Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε σε πρόσφατη εκδήλωση που οργάνωσε το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας δήλωσε: «Αυτά τα στοιχεία δείχνουν το τεράστιο ενδιαφέρον, αλλά και τις προσδοκίες του ελληνικού λαού πάνω σε αυτό το θέμα. »
Μέχρι τη θέσπιση του νόμου που άλλαξε τα δεδομένα της υιοθεσίας στην Ελλάδα, δεν υπήρχαν σαφείς διαδικασίες, καθώς δεν υπήρχαν ψηφιοποιημένα δεδομένα. Δεν υπήρχε δηλαδή η δυνατότητα να γνωρίζει κανείς το σύνολο των παιδιών που βρίσκονται σε ιδρύματα και έχουν ανάγκη από μια οικογένεια. Τώρα, όμως, το κάθε παιδί έχει το δικό του ηλεκτρονικό φάκελο! Έτσι η διαδικασία αναδοχής και υιοθεσίας γίνεται μια ευχάριστη διαδικασία με απόλυτη διαφάνεια.
Στην συνέχεια διευκρίνισε ότι ένας υποψήφιος γονιός δεν χρειάζεται πλέον να περιμένει 6 ή 8 χρόνια για αναδοχή ή υιοθεσία, αφού πλέον ο χρόνος αναμονής θα συντομεύσει στο διάστημα 8 έως 12 μηνών.
Στο σύστημα, όπως είπε βρίσκονται ήδη 71 ατομικοί φάκελοι παιδιών. Από 18 χρονών θα υπάρχει η δυνατότητα για τους ενδιαφερόμενους να αναζητήσουν τις ρίζες τους στο εθνικό μητρώο. «Επίσης αλλάζει η νοοτροπία του λαού, ο οποίος δεν χρειάζεται να κρύβει μια τεράστια πράξη γενναιοδωρίας και αγάπης.» επισημαίνει η κ. Φωτίου.
Κάθε υποψήφιος γονιός θα εκπαιδευτεί, πριν κριθεί ότι είναι κατάλληλος για να προχωρήσει στην αναδοχή ή την υιοθεσία.