Ο παρατεταμένος θηλασμός δημιουργεί προβλήματα στην ανεξαρτητοποίηση του παιδιού;

Ο παρατεταμένος θηλασμός δημιουργεί προβλήματα στην ανεξαρτητοποίηση του παιδιού;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας σχετικά με τον παρατεταμένο θηλασμό (πέρα των 18 μηνών), καθώς είναι ένα θέμα που με απασχολεί ιδιαίτερα για το πως θα πρέπει να το διαχειριστώ. Έχω καταλάβει ότι υπάρχουν 2 πλευρές, ιδιαίτερα φανατικές και οι δυο: η μια πλευρά υποστηρίζει τον παρατεταμένο μητρικό θηλασμό και προτείνει φυσικό αποθηλασμό, τονίζοντας τα πολλαπλά οφέλη του για τη μητέρα και το παιδί, ενώ η άλλη υποστηρίζει ότι μετά το έτος, η συνέχιση του θηλασμού κάνει κακό στην ανεξαρτητοποίησή του και στη διατροφή του, προωθώντας μια παθολογική και εξαρτημένη σχέση με τη μητέρα. Έχοντας ζήσει την υπέροχη εμπειρία του θηλασμού, δεν μου φαίνεται σωστή η βίαιη διακοπή του επειδή έφτασε σε κάποιο ηλικιακό όριο, από την άλλη είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια πολύ γλυκιά εξαρτημένη σχέση που ενισχύεται με το θηλασμό. Είναι πράγματι παθολογική και θα πρέπει να περιορίζεται; 
Απάντηση:

 Αγαπητή αναγνώστρια,

Αγγίζετε ένα ευαίσθητο θέμα και είναι υπέροχο που ενώ έχετε ήδη περάσει από αυτήν την εμπειρία, αναζητάτε τη δική σας απάντηση, τη δική σας στάση στο πως θα φροντίσετε το μωρό σας.

Ο στόχος λοιπόν του θηλασμού είναι πως η μητέρα θα φροντίσει το μωρό της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η φροντίδα δεν περιορίζεται μόνο στην τροφή του, αλλά στο συνολικό μεγάλωμα του.

Έτσι λοιπόν πρέπει να δούμε και το θέμα του θηλασμού: ως μια πολυσύνθετη διαδικασία που ενισχύει το δεσμό μητέρας- παιδιού, τόσο ώστε να πάρει το βρέφος όλη την καλή φροντίδα από τη μητέρα του που θα του επιτρέψει και θα το ενισχύσει για τη μετάβαση του στην επόμενη φάση ζωής!

Kάθε περίπτωση είναι τόσο μοναδική, τόσο ξεχωριστή που καλείστε να ακούσετε τον εαυτό σας, την ανάγκη του μωρού σας, και να θέσετε το προσωπικό σας όριο εκεί που νιώθετε ότι είναι το βέλτιστο για την ανάπτυξη του συνολικά. Δε χρειάζεται καμία διακοπή να γίνει βίαια.

Σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο δε θα ήταν βοηθητικό. Μπορεί το μωρό να απομακρύνεται πια από το στήθος, ωστόσο πλησιάζει σε επόμενους και νέους τρόπους που βάζετε για να το φροντίσετε. Επομένως δεν του στερείτε, αλλά αντικαθιστάτε τους τρόπους να παίρνει φροντίδα ώστε να ταιριάζουν στην αναπτυξιακή του φάση.

Όπως κάθε σχέση είναι τόσο μοναδική, έτσι και η σχέση με το μωρό σας θα σας οδηγήσει στο να πάρετε αποφάσεις πως σας ταιριάζει για να την εξελίξετε.

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v