Πώς θα σταματήσω την επιθετική συμπεριφορά του γιου μου απέναντί μου;

Πώς θα σταματήσω την επιθετική συμπεριφορά του γιου μου απέναντί μου;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Γειά σας. Έχω έναν γιο 2 χρονών και 3 μηνών. Πολλές φορές όταν νευριάζει για κάτι (π.χ όταν είναι η ώρα να κοιμηθεί, όταν πρέπει να φύγουμε από το πάρκο λόγω ώρας ή όταν κάνει κάτι επικίνδυνο) ξεσπάει επάνω μου, τραβώντας μου τα μαλλιά. Παλαιότερα με δάγκωνε κιόλας. Θέλω να σας πω ότι επέστρεψα στη δουλειά πολύ νωρίς (μόλις μετά τον πρώτο μήνα αφού είχα γεννήσει) και το παιδί το πρόσεχαν οι γιαγιάδες και ο πατέρας του όταν γυρνούσε από δουλειά. Την συμπεριφορά αυτή μπορώ να πω ότι την εκδηλώνει κατά βάση σε εμένα. Επίσης, τώρα ναι μεν λέει λέξεις αλλά όχι ολόκληρες φράσεις. Όταν είμαστε μόνοι είναι πολύ καλύτερος. Εγώ η αλήθεια είναι ότι θέλω να τηρώ ένα άλφα πρόγραμμα μιας και ξεκινήσαμε και παιδικό σταθμό φέτος. Τι μπορεί να ευθύνεται για αυτήν την συμπεριφορά του παιδιού και τι πρέπει να κάνω από την μεριά μου;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας χρησιμοποιούν αρκετά το σώμα τους ώστε να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, τη χαρά τους ή τη δυσκολία τους. Αυτό συμβαίνει είτε διότι δεν έχουν ακόμη αναπτύξει το λόγο είτε διότι ενώ τον έχουν αναπτύξει δε γνωρίζουν πώς να τον χρησιμοποιήσουν για να επικοινωνήσουν αυτό που θέλουν σε κάποιο άλλο πρόσωπο.

Ο γιος σας λοιπόν σας εκφράζει με τον τρόπο αυτόν τη δυσκολία του. Εσείς τρυφερά, χρειάζεται να είστε κοντά του, να τον ακούτε, να τον καταλαβαίνετε και να του μαθαίνετε μέσα από τη σχέση σας, πως αλλιώς μπορεί να σας πει αυτό που θέλει. Κάντε του ερωτήσεις, τι χρειάζεται, τι θα ήθελε και βοηθήστε τον να καταλάβει ποιος είναι ο νέος τρόπος επικοινωνίας που σιγά σιγά καλείται να υιοθετήσει.

Η σχέση σας είναι πολύτιμη, ο χρόνος σας είναι γεμάτος αφορμές για νέες κατακτήσεις και προχωρήματα! Μη χάνετε τις καθημερινές ευκαιρίες να έρθετε πιο κοντά και να τον φροντίσετε!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v