Η κόρη μου κλαίει όταν τα άλλα παιδιά φωνάζουν δυνατά. Χρειάζεται να ανησυχώ;

Η κόρη μου κλαίει όταν τα άλλα παιδιά φωνάζουν δυνατά. Χρειάζεται να ανησυχώ;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Η κόρη μου είναι 14 μηνών. Στο σπίτι μας υπήρχε πάντα ησυχία. Κανείς δεν φωνάζει ποτέ, επικοινωνούμε άριστα σε χαμηλούς τόνους, ακούμε πολλή μουσική, τραγουδάμε, χορεύουμε και παίζουμε με ενθουσιασμό! Είναι πολύ κοινωνική και έχει αρκετές συναναστροφές με παιδιά της ηλικίας της. Όμως, έχει τύχει να είναι με άλλα παιδάκια και εάν αυτά φωνάξουν δυνατά εκείνη να κλαίει απαρηγόρητα. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Μήπως τρομάζει με τις έντονες αντιδράσεις των άλλων παιδιών;
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Να σας ζήσει η όμορφη κόρη σας και να τη χαρείτε στο μεγάλωμά της! Όπως κάθε άνθρωπος, έτσι και εκείνη, έχει μια συγκεκριμένη ανοχή στα επίπεδα του θορύβου, η οποία διαμορφώνεται ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο ζει και αναπτύσσεται.

Περιγράφετε ότι στο δικό σας σπίτι μιλάτε σε χαμηλούς τόνους και δεν υπάρχουν φωνές. Όταν λοιπόν ένα άγνωστο, ξένο στοιχείο, κάνει την εμφάνιση του, είναι αναμενόμενο προσωρινά να την παραξενέψει. Κατά την ηλικία της, λόγω του ότι η νοητική ωρίμανση δεν έχει προχωρήσει αρκετά ώστε να μπορεί να αντιληφθεί πλήρως αυτό το άγνωστο στοιχείο, αντιδρά με το γνώριμο τρόπο της, το κλάμα, όπως και σε κάθε άλλη ανάγκη προκειμένου να τη φροντίσετε.

Δε χρειάζεται να ανησυχείτε. Τρυφερά, της εξηγείτε ότι απλά τα παιδιά μιλούν πιο έντονα, ότι θέλουν να παίξουν μαζί της και να σχετιστούν. Είστε παρούσα να την ακούσετε και να την καθησυχάσετε ότι δεν υπάρχει κάποια απειλή, αλλά μπορεί να ανοιχτεί περισσότερο προς τα άλλα παιδιά, καθώς είστε εσείς που φροντίζετε για τη δική της ασφάλεια.

Σας ευχαριστώ!

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια. 

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v