Αυτό ακριβώς σημειώνουν στο χθεσινό τους φύλλο οι Times του Λονδίνου που, αφού τονίζουν με κάπως υπερβολικό τρόπο την τάση μας να μη συμμορφωνόμαστε με τους κανόνες που μας επιβάλλονται, εκθειάζουν τη νηφαλιότητα που επιδεικνύουμε καθημερινά:
«Οι ουρές στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό ήρεμες και κανονικές. Και περίπου 7 στους 10 Έλληνες, σύμφωνα με δημοσκόπηση που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα, είναι κολλημένοι στις τηλεοράσεις τους κάθε βράδυ στις 6 μ.μ., παρακολουθώντας τον επικεφαλής υγείας του έθνους και τον συντονιστή εθνικής ασφάλειας να εκδίδουν ενημερώσεις και προειδοποιήσεις για τον ιό».
Στο άρθρο, όμως, πλέκεται και το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης για την άμεση, αυστηρή και αποτελεσματική αντίδρασή της στα κακώς κείμενα που παρατηρήθηκαν τις πρώτες μέρες που τέθηκαν σε λειτουργία τα περιοριστικά μέτρα. Ταυτόχρονα, σημειώνεται πως, αν και δρακόντια μέτρα αυτού του μεγέθους θα προκαλούσαν άλλοτε έντονες διαμαρτυρίες, «ένα χρόνο μετά την έξοδο από μια εξαντλητική δεκαετή οικονομική κρίση που κατέστρεψε πάνω από 100.000 μικρές επιχειρήσεις και άφησε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους άνεργους, οι Έλληνες έχουν δημιουργήσει μια συλλογική ανοχή στις δυσκολίες».
Αυτή, λοιπόν, η συλλογική ανοχή – και αντοχή προθέτουμε εμείς – έχει οδηγήσει στο να έχουν γίνει οι πολίτες αληθινοί σύμμαχοι της κυβέρνησης. Για του λόγου το αληθές, η αρθρογράφος τονίζει πως «σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, σχεδόν εννέα στους 10 ερωτηθέντες Έλληνες υποστηρίζουν τους σκληρούς περιορισμούς».
Και συμπληρώνει πως, «σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της υγειονομικής επιτροπής κατά του κορονοϊού Σωτήρη Τσιόδρα, τα πάμε καλά και πιθανότατα ξεφύγαμε από το σενάριο να μετατραπεί η Ελλάδα σε Ιταλία ή Ισπανία. Έχουμε, όμως, ακόμα αρκετές κρίσιμες εβδομάδες μπροστά μας και πρέπει να παραμείνουμε σε αυτή την πορεία και να τηρήσουμε τους κανόνες.»
Εμείς ελπίζουμε να συνεχίσουμε όλοι έτσι και σιγά σιγά να βγούμε από την κρίση αυτή με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ