Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και η ΑΧΑ δημιουργούν μια μοναδική ψηφιακή έκθεση για τον σεισμό που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σκοπός της είναι οι επισκέπτες να «εξερευνήσουν» τον σεισμό, να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προστατευτούν και να εξοικειωθούν με αυτό το φυσικό φαινόμενο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας, καθώς χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Εικονική πραγματικότητα, νέες τεχνολογίες, βιωματικά εκθέματα και διαδραστικές εφαρμογές θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν όσοι επισκεφθούν την πρωτότυπη ψηφιακή έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο».
Το πρόγραμμα «Σεισμός στο Μουσείο» περιλαμβάνει επίσης, εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, που θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, καθώς και δύο ημερίδες, για τους εκπαιδευτικούς και για το ευρύ κοινό.
Η πρωτότυπη αυτή πρωτοβουλία δίνει την ευκαιρία σε γονείς και παιδιά να εξερευνήσουν μαζί το φυσικό φαινόμενο μέσα από πρωτόγνωρες, για τα ελληνικά δεδομένα, μεθόδους υψηλής τεχνολογίας. Μοναδικά μοντέλα υδρογείων που δίνουν πληροφορίες για τους σεισμούς, εκπαιδευτικά βίντεο που παρουσιάζουν σημαντικούς σεισμούς του Ελλαδικού χώρου από το 1900 έως σήμερα, μετάδοση σε πραγματικό χρόνο των σεισμών που γίνονται παγκοσμίως είναι μερικά από τα εκθέματα που αναμένεται να «ταξιδέψουν» το κοινό σε μια συναρπαστική διαδρομή εκμάθησης. Η διαδραστική εμπειρία της έκθεσης συμπληρώνεται με τη «σεισμική τράπεζα» και τις εφαρμογές «Σεισμός στην Πόλη» και «Γίνε Σεισμοειδικός», που ενημερώνουν για το πώς μπορεί να προστατευθεί κανείς σε περίπτωση σεισμού. Τα βλέμματα, όμως, κάθε επισκέπτη επικεντρώνονται στην «καρέκλα εικονικής πραγματικότητας» που σχεδιάστηκε με στόχο να δώσει τη δυνατότητα μίας προσομοίωσης σεισμού!
Βασικός σκοπός της έκθεσης «Σεισμός στο Μουσείο» είναι όλοι όσοι την επισκεφθούν να γνωρίσουν αυτό το κρίσιμο φυσικό φαινόμενο, μέσω μιας διαδραστικής επαφής με όλες τις πτυχές του και να ενημερωθούν για το πώς μπορούν να προετοιμαστούν και να προστατευτούν κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, πράγμα εξαιρετικά σημαντικό για μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα.
Πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα.