Τα παιδιά ακούν με την καρδιά και όχι με τα’ αυτιά. Να είστε ειλικρινείς!

Τα παιδιά ακούν με την καρδιά και όχι με τα’ αυτιά. Να είστε ειλικρινείς!

Πολλές φορές, για να προστατεύσουμε τα παιδιά, προσπαθούμε να κρύψουμε τα συναισθήματά μας. Μια δύσκολη ημέρα στη δουλειά ή τα οικονομικά προβλήματα που μας κυνηγούν, για παράδειγμα, μπορούν να γίνουν η αιτία να τους πούμε ψέματα ή να μην παραδεχτούμε πώς νιώθουμε. Προσποιούμαστε πως όλα είναι καλά, ενώ το άγχος ή ο θυμός που κουβαλάμε μας καταπιέζουν. 

Τρανταχτό παράδειγμα είναι η σχέση των δύο γονιών. Δεν είναι λίγες οι φορές που η μαμά και ο μπαμπάς είναι τσακωμένοι και προσπαθούν να το κρύψουν από τα παιδιά. Χαμογελούν και τηρούν με ευλάβεια και ηρεμία το πρόγραμμα της καθημερινότητας, ενώ μέσα του βράζουν. Νομίζουν, μάλιστα, πως τα παιδιά μπορούν να ξεγελαστούν. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πιο σκληρή: τα παιδιά, ακόμα κι όταν χαμογελάμε, μπορούν να διαισθανθούν πότε δεν είμαστε καλά.

 «Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα» λέει το γνωστό τραγούδι υπενθυμίζοντάς μας ότι τα παιδιά ακούν με την καρδιά και όχι με τ’ αυτιά. Η συναισθηματική τους νοημοσύνη είναι τόσο υψηλή που καταλαβαίνουν πάντα πως κάτι μας απασχολεί, ακόμα κι όταν εμείς το αρνούμαστε! Και τότε μπερδεύονται, νομίζουν ότι τους λέμε ψέματα και παίρνουν το μήνυμα πως πρέπει να κρύβουμε τα συναισθήματά μας. Γι' αυτό να θυμάστε πως η ειλικρίνεια είναι σπουδαίος σύμμαχος στο μεγάλωμα των παιδιών. 

Όταν είμαστε ειλικρινείς…

…γινόμαστε ένα αξιόπιστο πρότυπο για τα παιδιά. Όταν τους δείχνουμε την ανθρώπινη πλευρά μας, χωρίς να φοβόμαστε να παραδεχτούμε τα λάθη, τις ανασφάλειες ή τα συναισθήματά μας, δημιουργούμε αυτόματα ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Τους «ανοίγουμε» την καρδιά μας χωρίς να προσποιούμαστε, δείχνοντάς τους ότι με τον ίδιο τρόπο που τα εμπιστευόμαστε, μπορούν να μας εμπιστευτούν και τα ίδια. Τα θεμέλια της εμπιστοσύνης μπαίνουν από νωρίς και εξαρτώνται από τη δική μας συμπεριφορά.

Το παιδί μπαίνει στην θέση μας…

…και κατανοεί τόσο τις αποφάσεις μας, όσο και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ως γονείς. To «επειδή το λέω εγώ» ή το «τέλος η συζήτηση» δεν βοηθάει το παιδί να μας καταλάβει. Μόνο με την ειλικρίνεια και τις εξηγήσεις του δείχνουμε τον σωστό τρόπο να μας ακούσει και να αξιολογήσει μια κατάσταση. Αν ο γιος σας γνωρίζει ότι δεν θέλετε να μιλάει άσχημα γιατί σας ενοχλεί και σας στενοχωρεί, μιλήστε του αληθινά, κοιτώντας τον στα μάτια. Να είστε σίγουρη ότι θα είναι πιο πρόθυμος να σας ακούσει έπειτα. 

Μας εμπιστεύεται

Όταν είμαστε ανοιχτόμυαλοι και μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας μέσα στην οικογένεια, μαθαίνουμε τα παιδιά να κάνουν το ίδιο. Το ίδιο συμβαίνει και όταν δείχνουμε έμπρακτα την στήριξή μας στο μέλος της οικογένειας που μοιράζεται τα προσωπικά του. Ένα παιδί με αυτοπεποίθηση είναι ένα παιδί που πριν απ’ όλα, νιώθει τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των δικών του ανθρώπων.

Μαθαίνουν από τα λάθη μας…

…και διορθώνουν τα δικά τους. Με το να είμαστε ειλικρινείς για το παρελθόν και ειδικά για τα λάθη που έχουμε κάνει, δίνει στο παιδί την ευκαιρία να μάθει μέσα από τα παραδείγματα και τις εμπειρίες μας. Δείχνουμε ότι είμαστε άνθρωποι που υπεύθυνοι που δεν φοβόμαστε τις συνέπειες των πράξεων μας. Αργότερα τα ίδια τα παιδιά μας δεν θα ντρέπονται να παραδεχτούν τα λάθη τους. Αντίθετα θα προσπαθούν να τα διορθώσουν και να βελτιωθούν.

Ένας ειλικρινής άνθρωπος δεν φοβάται τίποτα. Διδάξτε το νωρίς στα παιδιά, ξεκινώντας να το εφαρμόζετε από σήμερα.

 

v