Μηνιγγίτιδα: Η προστασία των παιδιών βρίσκεται στα χέρια σας

Μηνιγγίτιδα: Η προστασία των παιδιών βρίσκεται στα χέρια σας

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς είναι μια περίοδος που προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα σε όλους τους γονείς. Από τη μία, είναι η χαρά να βλέπεις τα μικρά σου να μεγαλώνουν και να εξελίσσονται καθώς η ζωή παίρνει τον δρόμο της. Από την άλλη, είναι η ανησυχία και η αγωνία για ένα μέλλον που δεν ελέγχουν και δεν ελέγχουμε. Ανησυχία για το πώς θα ανταπεξέλθουν σε όλα όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν σε κάθε επόμενο βήμα τους. Και αγωνία μην τυχόν τους συμβεί κάτι από εκείνα που όλοι απευχόμαστε.

Το σχολείο είναι ένας χώρος μάθησης, αλλά και παιχνιδιού – για τις μικρότερες ηλικίες – όπου τα παιδιά σας καλούνται να προσαρμοστούν σε ένα νέο περιβάλλον, μακριά απ’ το σπίτι, και να αφεθούν στη φροντίδα των δασκάλων τους καθημερινά, για μερικές ώρες. Κανονικά, θα έπρεπε να είναι ανέμελα και ασφαλή από κινδύνους, αλλά αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να σας εγγυηθεί.

Την ίδια στιγμή, εσείς καλείστε να εμπιστευθείτε τα παιδιά σας σε ξένα χέρια με την παραδοχή ότι οι κανόνες ασφαλείας τηρούνται κατά γράμμα και η προσοχή όλων είναι στραμμένη σ’ αυτά ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι εύκολο, οπότε, για να αντισταθμίσετε τον κίνδυνο και να έχετε το κεφάλι σας λίγο πιο ήσυχο, πρέπει να προσέξετε μερικά βασικά πράγματα.

Προληπτικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς

Πρώτα πρώτα, πρέπει να επιστήσετε την προσοχή σας στη συμπεριφορά του παιδιού μετά το σχολείο και στις αντιδράσεις του όταν ρωτάτε γι’ αυτό. Έτσι, θα μπορέσετε να εντοπίσετε σημάδια άγχους το οποίο μπορεί να έχει τις ρίζες του στις αυξημένες υποχρεώσεις, σε δυσκολίες στην κοινωνικοποίηση, ακόμη και σε κάποιο περιστατικό bullying.

Δεύτερον, επιμείνετε στον καλό ύπνο και την υγιεινή διατροφή του παιδιού που αποτελούν τους πλέον σημαντικούς παράγοντες για την ενίσχυση της άμυνάς του απέναντι στις κάθε λογής ιώσεις. Διδάξτε του καλές πρακτικές όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και δώστε του σαφείς οδηγίες όπως η αποφυγή χρήσης ποτηριών ή άλλων σκευών που έχει χρησιμοποιήσει ήδη κάποιο άλλο παιδάκι.

Τρίτον, μην αμελήσετε να ενημερωθείτε για σοβαρότερους κινδύνους και πώς θα προστατέψετε το παιδί σας από αυτούς. Ένας τέτοιος είναι η μηνιγγίτιδα Β, μια νόσος που επιτίθεται σε βρέφη, μικρά παιδιά και νεαρούς ενήλικες και τα κρούσματα της παρουσιάζονται ιδιαιτέρως αυξημένα τους κρύους μήνες του χρόνου.

Η μηνιγγίτιδα Β παρουσιάζεται χωρίς κάποια διακριτή προειδοποίηση, αφού τα αρχικά συμπτώματά της ομοιάζουν με της κοινής γρίπης. Αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, όμως, η νόσος εξελίσσεται ταχύτατα και μπορεί να αποβεί θανατηφόρα (1 στις 10 περιπτώσεις) ή να αφήσει μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες στον ασθενή (1 στις 5 περιπτώσεις) μέσα σε 24 μόνο ώρες.

Ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη ασπίδα κατά της μηνιγγίτιδας

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να προλάβετε τη μηνιγγίτιδα, είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας για να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα του πότε πρέπει να ανησυχήσετε. Σε γενικές γραμμές, στις 8 πρώτες ώρες ένα παιδί μπορεί να παρουσιάσει υψηλό πυρετό, απώλεια όρεξης, ναυτία, πόνο στις αρθρώσεις, ευερεθιστότητα και υπνηλία. Στη συνέχεια, είναι πιθανόν να ακολουθήσουν εξανθήματα, φωτοφοβία, αυχενική δυσκαμψία και κρύα άκρα. Αν ο πυρετός πέσει, αλλά τα υπόλοιπα συμπτώματα επιμένουν, τότε το παιδί πρέπει να εξεταστεί άμεσα.

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος και ο κίνδυνος μετάδοσής της αυξάνεται ραγδαία σε χώρους όπου συνωστίζονται πολλά παιδιά, όπως είναι το σχολείο και το φροντιστήριο ή άλλοι χώροι στους οποίους επιδίδονται σε ομαδικές δραστηριότητες (αθλητικά κέντρα κλπ.). Επιπλέον, 1 στους 10 ενήλικες φέρει το βακτήριο χωρίς να παρουσιάζει συμπτώματα και μπορεί να το μεταδόσει σε ένα παιδί μεσώ ενός απλού φιλιού ή ενός φτερνίσματος.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η αποτελεσματικότερη μέθοδος πρόληψης της νόσου είναι ο έγκαιρος και σχολαστικός – όσον αφορά τις δόσεις – εμβολιασμός, ο οποίος μπορεί κάλλιστα να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών. Το εμβόλιο κατά της μηνιγγίτιδας Β, μάλιστα, έχει πλέον ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων για ομάδες υψηλού κινδύνου. Απαραίτητος είναι και ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από το βακτήριο τύπου Β.

Όταν ξεκινήσουν να πηγαίνουν στο σχολείο, τα μικρά μας δεν είναι πλέον υπό την άγρυπνη προστασία μας όπως ήταν μέχρι τώρα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε να προλάβουμε κάθε κίνδυνο με όπλο τη σωστή ενημέρωση και τις έγκαιρες προληπτικές ενέργειες.

 

v