Από τις 19 Οκτωβρίου και κάθε Σάββατο στις 15:00 η Εταιρεία Θεάτρου ΛΑΜΠΑ δίνει ραντεβού στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις για την παρουσίαση της επιτυχημένης παράστασης «Κι όμως… Κινείται!» της Γλύκας Στόιου που συνεχίζει για 3η χρονιά.
Η παράσταση ανεβαίνει και στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ στην Κηφισιά, καθώς επίσης και σε σχολικές αίθουσες σε όλη την Ελλάδα για τη σχολική χρονιά 2019-2020!
Λίγα λόγια για το έργο:
Ο Ρο και η Γιώτα που έχουν φτερά και το Έψιλον με κάτι παράξενα μαλλιά κατοικούν στον πλανήτη φριG του Γαλαξία 4Κάπα/ρει και είναι συνέχεια με ένα κινητό στο χέρι. Μια μέρα, ένα αστέρι πέφτει πάνω στο κεφάλι του Έψιλον. Αυτό χάνει την ισορροπία του, πέφτει στο κενό και χάνεται πάνω στη Γη! Μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο, οι τρεις φίλοι θα ανακαλύψουν τον τρόπο που επικοινωνούσαν οι άνθρωποι από την αρχαία Ελλάδα και τις φρυκτωρίες μέχρι τις μέρες μας και το κινητό τηλέφωνο που οι περισσότεροι πλέον χρησιμοποιούν ανελλιπώς.
Το μήνυμα της παράστασης:
Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου Τηλεπικοινωνιών μας εμπνέει και παρουσιάζουμε μια διαδραστική παράσταση για τα παιδιά σχετικά με την ορθολογική χρήση των νέων τεχνολογιών. Τρεις ηθοποιοί με μια εξωγήινη μπουκίτσα και μουσική διάθεση ενσαρκώνουν πολλαπλούς ρόλους και παροτρύνουν τα παιδιά να συμμετέχουν στην εξέλιξη του έργου. Η Γη που όλο κινείται θέλει να στείλει ένα μήνυμα για την αξία του παιχνιδιού ως φυσικής δραστηριότητας, την ανάγκη της διαπροσωπικής επικοινωνίας και τη σημασία των νέων τεχνολογιών στη ζωή μας σήμερα.
Οι συντελεστές της παράστασης:
Κείμενο / Σκηνοθεσία: Γλύκα Στόιου
Κουστούμια: Μαρία Χελιώτη
Πρωτότυπη μουσική: Ανδρέας Παπαδάκης
Σκηνικό: Ιωακείμ Κάσδαγλης
Βοηθός σκηνοθέτριας/εξωγήινη μπουκίτσα: Βασιλίνα Κατερίνη
Επιμέλεια κειμένου: Έλενα Στόιου
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αγγελική Καρακαξίδου, Ιωακείμ Κάσδαγλης, Αναστασία Φλεμοτόμου
Δείτε το trailer:
Για ποιες ηλικίες;
Για παιδιά Νηπιαγωγείου & Δημοτικού και εφήβους Γυμνασίου. H παράσταση είναι διαδραστική και προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας.
Πληροφορίες:
Διάρκεια: Έως μία ώρα (ανάλογα με τη συμμετοχή των παιδιών).
Ημέρες & Ώρες παραστάσεων στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις:
Πρεμιέρα Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019
Από 19/10 και κάθε Σάββατο στις 15:00 για λίγες μόνο παραστάσεις
Γενική είσοδος: 6 €
Link προπώλησης: εδώ!
Πολυχώρος Πολιτισμού Διέλευσις
Λέσβου 15 και Πόρου, Κυψέλη
Τηλ. κρατήσεων/πληροφορίες: 210 86 13 739
e-mail: [email protected]
Επιπλέον πρωινές παραστάσεις για Σχολεία ή απογευματινές παραστάσεις για Συλλόγους και Δήμους κατόπιν συνεννόησης με τον κ. Κωνσταντίνο Πλατή 6937709958.
Τι λένε οι ηθοποιοί για την παράσταση
- Κατά τη διάρκεια της παράστασης ενσαρκώνετε παραπάνω από έναν ρόλο. Ποιος είναι ο αγαπημένος σας και ποιος θεωρείτε ότι νιώθουν πιο κοντά τα παιδιά.
Αγγελική Καρακαξίδου: Στην παράσταση ενσαρκώνω το εξωγήινο Έψιλον, ένα Αστέρι, τον Σάμιουελ Μορς και τον Γουλιέλμο Μαρκόνι! Τα παιδιά αγαπάνε ιδιαίτερα το Έψιλον, τον βασικό ρόλο που έχω στην παράσταση, επειδή νιώθουν πιο κοντά μαζί του. Βλέπουν τον εαυτό τους στο Έψιλον, είναι ένα πολύ οικείο πλάσμα στα μάτια τους. Το συμπαθώ κι εγώ, περνάω καλά μαζί του, αλλά φέτος απολαμβάνω τον «Γουλιέλμο Μαρκόνι» (μέχρι πέρυσι ο Σάμιουελ Μορς κέρδιζε στην καρδιά μου).
Αναστασία Φλεμοτόμου: Εγώ πάλι ενσαρκώνω την εξωγήινη Γιώτα, μία Αμαζόνα με πολλά νεύρα, έναν Ημεροδρόμο που κάνει τον Μαραθώνιο κι έναν Αγγελιοφόρο του 2ου αιώνα π.Χ. που στένει μηνύματα με την πυρσεία! Νομίζω ότι δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιον. Όλοι είναι τόσο ξεχωριστοί και ο καθένας έχει την τσαχπινιά του! Από αυτούς τους ρόλους τα παιδιά ίσως νιώθουν πιο κοντά με τη Γιώτα και τους άλλους δύο εξωγήινους, το Έψιλον και τον Ρο, καθώς είναι οι βασικοί ήρωες. Είναι αυτοί που μας ταξιδέυουν και μας παίρνουν μαζί στην περιπέτειά τους!
- Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά 4 ετών έως σε έφηβους 15 χρονών. Όπως ξέρουμε είναι διαδραστική και προσαρμόζεται κάθε φορά στις ανάγκες κάθε ηλικιακής ομάδας. Προσωπικά, σε ποια ηλικιακή ομάδα θεωρείτε ότι έχει περισσότερη απήχηση η παράσταση; Και γιατί;
Α.Κ. Εξαρτάται από την παράσταση, τον χώρο όπου παίζουμε, το κοινό, τι προηγήθηκε στο σχολείο ή στο σπίτι πριν παρακολουθήσουν την παράσταση κ.τ.λ. Καμία παράσταση δεν είναι ίδια με την άλλη. Την πρώτη φορά που παίξαμε σε Γυμνάσιο το κάναμε πειραματικά για να δούμε πώς θα ανταποκριθούν οι έφηβοι και ήμασταν κάπως φοβισμένοι, αλλά εισπράξαμε πολύ θετικά σχόλια και συνεχίσαμε να παίζουμε και σε Γυμνάσια πέρα από τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά με αναπροσαρμογές φυσικά. Θα σας πω όμως σε ποιες ηλικίες μου αρέσει εμένα προσωπικά ως Αγγελική περισσότερο να παίζω: σε παιδιά από 8 ως 11 ετών – για μένα αυτή είναι η καλύτερη ηλικία! Έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία ώστε να απορροφήσουν τις πληροφορίες και να μπουν μέσα στη δράση της παράστασης. Σαν κανόνας, τα μικρότερα παιδιά, ενώ παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον έχουν μεγαλύτερη συστολή στα διαδραστικά, ενώ τα μεγαλύτερα έχουν μια τάση να το παίξουν «μαγκάκια». Αυτό βέβαια αφορά στις παραστάσεις στα σχολεία, με τους γονείς είναι πιο κουλ και ευγενικά πλάσματα.
Α.Φ. Σε όλες τις ηλικίες έχει απήχηση. Εγώ θα έλεγα ότι είναι για παιδιά από 4 έως 94 ετών! Οι τηλεπικοινωνίες και ειδικά το κινητό τηλέφωνο αποτελούν ένα μεγάλο και βασικό κομμάτι της ζωής μας. Δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε την καθημερινότητά μας χωρίς αυτό. Έτσι λοιπόν, απεύθυνεται σε όλους μας. Προβληματιζόμαστε για το θέμα κινητό, αλλά και μαθαίνουμε την ιστορία των τηλεπικοινωνιών από την αρχαία Ελλάδα ως τις μέρες μας.
- Κατά τη γνώμη σας, ποιο είναι το σημαντικότερο μήνυμα που περνάει η παράσταση σε μικρούς και μεγάλους θεατές;
Α.Κ. Πέρα από τη σωστή – με μέτρο χρήση του τηλεφώνου που είναι το βασικό μήνυμα, το πιο σημαντικό είναι να επικοινωνούμε, να έχουμε άμεση επαφή, να νιώθουμε τους φίλους μας. Γιατί στην τελική, όσα βίντεο και όσες φωτογραφίες να μοιραστούμε με φίλους, δεν φτάνει στο ελάχιστο αυτό που βιώνουμε όταν είμαστε δίπλα-δίπλα, πρόσωπο με πρόσωπο – πρόκειται για έναν χείμαρρο πληροφοριών που εισέρχονται μέσα μας χωρίς καν να το καταλάβουμε.
Α.Φ. Η εξέλιξη είναι σημαντική. Η τεχνολογική εξέλιξη, κυριώς στις τηλεπικοινωνίες έχει αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων και παρέχει μεγάλες ευκολίες. Δεν πρέπει όμως ποτέ μα ποτέ να υπερέχει της ανθρώπινης πραγματικής επαφής. Κάτι που δυστυχώς στις μέρες μας κλονίζεται όλο και περισσότερο. Περπατάω στο δρόμο, είμαι στο τρένο, στο λεωφορείο και τα περισσότερα μάτια κοιτούν προς τα κάτω – τι ψάχνουν; Τη ζωή; Την επάφη; Μα αυτά είναι ακριβώς δίπλα σου, αν κοιτάξεις.
- Από τη μεριά σας, εσείς ως ηθοποιός, τι κερδίσατε από τη συμμετοχή σας στην παράσταση; Θα θέλατε να συνεχίσετε να ασχολείστε με το παιδικό θέατρο;
Α.Κ. Η κάθε παράσταση - πέρα από το θεατρικό έργο – είναι μια εμπειρία! Μια παράσταση με παιδικό ή εφηβικό κοινό σού δίνει τη δυνατότητα να παίξεις με όρια, να δοκιμάσεις ακόμα περισσότερα και να μη φανεί καθόλου περίεργο – κάτι σαν το θέατρο του παραλόγου. Αυτό θέλουμε άλλωστε: την τρέλα και τη μαγεία! Οπότε… ναι αμέ, θα ήθελα να συνεχίσω να ασχολούμαι με το παιδικό θέατρο!
Α.Φ. Κέρδισα μια εξαιρετική συνεργασία με υπέροχους ανθρώπους και μία εμπειρία που μου μαθαίνει πολλά. Το διαδραστικό θέατρο είναι πρόκληση, δεν είναι εύκολο - πέρα από την υποκριτική, απαιτεί έλεγχο, ετοιμότητα και υψηλή ενέργεια. Τα παιδιά όμως σου μεταδίδουν τόση θετική ενέργεια! Κι αυτό νομίζω ότι είναι το πιο όμορφο κομμάτι στο παιδικό θέατρο. Αν το ζωγράφιζα θα ήταν ένα τεράστιο χαμόγελο! Συνεπώς, πώς μπορείς να πεις όχι σε αυτά τα