Αυτή την άνοιξη, ο κορονοϊός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για την υγεία των παιδιών μας!

Αυτή την άνοιξη, ο κορονοϊός δεν είναι ο μόνος κίνδυνος για την υγεία των παιδιών μας!

Εδώ και δύο μήνες πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Τα αυξανόμενα κρούσματα και η παγκόσμια εξάπλωση του κορονοϊού έχει σπείρει την ανησυχία και τον φόβο σ’ όλους μας- περισσότερο, όμως, στους γονείς!

Για εμάς, η υγεία των παιδιών μας είναι το άλφα και το ωμέγα! Μέσα σ’ όλον αυτόν τον πανικό που έχει δημιουργηθεί όμως, ξεχνάμε ότι ο κορονοϊός δεν είναι η μοναδική απειλή αυτή την άνοιξη! Η μηνιγγίτιδα β παραμένει ένας απ’ τους μεγαλύτερους κινδύνους και αν δεν λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα μπορεί να αποβεί μοιραία για την υγεία των παιδιών μας.

Τι πρέπει να ξέρουμε για την μηνιγγίτιδα β

Σε αντίθεση με τις άλλες ιώσεις, η μηνιγγίτιδα β δεν υποχωρεί την άνοιξη. Αντίθετα, αποτελεί έναν διαρκή κίνδυνο για την υγεία των παιδιών, ακόμα και τώρα εν μέσω της έξαρσης του κορονοϊού.

Δεν κάνει διακρίσεις και μπορεί να προσβάλλει βρέφη, νήπια αλλά και νεαρούς ενήλικες. Σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας καταγράφονται χρόνο με τον χρόνο καινούρια περιστατικά. Δυο εκ των οποίων, τον Δεκέμβριο του 2019, που αφορούν ένα κοριτσάκι 13 μηνών απ’ το Νέο Ηράκλειο και μια 15χρονη κοπέλα απ’ το Βόλο.

Πώς θα καταλάβουμε ότι πρόκειται για μηνιγγίτιδα β και όχι για γρίπη

Δυστυχώς, όπως και ο κορονοϊός έτσι και η μηνιγγίτιδα β ξεκινούν με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της κοινής γρίπης και είναι πιθανό να μην τα αντιληφθούμε εγκαίρως. Τα πιο συνηθισμένα και τα οποία πρέπει να μας θορυβήσουν, ειδικά αν επιμένουν είναι: η αυχενική δυσκαμψία, ο υψηλός πυρετός, το αιμορραγικό εξάνθημα, οι εμετοί και οι πονοκέφαλοι, η απώλεια όρεξης, η υπνηλία, η σύγχυση και η φωτοφοβία.

Όπως προαναφέραμε, οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη Μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο. Τα βρέφη και τα νήπια ωστόσο, αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες και ακολουθούν οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες.

Πόσο επικίνδυνη είναι η νόσος

Όπως δείχνουν οι διάφορες μελέτες μέχρι σήμερα, ο κορονοϊός δεν παρουσιάζεται το ίδιο επικίνδυνος όταν προσβάλλει παιδιά, σε αντίθεση με την μηνιγγίτιδα β που μπορεί να αποτελέσει θανάσιμη απειλή!

Το γεγονός ότι εξελίσσεται ταχύτατα μέσα σε 24 μόλις ώρες και μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο είναι στοιχεία που πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε υπόψη μας. Μάλιστα, 1 περίπου στα 5 περιστατικά μηνιγγίτιδας μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες.

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός

Όπως όλοι ξέρουμε, οι έρευνες για ένα εμβόλιο που θα εξασφαλίζει την προστασία μας από τον κορονοϊό βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Για την μηνιγγίτιδα β ωστόσο υπάρχει εμβόλιο! Και είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να θωρακίσουμε την υγεία των παιδιών μας.

Αν σκεφτούμε ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά, και μπορεί να τη μεταδώσει στα παιδιά μέσω καθημερινών συνηθειών όπως ο βήχας, το φτάρνισμα και το φιλί, καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι πρόληψη, η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

Τροφή για σκέψη

Διανύουμε δύσκολους καιρούς και όλοι μας αναγνωρίζουμε τη διαφορά που θα έκανε παγκοσμίως η ύπαρξη ενός εμβόλιού κατά του κορονοϊού. Στην μηνιγγίτιδα β όμως δεν τίθεται ανάλογο θέμα. Έχουμε την δυνατότητα να προστατεύσουμε τα παιδιά μας για πάντα. Ας το κάνουμε…

v