Καλημέρα σας! Ήθελα να ρωτήσω κάτι που με απασχολεί τον τελευταίο χρόνο. Στο δρόμο μπροστά στο σπίτι βγάζουν δύο μαμάδες τα παιδάκια τους να παίξουν. Ακόμα και μέσα στο μεσημέρι. Αυτές συζητάνε και δεν βλέπουν τι κάνουν τα παιδιά. Όσες φορές τους έχω κάνει παρατήρηση για την φασαρία ή για τις ζημιές που κάνουν, η μια μαμά δεν μιλάει καθόλου και η άλλη αντιμιλάει, ό,τι και να της πεις. Δεν είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να τσακώνομαι αλλά δεν ξέρω τι να κάνω- είναι πολύ ενοχλητικοί. Αυτά τα παιδιά τι μαθήματα παίρνουν από τους γονείς; Μπορείτε να βοηθήσετε;
Αγαπητή αναγνώστρια,
Κάνετε καλά που έχετε άποψη πάνω στο θέμα και που αναλαμβάνετε την ευθύνη να την εκφράσετε προς τους άμεσα ενδιαφερόμενους, δηλαδή τους ανθρώπους των οποίων η συμπεριφορά σας δυσκολεύει. Είναι πολύ σημαντικό να δημιουργούμε διόδους επικοινωνίας με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας, ακόμη και εάν η αφορμή είναι μία δυσκολία.
Σαφώς, ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεστε έχει σημαντικό ρόλο στο πόσο μπορείτε να ακουστείτε. Εάν οι γείτονες σας νιώθουν ότι τους κατηγορείτε και αισθάνονται στα λεγόμενά σας απειλή, τότε μοιραία θα πάρουν μια αμυντική θέση απέναντί σας που θα δυσκολέψει επιπλέον την επικοινωνία σας. Με καλή διάθεση λοιπόν, ευγένεια και σεβασμό, μπορείτε να μοιραστείτε τη σκέψη σας μαζί τους.
Πέρα ωστόσο από τον τρόπο σας, χρειάζεται να λάβετε υπόψη ότι όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί, με διαφορετικό τρόπο σκέψης και διαφορετικές αξίες. Κάτι που για εσάς είναι σημαντικό και αποτελεί αξία, για κάποιον άλλο άνθρωπο μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικό και το αντίστροφο. Έτσι λοιπόν, πέρα από την καλή σας διάθεση επικοινωνίας, χρειάζεται να επιστρατεύσετε και τις κοινωνικές δεξιότητες, εκείνες δηλαδή τις δεξιότητες που μέχρι σήμερα σας έχουν βοηθήσει να προχωράτε καλά και να συνυπάρχετε με τους γύρω σας, παρά τη διαφορετικότητά τους!
Ο κόσμος δε μπορεί να είναι πάντα έτσι όπως θα θέλαμε. Το γεγονός αυτό ωστόσο δε μας στερεί τίποτα από την προσωπική μας εξέλιξη και από τη δυνατότητα να βελτιώνουμε συνεχώς τον εαυτό μας έτσι ώστε να συμβάλλουμε στη βελτίωση αυτού του κόσμου!
Σας ευχαριστώ
*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.