Τι χρειάζεστε
1½ κιλό μοσχάρι νουά σε φέτες
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
4 καρφάκια γαρύφαλλο
1 μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί ξηρό
Μισό φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας ξίδι
Μισή κουταλιά του γλυκού κάρδαμο σε σκόνη (κακουλέ)
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
Σπόρους από 2 ρόδια
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
Τι κάνετε
Σε ένα ταψάκι ρίχνετε μπόλικο αλατοπίπερο και περνάτε από μέσα τις φέτες νουά να αλατοπιπερωθούν και από τις δύο πλευρές.
Σε μια κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε το λάδι με το βούτυρο, ρίχνετε το γαρύφαλλο και ροδίζετε καλά το κρέας μπρος-πίσω. Κατόπιν, το βγάζετε και το αφήνετε στην άκρη.
Ρίχνετε στο λάδι τα κρεμμύδια, σωτάρετε για λίγα λεπτά (ώσπου να γίνουν διάφανα) και προσθέτετε το κρέας μαζί με το χυμό του πορτοκαλιού, το κρασί, το κάρδαμο, το ξίδι, τη ζάχαρη και ζεστό νερό – όσο να σκεπάζει το κρέας.
Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το σκεύος και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί αργά, ώσπου να μαλακώσει το μοσχαράκι – προσθέτοντας και λίγο ζεστό νερό, αν χρειαστεί.
Μόλις το κρέας έχει γίνει, ρίχνετε στο σκεύος τους σπόρους ροδιού με τις σταφίδες, συμπληρώνετε με λίγο ζεστό νερό ακόμη και αφήνετε το φαγητό να βράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα – 15 με 20 λεπτά.
Σερβίρετε πασπαλίζοντας με λίγο φρέσκο μαϊντανό και σπόρους ροδιού για τη φρεσκάδα. Συνοδέψτε με ρύζι, πουρέ πατάτας ή κουσκούς.
Καλή γιορτινή απόλαυση!