1ο στάδιο: «Είσαι ο υπερήρωάς μου!»
Στη βρεφική ηλικία κάθε μωρό, ανεξαρτήτως φύλου, περνάει το στάδιο προσκόλλησης στη μαμά του. Σιγά- σιγά μαθαίνει και τον μπαμπά του, αρχίζει να τον εμπιστεύεται όλο και περισσότερο και να νιώθει ασφάλεια δίπλα του. Στην προσχολική και σχολική ηλικία, για τα αγόρια ο μπαμπάς τους είναι η ήρωάς τους αφού θεωρούν πως είναι ο πιο δυνατός άντρας στον κόσμο. Τον θαυμάζουν για τη δύναμη και την εξυπνάδα του, μαθαίνουν από όσα τους δείχνει και προσπαθούν να τον μιμηθούν. Κάποιες φορές μάλιστα ο μπαμπάς γίνεται ο συνεργός τους στις αταξίες τους αφού κατά βάθος κι εκείνος παραμένει για πάντα ένα μικρό αγόρι! Μετά, αντιμετωπίζουν μαζί την μαμά. Είναι το πιο ανέμελο και διασκεδαστικό στάδιο στη σχέση τους αφού η συνέχεια είναι λίγο διαφορετική…
2ο στάδιο: «Θα μ’ αφήσεις επιτέλους στην ησυχία μου;»
Όταν το παιδί μπαίνει στην εφηβεία, περίπου στην ηλικία των 11- 12 ετών, αρχίζει να απομυθοποιεί τον πατέρα του. Σιγά- σιγά τον κατεβάζει από το βάθρο του ήρωα και αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ο μπαμπάς του έχει ελαττώματα και αδυναμίες και ότι δεν είναι το τέλειο πρότυπο του άντρα που κάποτε νόμιζε. Τον αντιμετωπίζει ανταγωνιστικά ακόμα κι αν δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος, δεν δέχεται τις υποδείξεις του και τον αμφισβητεί διαρκώς με αποτέλεσμα οι διαφωνίες και οι τριβές μεταξύ τους να είναι συχνές. Τότε συνήθως αρχίζουν και τα πρώτα «ρε», «άσε με ήσυχο», «θα μιλάω όπως θέλω» κ.ο.κ. Σ’ αυτό το στάδιο, η σχέση πατέρα- γιου δοκιμάζεται αρκετά, όμως αυτή η «κρίση» είναι φυσιολογική και αναγκαία για να βρει ο γιος τον εαυτό του. Εξάλλου, τότε αρχίζει να γίνεται από αγόρι άντρας. Μπαμπάδες, μην τρομάζετε: οι ισορροπίες θα επανέλθουν.
3ο στάδιο: «Πάμε μαζί στο γήπεδο;»
Μεγαλώνοντας, μπαμπάς και γιος αναζητούν όλο και περισσότερο ο ένας την παρέα του άλλου και γίνονται φίλοι. Ο γιος βλέπει στον πατέρα του έναν άνθρωπο που του έχει μάθει πολλά και έναν άντρα που προσπάθησε και προσπαθεί να κάνει το σωστό ακόμα κι αν δεν το κατάφερνε πάντα. Πλέον μπορεί να τον καταλάβει πολύ περισσότερο και να τον δικαιολογήσει. Τον συμβουλεύεται, ζητάει τη γνώμη του και τον θέλει δίπλα του στις σημαντικές στιγμές της ζωής του. Μπορεί να μην εκδηλώνει την αγάπη του με αγκαλιές και φιλιά όπως έκανε όταν ήταν μικρός, όμως κάνει τα πάντα για να του δείξει ότι είναι δίπλα του και ότι εκτιμά τα όσα έκανε για εκείνον. Γιατί δυστυχώς ο χρόνος περνά...