Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνήθειες ύπνου 4.659 γονέων από το 2008 έως το 2015. Κατά την διάρκεια αυτών των ετών, οι γονείς καλούνταν να περάσουν από ένα είδος συνέντευξης σχετικά με τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου στο τέλος κάθε χρόνου.
Κατά τους πρώτους 3 μήνες μετά την γέννηση, οι μητέρες κοιμούνταν κατά μέσο όρο 1 ώρα λιγότερο απ’ ότι πριν την εγκυμοσύνη, ενώ ο ύπνος των πατεράδων μειώθηκε κατά 15 λεπτά περίπου. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Sakari Lemola ,«οι γυναίκες τείνουν να βιώνουν περισσότερες διαταραχές στον ύπνο από τους άνδρες μετά την γέννηση του μωρού, κάτι που δείχνει ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μητέρες καλύπτουν τις βασικές βιολογικές ανάγκες ενός μωρού περισσότερο από τους άντρες.»
Ακόμη σύμφωνα με τα πορίσματα της έρευνας, οι μαμάδες με παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών κοιμούνται 20 λεπτά λιγότερο σε σχέση με πριν τα παιδιά, ενώ ο ύπνος των μπαμπάδων εξακολουθεί να είναι μειωμένος κατά 15 λεπτά.
Επισημαίνεται ότι παράγοντες όπως η καλή οικονομική κατάσταση ή η σχέση μεταξύ των γονιών (όπως το αν ήταν παντρεμένοι ή διαζευγμένοι) δεν έπαιξαν κανέναν σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα της έρευνας.
«Παρόλο που τα παιδιά είναι πηγή χαράς για τους περισσότερους γονείς, είναι πιθανόν οι αυξημένες απαιτήσεις και ευθύνες που συνδέονται με τον γονεϊκό ρόλο να οδηγήσουν σε διαταραχές στον ύπνο και σε κακή ποιότητα μέχρι και τα 6 πρώτα χρόνια μετά την γέννηση του πρώτου παιδιού» καταλήγει η ψυχολόγος Sakari. Τι μπορούμε να κάνουμε, λοιπόν; Υπομονή...
Πηγή: scarymommy.com
Οι γονείς δεν κοιμούνται αρκετά για τουλάχιστον 6 χρόνια μετά τα παιδιά
Όταν είσαι γονιός, κουράζεσαι. Κι αυτή είναι μια αλήθεια που ισχύει για όλους. Aν έπρεπε να επιλέξουμε, ωστόσο, ένα πράγμα που μας τρομοκρατεί περισσότερο, αυτό είναι η έλλειψη ύπνου. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Warwick, τους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού οι γονείς κοιμούνται ελάχιστα, όμως, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι μπορούν να περάσουν μέχρι και 6 χρόνια μέχρι η μαμά και ο μπαμπάς να κοιμηθούν και πάλι σαν... άνθρωποι.