Ο γιος μου δάγκωσε στο νηπιαγωγείο δύο παιδάκια. Από πού προέρχεται αυτή η συμπεριφορά;

Ο γιος μου δάγκωσε στο νηπιαγωγείο δύο παιδάκια. Από πού προέρχεται αυτή η συμπεριφορά;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:

Καλημέρα. Είμαι μητέρα ενός 4χρονου αγοριού. Με ενημέρωσε η νηπιαγωγός ότι ο γιος μου από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχει δαγκώσει δύο διαφορετικά παιδιά. Μάλιστα το έπραξε σε ανύποπτο χρόνο, όταν δηλαδή δεν έβλεπαν οι δασκάλες. Προβληματίστηκα, γιατί δεν λειτουργεί έτσι. Συζητήσαμε οικογενειακώς τη συμπεριφορά του. Οι νηπιαγωγοί από την πλευρά τους δεν μπόρεσαν να εξηγήσουν την πράξη του. Απλά στεναχωρήθηκα για αυτό που έγινε. Αν ήξερα, τι τον οδήγησε σε αυτό, θα μπορούσα να βοηθήσω περισσότερο. Ευχαριστώ.

Απάντηση:

*Φωτογραφία: parenta.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Είναι υπέροχο εκ μέρους σας που κοιτάτε με ενδιαφέρον τον γιο σας καθώς μεγαλώνει και αναρωτιέστε πώς μπορείτε να τον βοηθήσετε όταν δυσκολεύεται. Οι δυσκολίες που συναντούν τα παιδιά είναι πολλές και καθημερινές, όχι γιατί απαραίτητα οι γονείς δεν τα έχουν φροντίσει, αλλά διότι η διαδικασία της ανάπτυξης θέτει καθημερινά νέα ερωτήματα και νέους στόχους και είναι απαιτητική!

Ο γιός σας, λοιπόν, είχε δύο στιγμές που αντέδρασε με έναν τρόπο που δεν τον συμφέρει. Δε μπορούμε να υποθέσουμε το γιατί. Μπορείτε βέβαια να τον ρωτήσετε και να τον καταλάβετε ουσιαστικά, βοηθώντας τον παράλληλα να αναπτύξει έναν άλλο τρόπο για να επικοινωνήσει αυτό που θέλει.

Αξιοποιήστε, λοιπόν, τον σπουδαίο γονικό σας ρόλο όχι για να χρεωθείτε την υπαιτιότητα της αντίδρασής του και να ενοχοποιηθείτε, αλλά για να πάρετε την ευθύνη να το αλλάξετε!

Έχετε δύναμη, είστε σημαντική. Και είναι σημαντικό και για τον γιο σας να αισθάνεται ότι δεν περιμένετε από εκείνον να ξέρει πώς να σταθεί και πώς να αντιδράσει σε κάθε περίπτωση, αλλά είστε εκεί διαθέσιμη και πρόθυμη να του δείξετε. Μέσα από τη σχέση σας, λοιπόν, και τον δικό σας τρόπο, του δίνετε καθημερινά στοιχεία για να αρχίσει να συνθέτει τον δικό του.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v