«Οι συμβουλές που δίνω πάντα στους γονείς για τη θάλασσα, είναι οι παρακάτω:
Να μάθετε στα παιδιά να αναγνωρίζουν το βάθος της θάλασσας
Είναι σημαντικό να μπορούν τα παιδιά να ελέγχουν το βάθος της θάλασσας και μέχρι πού μπορούν να πατώσουν. Πολλές φορές, ακολουθώντας έναν ψηλότερο φίλο τους, ίσως ενθουσιαστούν και τον ακολουθήσουν παραπέρα από εκεί που πατώνουν. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να ξέρουν να ορίζουν μόνα τους το πού θα φτάσουν για να είναι ασφαλή.
Να μην τα αφήνετε από τα μάτια σας!
Τα παιδιά μπαίνουν δειλά δειλά μόνα τους στη θάλασσα. Εκείνα νιώθουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και θέλουν να παίξουν, όμως εσείς δεν πρέπει να τα χάνετε από τα μάτια σας! Τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό, μέχρι να βεβαιωθείτε πως δεν κινδυνεύουν, προσπαθήστε να τα παρακολουθείτε συνεχώς ώστε να μπορέσετε να επέμβετε άμεσα εάν χρειαστεί.
Να ορίζετε από πριν τον χρόνο που θα κολυμπήσουν
Μπορούν να πλατσουρίζουν στην άκρη της θάλασσας για όλη την ημέρα εάν θέλουν. Ωστόσο, θα ήταν καλό να έχετε ορίσει από πριν τον χρόνο που θα βρίσκονται μέσα στο νερό και θα κολυμπούν. Προσέξτε να ορίσετε ένα χρονικό διάστημα (για παράδειγμα, 10 – 15 λεπτά) κατά το οποίο θα είστε σίγουροι πως δεν θα έχουν προλάβει να κουραστούν.
Μην εμπιστεύεστε άλλους ανθρώπους να προσέχουν τα παιδιά
Ίσως να ακούγεται λίγο σκληρό, αλλά όσο κι αν εμπιστεύεστε τους φίλους ή τους γονείς σας, θα σας συμβούλευα να μην τους αναθέτετε την ευθύνη αυτή. Το νερό κρύβει μεγάλους κινδύνους και καλό είναι να έχετε εσείς και μόνο εσείς την επίβλεψη των παιδιών σας!
Μην ξεχνούν ποτέ τα μπρατσάκια / τουβλάκια / σωσίβια / βατραχοπέδιλα
Κάθε παιδί χρησιμοποιεί διαφορετικό τρόπο για να νιώθει ασφάλεια στη θάλασσα. Είτε, λοιπόν, το παιδί βολεύεται με τα μπρατσάκια του, είτε προτιμά τα τουβλάκια, πρέπει να τα χρησιμοποιεί! Ακόμα κι αν εκείνο επιμένει να μπει στη θάλασσα χωρίς αυτά, θα πρέπει να καταλάβει πως, επειδή είναι οι πρώτες φορές που κολυμπάει χωρίς εσάς δίπλα του, πρέπει να τα φοράει.
Να τους μιλάτε για τους κινδύνους της θάλασσας
Μη φοβηθείτε να εξηγήσετε στα παιδιά πως η θάλασσα, όσο ωραία και να είναι, κρύβει κινδύνους και μάλιστα απρόβλεπτους. Δεν χρειάζεται να τα πανικοβάλλετε – απλά να τους μιλήσετε με ηρεμία, ώστε να μπορούν να προστατεύουν τον εαυτό τους.»
Πηγή: abcnews.go.com