Πώς επιδρά στην ψυχολογία ενός παιδιού να το φωνάζουν με δύο ονόματα;

Πώς επιδρά στην ψυχολογία ενός παιδιού να το φωνάζουν με δύο ονόματα;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, είμαι μητέρα ενός αγοριού 6,5 μηνών. Με τον πατέρα του χωρίσαμε όταν ο μικρός ήταν 3 μηνών. Έκτοτε υπάρχει έντονη διαμάχη μεταξύ μας όσον αφορά το όνομα που θα δοθεί στο παιδί. Ο πρώην άντρας μου θέλει να δώσει το όνομα του πατέρα του κι εγώ του προτείνω να δώσουμε ένα ουδέτερο όνομα γιατί είναι το πιο δίκαιο και για τις δύο πλευρές. Η αντιπρόταση του είναι να δώσουμε δύο ονόματα στο παιδί. Όπως καταλαβαίνετε η κάθε πλευρά θα τον φωνάζει με διαφορετικό όνομα και στο τέλος θα το τρελάνουμε το παιδί. Θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποιες πληροφορίες για το πώς επιδρά στην ψυχολογία του παιδιού να το φωνάζουν με δύο ονόματα;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να σας ζήσει το μωρό σας! Μέσα σε όλες τις δυσκολίες που έχετε αντιμετωπίσει όλο αυτό το διάστημα, μέσα στις τόσες πολλές και μεγάλες αλλαγές, μην ξεχνάτε να χαρείτε! Είναι πολύ σημαντικό να υπερισχύσει η χαρά σας για τον ερχομό του παιδιού σας, και να μη γίνει ακόμη μια αφορμή για ατελείωτες διαμάχες με τον πατέρα του. Μέλημα και των δύο σας ταιριάζει να είναι το όφελος του μωρού σας. Μέλημα και των δύο σας ταιριάζει να είναι η φροντίδα που θα του προσφέρετε και όχι ποια απόφαση θα επικρατήσει.

Ο χωρισμός σας είναι πρόσφατος, και επομένως αντιστοιχεί να μην έχετε και οι δύο ακόμη επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα, καθώς μεσολάβησε και ένα συγκλονιστικό γεγονός, αυτό της έλευσης του μωρού σας. Το θέμα της ονοματοδοσίας λοιπόν, είναι ακόμη ένα επίπεδο, μια αφορμή, μέσω της οποία εκφράζεται η δυσκολία μεταξύ σας. Δεν θα ήταν βοηθητικό για εσάς να αναζητήσετε απαντήσεις ψάχνοντας αντικειμενικές δυσκολίες, όπως για παράδειγμα τη σύγχυση που μπορεί να δημιουργηθεί στο παιδί, για να υποστηρίξετε τα επιχειρήματα σας. Δεν υπάρχει καμία θεωρία που να ταιριάζει σε κάθε περίπτωση. Η περίπτωση σας λοιπόν είναι εντελώς μοναδική, κι έτσι αντιστοιχεί να τη δείτε ώστε να βρείτε τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσετε.

Τα θέματα που έχετε να επεξεργαστείτε είναι πολλά και βαθύτερα. Είναι υπέροχο σε αυτήν τη νέα και πολύ σημαντική φάση ζωής, να δώσετε χώρο στον εαυτό σας, να σας φροντίσετε , ώστε να μπορέσετε να φροντίσετε όμορφα και το μωρό σας. Μη χάνετε αυτές τις δυνατότητες!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v