Πώς να βοηθήσω τον 3χρονο γιο μου να σταματήσει να σπρώχνει και να γρατζουνάει άλλα παιδάκια;

Πώς να βοηθήσω τον 3χρονο γιο μου να σταματήσει να σπρώχνει και να γρατζουνάει άλλα παιδάκια;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα, ο γιος μου 3 ετών είναι αρκετά δραστήριος και κοινωνικός. Πηγαίνει στον παιδικό σταθμό και σε διάφορες, άκυρες στιγμές σπρώχνει τα άλλα παιδάκια ή τα γρατζουνάει. Όταν του εξηγούν ότι δεν είναι σωστό, ζητάει συγγνώμη. Πώς μπορώ να τον βοηθήσω να το σταματήσει; Να σας πω ότι έχω ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας (είμαι με οξυγόνο), ο πατέρας του δεν έχει πάρει ακόμα μετάθεση για να βρίσκεται κοντά μας και επιπλέον μετακομίσαμε.
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η όμορφη οικογένεια σας φαίνεται να περνάει μια περίοδο έντονη που καλείστε καθένας από εσάς να αντιμετωπίσει προκλήσεις και δυσκολίες. Οι δυσκολίες αυτές δημιουργούν διάφορα συναισθήματα που πολλές φορές δεν είναι ξεκάθαρα και δεν είναι και εύκολα διαχειρίσιμα. Ως εκ τούτου μπορεί να εκφράζονται με τρόπους που δεν είναι λειτουργικοί.

Ο γιός σας λοιπόν, μέσα σε όλα αυτά τα δεδομένα που αναφέρατε, αναζητάει τρόπους να σχετιστεί. Η ηλικία του είναι τέτοια που σε κάθε περίπτωση δε γνωρίζει ακόμη πώς να το κάνει, αλλά χρειάζεται τη διαρκή καθοδήγησή και φροντίδα σας. Αντιλαμβάνομαι ότι εσείς έχετε και τις δικές σας δυσκολίες να φροντίσετε, επομένως θα ήταν πιο εύκολο τα θέματα αυτά να ήταν λυμένα. Ωστόσο δεν είναι και αυτό όσο και εάν σας ζορίζει, σας δίνει υπέροχες καθημερινές αφορμές για να μεγαλώσετε τον γιό σας και σε εκείνον καθημερινούς λόγους για να χαρεί και να θαυμάσει την πολύπλευρη μητέρα του που τόσο καλά τα καταφέρνει όλα! 

Η σχέση σας είναι τόσο σημαντική! Συνεχίζετε λοιπόν να την αξιοποιείτε, μιλώντας του καθημερινά και δίνοντας του μέσα από τη δική σας επικοινωνία εναλλακτικούς τρόπους για να εκφράσει τα συναισθήματά του. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να του δώσετε χώρο και χρόνο ώστε να τον ακούσετε. Τι νιώθει, τι τον ανησυχεί, τι τον προβληματίζει.

Χαρείτε τον γιό σας, που ζωντανός όπως εσείς, αναρωτιέται για το πώς θα ανοιχτεί στη ζωή!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v