και πώς θα την πονέσουν κατά την διάρκεια του σεξ και για αρκετό καιρό αποφεύγουν ακόμα και να δοκιμάσουν.
Τα συναισθήματα αυτά, βέβαια, είναι συνήθως παροδικά, όμως αν διαρκέσουν καιρό τότε ίσως το ζευγάρι χρειάζεται βοήθεια από κάποιον οικογενειακό σύμβουλο – ψυχοθεραπευτή.
Συμβουλές για ομαλή επαναφορά της σεξουαλικής σας ζωής
Για ομαλή επαναφορά της σεξουαλικής σας ζωής μετά τον τοκετό φροντίστε τα εξής:
Βρείτε μία χρονική στιγμή της ημέρας που θα είστε και οι δύο όσο το δυνατόν πιο ξεκούραστοι –ιδανικά κάποια στιγμή που το μωρό δεν θα είναι εκεί (π.χ. θα το έχετε αφήσει στους γονείς σας) ή που θα κοιμάται.
Αν οι ορμονικές σας μεταβολές έχουν μειώσει την υγρασία της μήτρας σας, με αποτέλεσμα να πονάτε κατά την σεξουαλική επαφή (αυτή η ενόχληση συνήθως περνά μετά το πρώτο τρίμηνο από τον τοκετό), χρησιμοποιήστε κάποιο λιπαντικό από τα διάφορα που υπάρχουν γι’αυτόν τον σκοπό.
Κατά τις πρώτες ερωτικές επαφές δοκιμάστε στάσεις που βολεύουν κυρίως εσάς, ώστε να μπορείτε να ελέγχετε το βάθος αλλά και τον ρυθμό της διείσδυσης και να μην πονάτε. Και, φυσικά, ζητήστε από τον σύντροφό σας να είναι προσεκτικός και τρυφερός.
Τέλος, μην ξεχάσετε την αντισύλληψη: Είναι πανεύκολο να ξαναμείνετε έγκυος μετά τον τοκετό, ειδικά αν δεν θηλάζετε, κάτι που μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνο αν συμβεί πολύ νωρίς. Ρωτήστε, λοιπόν, τον γυναικολόγο σας ποια είναι η καλύτερη μέθοδος αντισύλληψης για την δική σας περίπτωση.
Πηγή: Netdoctor