5 σημάδια πως είσαι μια καλή μαμά, ακόμα κι εν μέσω καραντινας!

5 σημάδια πως είσαι μια καλή μαμά, ακόμα κι εν μέσω καραντινας!

Τα πράγματα έχουν αλλάξει και μάλιστα από την μια στιγμή στην άλλη. Σκεφτείτε πως πριν λίγο καιρό η ρουτίνα μας έτρεχε σε εξαντλητικούς ρυθμούς αφού έπρεπε να συνδυάσουμε τη δουλειά (είτε στο σπίτι, είτε στο γραφείο), το σχολείο, το μαγείρεμα, τις εξωσχολικές δραστηριότητες, τα ψώνια, το διάβασμα και κάπου ανάμεσα να βρούμε και λίγο χρόνο για τον εαυτό μας και για παιχνίδι με τα παιδιά. 

Μέσα σε μία μέρα, λόγω της πανδημίας που έχει πλήξει ολόκληρο τον πλανήτη, έκλεισαν σχολεία, φροντιστήρια, παιδικές χαρές, δουλειές, τα πάντα… Ξαφνικά έχουμε τόσο ελεύθερο χρόνο που κυριολεκτικά δεν ξέρουμε τι να τον κάνουμε! Τα παιδιά ενίοτε βαριούνται, τσακώνονται μεταξύ τους (ή με εμάς), δεν βρίσκουν τρόπο να εκτονωθούν και αποκτούν νέες κακές συνήθειες.

Μέσα στη νέα τάξη πραγμάτων, συχνά χάνουμε τον έλεγχο, σπάμε κάποιους κανόνες, ξεπερνάμε όρια ενώ ταυτόχρονα νιώθουμε άγχος και ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι. Είναι φυσιολογικό, λοιπόν, να αισθανόμαστε πως δεν είμαστε και τόσο… καλές μαμάδες! Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική κι αυτά τα σημάδια θα μας επιβεβαιώσουν: 

Τους δίνεις λίγο παραπάνω χρόνο στην οθόνη χωρίς τύψεις 

Και μεταξύ μας, είναι φυσιολογικό. Πριν μερικές ημέρες, τα παιδιά είχαν χρόνο μόνο τα Σαββατοκύριακα για ταινία και παιχνίδια στον υπολογιστή. Τώρα μπορούν να βλέπουν και να παίζουν κάθε μέρα, όλη μέρα! Συχνά το ζητούν επίμονα κι εμείς υποκύπτουμε. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είμαστε καλές μαμάδες όμως. Προσαρμοζόμαστε στις καταστάσεις και αφήνουμε χώρο και χρόνο σε όλα τα μέλη της οικογενείας μας. 

Είστε δίπλα του όταν θέλει να μιλήσει

Μη νομίζετε πως μόνο εμείς οι ενήλικες αγχωνόμαστε ή στεναχωριόμαστε για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Τα παιδιά, αν και δεν το δείχνουν συχνά, καταλαβαίνουν τα πάντα και αγχώνονται ίσως και παραπάνω από εμάς αφού πολλά πράγματα τους είναι άγνωστα και ακατανόητα. Ωστόσο, όταν είναι έτοιμο να ζητήσει απαντήσεις, είστε εκεί για να του εξηγήσετε τα πάντα με απλό και ήρεμο τρόπο. Φυσικά κάθε παιδί και κάθε ηλικία επεξεργάζεται διαφορετικά τις πληροφορίες που του δίνετε, γι’ αυτό και πρέπει να προσαρμοστείτε στις ανάγκες του. 

Σας εμπιστεύεται τα συναισθήματά του

Κι όταν δεν ζητά απλά εξηγήσεις αλλά θέλει να εκφράσει τα συναισθήματά του, έρχεται κατευθείαν στην αγκαλιά σας! Ξέρει πως μαζί σας μπορεί να εκδηλώσει τον θυμό, την αγωνία ή τη θλίψη για όσα συμβαίνουν, κι εσείς να είστε και πάλι εκεί για να το ακούσετε και να το καθησυχάσετε.

Του αφήνετε τον χώρο και τον χρόνο του!

Δεν επεμβαίνετε στον προσωπικό του χώρο εάν θέλει να μείνει μόνο του, ούτε καταπατάτε τον χρόνο του με ενδιαφέροντα που αρέσουν μόνο σε εσάς. Το ρωτάτε τι θέλει, ενδιαφέρεστε για αυτά που χρειάζεται, συζητάτε μαζί του και σέβεστε τις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Σωστά; Σωστά!

Έχετε το θάρρος να ζητάτε συγνώμη όταν το άγχος σας πνίγει και ξεσπάτε πάνω του

Όταν είμαστε όλη μέρα μαζί και μάλιστα σε μια περίοδο που η ανησυχία μας για το μέλλον είναι εξαιρετικά έντονη,δεν είναι απίθανο να ξεσπάσουμε στα παιδιά. Μια ζημιά, μια υπερβολική αντίδραση ή ένας έντονος καβγάς ανάμεσα στα αδέλφια μπορεί να μας βγάλουν εκτός εαυτού και ξεσπάσουμε πάνω τους. Επειδή είμαστε καλές μαμάδες, όμως, έχουμε το θάρρος να τους ζητήσουμε συγνώμη, να τους εξηγήσουμε πως το λάθος είναι δικό μας και προσπαθήσουμε να μην το επαναλάβουμε. Αυτό το τελευταίο δεν μπορεί να μας το εγγυηθεί κανείς, βέβαια, αλλά ευτυχώς το θάρρος να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας δεν θα μας εγκαταλείψει ποτέ!

v