Πώς να σταματήσω το παιδί μου να βαράει και να φέρεται άσχημα όταν του λέω «όχι»;

Πώς να σταματήσω το παιδί μου να βαράει και να φέρεται άσχημα όταν του λέω «όχι»;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλή χρονιά. Έχω μεγάλο άγχος για τον μεγάλο μου γιο, ο οποίος είναι 2.5 ετών. Κριτικάρει τους πάντες, ζηλεύει αρκετά και όταν δεν παίρνει αυτό που θέλει βαράει και φτύνει-εμένα, τον αδερφό του, τον πατέρα του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να τον μαλώνω συνεχώς. Δυστυχώς πλέον έχει φτάσει στο σημείο να μου λέει ότι δεν με θέλει. Δεν με αγαπάει και αγαπάει τον μπαμπά του και την γιαγιά του. Νιώθω άσχημα που κάνω το παιδί μου να στεναχωριέται. Τι μπορώ να κάνω ώστε να το ηρεμήσω και να σταματήσει να βαράει και να φέρεται άσχημα όταν του λέω όχι σε κάτι; 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνωστήρια,

Τα παιδιά γεννιούνται χωρίς γνώσεις. Καθώς μεγαλώνουν μέσα από τη σχέση τους με τους γονείς, που είναι τα πρώτα και τα πιο σημαντικά πρόσωπα στη ζωή τους, καλούνται να μάθουν πάρα πολλά στοιχεία. Ένα από τα πιο σημαντικά είναι το πώς να σχετίζονται. Πώς να επικοινωνούν, πώς να ζητούν. Η «εκπαίδευση» αυτή είναι χρόνια και πολύ απαιτητική αφού δεν αρκούν οι λεκτικές οδηγίες των γονέων, αλλά κυρίως η στάση τους που τα παιδιά παρατηρούν ανελλιπώς.

Ο γιος λοιπόν διεκδικεί κάτι. Εάν δεν το έχει θυμώνει. Και όταν θυμώνει εκδηλώνεται με έντονους τρόπους όπως αναφέρετε. Εσείς λέτε ότι τελικά τον μαλώνετε συνεχώς. Επομένως δεν του δείχνετε έναν άλλο τρόπο να προχωρήσει. Έχετε κι εσείς θυμό που τον εκφράζετε με ένταση. Έτσι σας παρατηρεί και ακολουθεί κι εκείνος τον τρόπο σας. Δημιουργείται λοιπόν ένας φαύλος κύκλος με αποτέλεσμα να μην είστε και οι δύο ευχαριστημένοι.

Εάν θέλετε να αλλάξει τον τρόπο του, έχετε να του δείξετε έναν άλλο τρόπο. Τρυφερά και σταθερά. Άλλωστε δε μπορούμε να έχουμε την απαίτηση από ένα παιδί 2,5 ετών να γνωρίζει τον τρόπο που θα εκφραστεί. Δεν περιμένουμε να ξέρει, αλλά κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε για να του μάθουμε τον τρόπο που μας ταιριάζει.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

 

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v