Γιατί είναι επικίνδυνο: εάν χτυπάτε στην πλάτη κάποιον που κάθεται ή είναι όρθιος, αυτό που έχει σταθεί στο λαιμό θα κατέβει ακόμα πιο κάτω και θα φράξει τελείως τον αεραγωγό του.
Τι μπορείτε να κάνετε: γύρετε τον άνθρωπο που πνίγεται προς τα εμπρός και αφήστε τον να βήξει. Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, τότε χτυπήστε τον στο σημείο ανάμεσα στις ωμοπλάτες, αφού βεβαιωθείτε πως γέρνει ακόμα προς τα μπρος.
Μη φυσάτε το φαγητό του παιδιού
Γιατί είναι επικίνδυνο: φυσώντας το φαγητό του μωρού μεταδίδουμε μικρόβια και βακτήρια επικίνδυνα για τον ευαίσθητο οργανισμό του.
Τι μπορείτε να κάνετε: μην μοιράζεστε με το παιδί το φαγητό ή το νερό σας και μην φυσάτε στην τροφή τους. Είναι καλύτερα να περιμένετε λίγο μέχρι να κρυώσει.
Μην γέρνετε το κεφάλι πίσω όταν ανοίγει η μύτη σας
Γιατί είναι επικίνδυνο: με τη ρίψη του κεφαλιού σας πίσω, το αίμα πηγαίνει προς τον λαιμό και μπορεί να πνιγείτε.
Τι μπορείτε να κάνετε: πιάστε τη μύτη σας με τα δάχτυλά σας κάτω από τα ρουθούνια. Καθίστε και κρατήστε το κεφάλι σας ίσιο και το πηγούνι φροντίστε να είναι παράλληλα στο πάτωμα.
Μην σηκώνετε κάποιον που έχει λιποθυμήσει
Γιατί είναι επικίνδυνο: όταν ένας άνθρωπος λιποθυμά σημαίνει πως έχει υποστεί ξαφνική μείωση της αρτηριακής πίεσης με αποτέλεσμα το αίμα να μην φτάνει στον εγκέφαλο. Αν τον σηκώσουμε, εμποδίζουμε την πορεία του αίματος προς το κεφάλι και άρα την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Τι μπορείτε να κάνετε: αφήστε τον ξαπλωμένο και προσπαθήστε να σηκώσετε και να λυγίσετε ελαφρώς τα πόδια του. Θα πρέπει να παραμείνει σε αυτή τη θέση για αρκετά λεπτά μέχρι να βεβαιωθείτε ότι αισθάνεται καλύτερα.
Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά από το φαγητό
Γιατί είναι επικίνδυνο: βλάπτει το σμάλτο, δηλαδή το προστατευτικό στρώμα των δοντιών.
Τι μπορείτε να κάνετε: βουρτσίστε τα δόντια σας περίπου 40 λεπτά μετά το φαγητό. Εάν είναι ανάγκη να τα βουρτσίσετε αμέσως μετά, ξεπλύνετε πρώτα καλά το στόμα σας με νερό.
Μην ακουμπάτε τον πάγο κατευθείαν επάνω στη μελανιά
Γιατί είναι επικίνδυνο: Δεδομένου ότι το δέρμα είναι πολύ λεπτό, αν το κάνετε αυτό, μειώνει τη ροή του αίματος και επιβραδύνει την επούλωση. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει κρυοπαγήματα.
Τι μπορείτε να κάνετε: τυλίξτε τον πάγο σε μια πετσέτα ή σε οποιοδήποτε άλλο ύφασμα. Ακουμπήστε τον στην τραυματισμένη περιοχή αμέσως μετά το τραύμα, αλλά μην τον κρατάτε για περισσότερο από 10 λεπτά ταυτόχρονα.
Πηγή: brightside.me