Ο ρόλος των εμβολιασμών στην προφύλαξη της υγείας μας
Παίρνοντας αφορμή και απ’ την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμoύ (20 - 26 Απριλίου), οφείλουμε να τονίσουμε ότι η επίτευξη της ανοσίας του πληθυσμού μέσω εμβολιασμών αποτελεί μία από τις σημαντικότερες γραμμές άμυνάς μας απέναντι σε ασθένειες που κάποτε θέριζαν κυριολεκτικά, αφήνοντας πίσω τους ανθρώπινα ράκη με χρόνια προβλήματα υγείας, αλλά και χιλιάδες χαμένες ψυχές.
Η προληπτική πρακτική του εμβολιασμού έχει πολύ μακρά ιστορία κι έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές. Ακολουθώντας τις ραγδαίες εξελίξεις στην επιστήμη, τον 20ο αιώνα δημιουργήθηκαν και εφαρμόστηκαν με επιτυχία πολλά σημαντικά εμβόλια για την καταπολέμηση τρομερών ασθενειών όπως η ιλαρά, η διφθερίτιδα, η παρωτίτιδα και η φυματίωση που κάποτε ήταν μια πολύ διαδεδομένη νόσος και στην Ελλάδα. Κομβικές στιγμές στην ιστορία των εμβολιασμών αποτελούν η αποτελεσματική αντιμετώπιση της πολυομυελίτιδας και η οριστική εξάλειψη της ευλογιάς που δεν έχει εμφανιστεί ξανά από το 1978.
Να μην ξεχνάμε τις ασθένειες που καραδοκούν εν μέσω πανδημίας
Αυτήν την περίοδο που η προσοχή όλων μας βρίσκεται στραμμένη στον νέο κορονοϊό και την ασθένεια που προκαλεί (Covid-19), έχει ζωτική σημασία να μην αμελήσουμε τους υπόλοιπους κινδύνους που διαχρονικά απειλούν την υγεία των παιδιών μας. Πρόκειται για ασθένειες όπως η ιλαρά, που έκανε εξαιρετικά αισθητή την παρουσία της το 2018 (2.193 κρούσματα και 2 θάνατοι), αλλά και η μηνιγγίτιδα που χτυπάει κατά καιρούς, κάποιες φορές με δυσάρεστη κατάληξη (π.χ. θάνατος βρέφους στη Μυτιλήνη τον περασμένο Δεκέμβριο).
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι η οδηγία που έχει δοθεί στους παιδιάτρους είναι να συνεχίζονται χωρίς αναβολές οι τακτικοί εμβολιασμοί βρεφών και παιδιών, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Την ίδια στιγμή, από το καθημερινό του βήμα, ο Σωτήρης Τσιόδρας προέτρεψε και τους γονείς να μην αμελούν τον εμβολιασμό των παιδιών αυτήν την κρίσιμη περίοδο.
Μηνιγγίτιδα Β: χαρακτηριστικά, συνέπειες, πρόληψη
Σε αντίθεση με άλλες ιώσεις, η μηνιγγίτιδα Β δεν υποχωρεί την άνοιξη και, συνεπώς, αποτελεί έναν διαρκή κίνδυνο για την υγεία, κυρίως των βρεφών, των παιδιών και των νεαρών ενηλίκων. Μια ομοιότητα μάλιστα, με τον κορονοϊό, είναι ότι η μηνιγγίτιδα Β παρουσιάζει αρχικά συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης: αυχενική δυσκαμψία, υψηλός πυρετός, αιμορραγικό εξάνθημα, εμετοί και πονοκέφαλοι, απώλεια όρεξης, υπνηλία, σύγχυση και φωτοφοβία.
Αν δεν την αντιληφθούμε εγκαίρως, η μηνιγγίτιδα Β μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνη, αφού εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμα προβλήματα υγείας (1 στους 5) έως και τον θάνατο του ασθενούς (1 στους 10). Γι’ αυτό έχει θεσπιστεί η Παγκόσμια Ημέρα Μηνιγγίτιδας (24 Απριλίου), ώστε οι γονείς να ενημερώνονται για το πώς θα θωρακίσουν τα παιδιά τους απέναντι στη νόσο.
Τους προσεχείς μήνες, όλος ο πλανήτης θα βρίσκεται σε αναμονή ενός εμβολίου που προστατεύει μικρούς και μεγάλους από τον νέο κορονοϊό. Για ασθένειες όπως η μηνιγγίτιδα Β όμως, το εμβόλιο υπάρχει ήδη και η προστασία των παιδιών μας είναι απολύτως εφικτή μέσω της έγκαιρης και αποτελεσματικής πρόληψης. Με γνώμονα ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου ασυμπτωματικά και είναι πιθανό να το μεταδώσει μέσω καθημερινής επαφής, το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β αποτελεί την καλύτερη ασπίδα για τα παιδιά, που μπορούν να το λάβουν από την ηλικία των 2 μηνών και πάνω.