Παιχνίδια εμπιστοσύνης: Κερδίστε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας, παίζοντας!

Παιχνίδια εμπιστοσύνης: Κερδίστε την εμπιστοσύνη του παιδιού σας, παίζοντας!

Δεν υπάρχει πιο σημαντικό πράγμα από την εμπιστοσύνη ανάμεσα σε δύο ανθρώπους – πόσο μάλλον όταν αναφερόμαστε στη σχέση γονιού και παιδιού!

Εάν καταφέρουμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους, τότε έχουμε βάλε τα πιο γερά θεμέλια για μια ειλικρινή σχέση, με διάρκεια και ποιότητα, στα καλά αλλά και στα άσχημα! Τα παρακάτω παιχνίδια, λοιπόν, μας δίνουν την ευκαιρία να καλλιεργήσουμε αυτό πολύτιμο συναίσθημα με τα παιδιά μας από νωρίς και να χτίσουμε μαζί τους μία σχέση γερή και ουσιαστική.

Για να λειτουργήσουν σωστά τα παιχνίδια εμπιστοσύνης, πρέπει οι παίκτες να παίζουν τίμια και συγκεντρωμένα σε ένα περιβάλλον ασφαλές. Είναι σημαντικό, επίσης, όσοι συμμετέχουν να αισθάνονται ότι μπορούν να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον. Τέλος, ανάλογα με την ηλικία και τις ικανότητες του παιδιού, σκεφτείτε την ακαταλληλότητα του κάθε παιχνιδιού πριν το ξεκινήσετε.

Το παιχνίδι του τυφλού

Κλείστε τα μάτια του παιδιού με ένα μαντήλι και γίνετε εσείς τα μάτια του! Κρατήστε το από το χέρι και με την φωνή σας καθοδηγήστε το σωστά ώστε να μην σκοντάψει επάνω στα αντικείμενα ή να μην πέσει. Ένα παιχνίδι που παίζεται τόσο μέσα στο σπίτι, όσο και έξω από αυτό! Στην δεύτερη περίπτωση, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να έχετε εμπιστοσύνη στην ηλικία και την αντίληψη και του παιδιού.

Τι κερδίζετε: το παιδί αφήνεται εντελώς στα χέρια σας και μαθαίνει να σας εμπιστεύεται ακόμα και σε καταστάσεις που δεν έχει καθόλου τον έλεγχο. Αργότερα, σε μία δύσκολη κατάσταση, θα έχει το θάρρος και την εμπιστοσύνη να αφεθεί ξανά στις φροντίδες σας.

Ο μουγκός ταξιδιώτης

Προετοιμάστε σε χαρτιά κάποιες φράσεις με έντονα παράπονα ή απαιτήσεις προς τη ρεσεψιόν ενός φανταστικού ξενοδοχείου. Έπειτα, όσοι συμμετέχουν στο παιχνίδι, τραβούν από μία κάρτα και προσπαθούν με παντομίμα να κάνουν τα παράπονά τους! 

Τι κερδίζετε: μαθαίνετε τις γκριμάτσες, τις κινήσεις και το βλέμμα του παιδιού όταν κάτι το ενοχλεί. Ουσιαστικά, μαθαίνετε να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματός του, κι εκείνο τη δική σας.

Κάνε ό,τι κάνω

Ένα παιχνίδι εύκολο και διασκεδαστικό! Ουσιαστικά, γίνεστε ο καθρέφτης του παιδιού και κάνετε ό,τι κάνει προσπαθώντας να αντιγράψετε ακόμα και τις πιο ανεπαίσθητες και ακούσιες γκριμάτσες του. Έπειτα, αλλάζετε ρόλους.

Τι κερδίζετε: μαθαίνει ο ένας τον άλλον πολύ καλά, ενώ έχετε συνεχή οπτική επαφή που καλλιεργεί ακόμη περισσότερη οικειότητα.

Ποιος είμαι;

Σε ζευγάρια παρατηρούμε προσεκτικά ο ένας τον άλλον για ένα λεπτό και μετά με γυρισμένη την πλάτη περιγράφουμε λεπτομερώς τον συμπαίκτη μας. Οι υπόλοιποι (αν υπάρχουν) παρακολουθούν και διορθώνουν. Εάν στο παιχνίδι συμμετέχουν μόνο δύο, διορθώνουμε ο ένας τον άλλον.

Τι κερδίζετε: καταρχάς, η παρατήρηση μας βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον. Επιπλέον, όταν η περιγραφή μας είναι σωστή, το παιδί αποκτά την εμπιστοσύνη πως το παρατηρούμε, το προσέχουμε και το ξέρουμε καλά. Άρα, το αγαπάμε γι’ αυτό που είναι. Κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για την ψυχολογία και την αυτοπεποίθησή του.

Πες μια ιστορία

Μπορεί να παιχτεί και με δύο άτομα, αλλά είναι προτιμότερο όταν μαζεύεται ολόκληρη η οικογένεια. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να ειπωθεί μία ιστορία με συνοχή, αρχή μέση και τέλος. Η ομάδα ξεκινάει μια συζήτηση για ένα θέμα. Κάθε μέλος της ομάδας, όταν έρθει η σειρά του, πρέπει να συμμετέχει στη συζήτηση με μια μικρή φράση, με τον όρο το πρώτο γράμμα της να ορίζεται από την σειρά της στο αλφάβητο. Π.χ. «Αύριο λέω να πάω σινεμά.» «Βαριέμαι αφάνταστα» «Γιατί δεν πάμε μεθαύριο;» κλπ

Τι κερδίζετε: συνεργασία, εμπιστοσύνη και ασφάλεια ο ένας για τον άλλον. Παράλληλα, περνάτε χρόνο όλοι μαζί και δένεστε ακόμα πιο πολύ ως οικογένεια.

v