Ο 3χρονος γιος μου γύρισε ξανά στην πάνα... Τι να κάνω;

Ο 3χρονος γιος μου γύρισε ξανά στην πάνα... Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Ενώ ο 3 χρονών και 3 μηνών γιος μου είχε μάθει να πηγαίνει τουαλέτα για τα κακά του, εδώ και ένα μήνα τα κάνει μόνο στην πάνα, λέγοντας μου ότι είναι πιο εύκολο. Έχω  δοκιμάσει πολλούς τρόπους για να του κόψω αυτό το πισωγύρισμα αλλά δεν γίνεται τίποτα! Δεν ξέρω πως να το διαχειριστώ. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό βήμα των παιδιών είναι ο έλεγχος των σφιγκτήρων. Η κατάκτηση αυτή ακολουθεί τον προσωπικό ρυθμό ανάπτυξης κάθε παιδιού, που είναι μοναδικός, και χρειάζεται τρυφερότητα και συνεχή υποστήριξη από τους γονείς.  Οποιαδήποτε μορφή πίεσης όχι μόνο δεν εξυπηρετεί κάποια θετική εξέλιξη, αντιθέτως φορτίζει τη διαδικασία με περιττό άγχος και δυσκολεύει επιπλέον. Το παιδί καταγράφει ότι δεν τα καταφέρνει σε αυτό που του ζητείται και σχηματίζει μια στρεβλή αυτοαξία. 

Οι γονείς χρειάζεται λοιπόν να είναι υποστηρικτικοί και ταυτόχρονα σε εγρήγορση ώστε να αντιληφθούν οποιαδήποτε δυσκολία και να τη συζητήσουν αρχικά με τον παιδίατρό τους έτσι ώστε να αποκλειστεί ή να φροντιστεί οποιαδήποτε οργανική αιτία που πιθανά να συμβάλει στην εικόνα αυτήν.

Σε περίπτωση που δε συντρέχει κάποιος ιατρικός λόγος, είναι συχνό τα παιδιά να παρουσιάζουν μια εικόνα μικρότερης ηλικίας ή και «παύσης» του μεγαλώματός τους, όταν έρχονται αντιμέτωπα με ένα έντονο άγχος. Μια σημαντική αλλαγή ή κάποια δύσκολα δεδομένα στην οικογένεια είναι κάποιοι από τους συνήθεις λόγους που ανησυχούν τα παιδιά.

Σκεφτείτε λοιπόν τι μπορεί στη δική σας περίπτωση να έχει επηρεάσει συναισθηματικά τον γιό σας και καθησυχάστε τον ως προς αυτό. Το θέμα με την πάνα, εφόσον το είχε ήδη κατακτήσει, θα επανέλθει από μόνο του όταν θα θέματα που χρειάζεται φροντιστούν.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v