Η κηπουρική είναι μία δραστηριότητα στην οποία μπορούν να συμμετέχουν ακόμα και τα πολύ μικρά παιδιά, από 3 ετών, βοηθώντας με απλές δουλειές ή απλώς διασκεδάζοντας με το χώμα και τα λουλούδια. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, όμως, η ενασχόληση με το φύτεμα αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να έρθουν πιο κοντά με τη φύση, να δημιουργήσουν αλλά και να παρακολουθήσουν την εξέλιξη ενός φυτού.
Καθαρισμός
Καταρχήν, ελέγξτε ένα προς ένα τα φυτά που ήδη έχετε. Κάποια από αυτά πιθανόν να έχουν ξεραθεί και να πρέπει να πεταχτούν, για να μπουν στην γλάστρα τους νέα φυτά. Κάποια άλλα ίσως θέλουν κλάδεμα, ενώ τα δέντρα πρέπει να καθαριστούν από ξερά φύλλα. Πείτε στα παιδιά να αφαιρέσουν όλα τα ξερά φύλλα από τα δέντρα και να ξεριζώσουν τις άγριες ρίζες που έχουν φυτρώσει δίπλα στα λουλούδια και τα εμποδίζουν να μεγαλώσουν. Ταυτόχρονα, εσείς μπορείτε να καθαρίσετε τις γλάστρες από τα παλιά φυτά και να τις ετοιμάσετε για καινούργια.
Αν στον κήπο ή την βεράντα σας έχετε ορτανσίες, λεβάντες και σάλβιες, αυτή είναι η κατάλληλη εποχή για να τα κλαδέψετε, ενώ τώρα μπορείτε να κλαδέψετε και τα γεράνια, τα οποία δεν αποκλείεται να ανθίσουν ξανά μέχρι τον ερχομό του χειμώνα.
Τι φυτεύουμε τώρα;
H εποχή είναι ιδανική για να φυτέψουμε βολβούς, οι οποίοι θα ανθίσουν την άνοιξη. Στο φυτώριο που θα επισκεφθείτε, αναζητήστε βολβούς από ζουμπούλια, νάρκισσους, υάκινθους, φρέζες, ανεμώνες και τουλίπες, και ζητήστε συμβουλές από τον γεωπόνο του φυτωρίου για το πώς να τους φυτέψετε και πόσο συχνά να τους ποτίζετε.
Φυτεύοντας βολβούς, αντί για έτοιμα άνθη, δίνετε την ευκαιρία στο παιδί να παρατηρήσει την ανάπτυξή τους, από τη βλάστηση μέχρι την ανθοφορία. Ακόμα πιο πολύ θα το εμπλέξετε, μάλιστα, αν το αφήσετε να αναλάβει μία γλάστρα μόνο του. Μπορείτε για παράδειγμα, να του αγοράσετε ένα σακουλάκι με σποράκια κάποιου άνθους, ένα σακουλάκι χώμα με τύρφη και μία γλάστρα. Να αφήσετε το παιδί να γεμίσει τη γλάστρα με το χώμα, να κάνει τρύπες για να ρίξει τα σποράκια και ύστερα να τα σκεπάσει πάλι με χώμα. Έπειτα να ποτίσει το χώμα και να περιμένει μερικές ημέρες (συνήθως μία εβδομάδα) μέχρι να βγουν τα πρώτα φύλλα. Είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιαστεί. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ποτίζει τη γλάστρα τακτικά και να παρατηρεί την ανάπτυξη του φυτού. Αν έχει οποιαδήποτε απορία, πηγαίνετε μαζί στο φυτώριο για να πάρει τη σωστή απάντηση από τον γεωπόνο.
Αν πάλι βιάζεστε να δείτε τις γλάστρες σας ανθισμένες, στα φυτώρια θα βρείτε αυτή την εποχή χρυσάνθεμα, πανσέδες και κυκλάμινα, τα οποία μπορείτε να μεταφυτεύσετε σε δικές σας γλάστρες. Αυτή είναι μία διαδικασία στην οποία τα παιδιά θα χαρούν να συμμετέχουν, γεμίζοντας τις γλάστρες με χώμα και πετρούλες και ποτίζοντας έπειτα τα φυτά.
Λαχανόκηπος
Αυτό, όμως, που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά είναι να φυτέψετε σπόρους λαχανικών για να αποκτήσετε έναν λαχανόκηπο! Αυτό μπορείτε να το κάνετε είτε σε μία συγκεκριμένη γωνία του κήπου, είτε σε μία ζαρντινιέρα στη βεράντα ή στην έτοιμη ζαρντινιέρα που θα βρείτε στο livingreen.gr, η οποία περιλαμβάνει σπόρους πιπεριάς, ραπανάκι, αρακά και καρότο, κομπόστ, ξύλινο ταμπελάκι φύτευσης, φυτευτήρι και ξυλομπογιές για να ζωγραφιστεί η ζαρντινιέρα εξωτερικά (τιμή: 19 ευρώ). Στο ίδιο site θα βρείτε και παιδικά εργαλεία κηπουρικής (γάντια, φτυαράκι, τσουγκράνα κ.λπ.)
Αφού εξοπλίσετε τα παιδιά με τα κατάλληλα εργαλεία, και έχετε αγοράσει όλα τα απαραίτητα για τον λαχανόκηπο, δείξτε τους πώς να φυτέψουν τους σπόρους (σκάβοντας βαθιά στο χώμα και αφήνοντας μερικά εκατοστά απόσταση μεταξύ τους). Αμέσως μετά ποτίστε μαζί το χώμα και, εν ανάγκη, ρίξτε λίγο βιολογικό λίπασμα.
Αν δεν είστε εξοικειωμένη με το φύτεμα λαχανικών, το παρακάτω video θα σας βοηθήσει.
Αν αισθάνεστε ότι το παιδί βαριέται την κηπουρική και την επανάληψη του φυτέματος, αναθέστε του να φτιάξει ένα σκιάχτρο για να τοποθετήσετε στον λαχανόκηπό σας. Με την χειροτεχνία γίνονται όλα πιο ευχάριστα.
Παρατήρηση και προσοχή
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να μην εγκαταλείψουν τον κήπο ή τη βεράντα όταν η κηπουρική θα έχει τελειώσει. Πάρτε τους ένα ημερολόγιο στο οποίο θα γράφουν την ημερομηνία φυτέματος του κάθε λουλουδιού ή λαχανικού, πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα, πόσο γρήγορα μεγαλώνει και κάθε άλλη πιθανή παρατήρηση που θα φανεί χρήσιμη στα παιδιά την επόμενη φορά που θα ασχοληθούν σοβαρά με την κηπουρική.
Επίσης, τονίστε στα παιδιά ότι η κηπουρική θέλει και προσοχή: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή με τα λιπάσματα, πρέπει να αποφεύγουν τα βαριά και αιχμηρά εργαλεία (χρησιμοποιώντας πλαστικά), ενώ την ώρα που ποτίζουν, πρέπει να προσέχουν για να μην γλιστρήσουν στις ολισθηρές επιφάνειες.