Πώς να εξηγήσω στην κόρη μου ότι δεν πρέπει να λέει τα προσωπικά του σπιτιού μας παραέξω;

Πώς να εξηγήσω στην κόρη μου ότι δεν πρέπει να λέει τα προσωπικά του σπιτιού μας παραέξω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:

Πως θα πω στην κόρη μου ότι δεν πρέπει να λέει σε κανέναν τι συμβαίνει στο σπίτι μας; Σε ποια ηλικία; Είναι τώρα 2,5 ετών. Της ξεκίνησα μια συζήτηση ότι δεν πρέπει να λέμε τίποτα σε κανέναν και η αντίδραση της ήταν να μου πει «η γιαγιά». Εγώ αυτά θέλω να τα αποφύγω γιατί οι γιαγιάδες μας είναι αδιάκριτες και ρωτάνε πολλά από περιέργεια. Τι να κάνω; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων. 

Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας κάνουν μια πρώτη σημαντική προσπάθεια ανοίγματος προς τον κόσμο! Ο κόσμος αυτός αποτελείται από όλα τα πρόσωπα με τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσουν, πέρα από την οικογένεια. Μπορεί να είναι συγγενείς, φίλοι, γείτονες. Ότι καλό έχουν μάθει μέχρι τώρα εντός οικογένειας, έρχεται η ώρα πια να το αξιοποιήσουν και εκτός. Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρυνθεί αυτό το άνοιγμα ώστε τα παιδιά να νιώσουν εμπιστοσύνη για τους ανθρώπους και να δημιουργήσουν αργότερα υγιείς σχέσεις.

Η υπέροχη κόρη σας λοιπόν λαχταρά να σχετιστεί κι αυτό είναι μόνο καλό! Ως γονείς και ενήλικες εσείς δημιουργείτε το πλαίσιο μέσα στο οποίο εκείνη θα νιώθει ασφαλής και θα καταφέρει να αναπτυχθεί πολύπλευρα! Ζητάτε λοιπόν αυτήν τη στιγμή η κόρη σας να βάλει ένα όριο στην επικοινωνία με τις γιαγιάδες. Αυτό δε μπορεί και δεν χρειάζεται να το κάνει εκείνη, αλλά εσείς. Δεν είναι ένα θέμα το οποίο χρειάζεται να αποφύγετε, αλλά αντίθετα ένα πολύ σημαντικό θέμα που χρειάζεται να το προχωρήσετε, καθώς αφορά τη λειτουργία της οικογένειας σας γενικότερα.

Με έγνοια λοιπόν τις σχέσεις σας, φροντίζετε με τον σύντροφό σας να δημιουργήσετε σαφώς τα όρια της οικογένεια σας με αγάπη! Όχι γιατί οι άλλοι άνθρωποι είναι απειλητικοί, μα γιατί για να τους χαρείτε χρειάζεστε και όρους στις σχέσεις σας!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v