Όταν ο γιος μου ενοχλείται από τα άλλα παιδιά, τα χτυπάει. Tι να κάνω;

Όταν ο γιος μου ενοχλείται από τα άλλα παιδιά, τα χτυπάει. Tι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Πώς να βοηθήσω τον 8χρονο γιο μου να σταματήσει να καταφεύγει σε χειροδικία όταν ενοχλείται από κάποιο άλλο παιδί;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: babycenter.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά καθώς αναπτύσσονται μαθαίνουν να σχετίζονται. Κατά τη διαδικασία αυτήν και ανάλογα με το πρόσωπο που έχουν απέναντι τους, δοκιμάζουν διάφορους τρόπους προκειμένου να διαπραγματευτούν μαζί τους. Στις δοκιμές λοιπόν αυτές, χρειάζονται μια καλή καθοδήγηση, έτσι ώστε να επιλέξουν τελικά έναν τρόπο που να τα φέρνει πιο κοντά στους ανθρώπους κι όχι να τα απομακρύνει.

Οι σχέσεις με τους συνομηλίκους είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς είναι ισότιμες και διαφέρουν από τις άλλες σημαντικές σχέσεις που έχει μάθει το παιδί να αλληλεπιδράει, όπως με τους γονείς του, άλλα και με συγγενικά πρόσωπα και με τους δασκάλους. Ο γιος σας λοιπόν, όπως αντιστοιχεί στην ηλικία του, ψάχνει τρόπους να έρθει κοντά με τους συνομηλίκους του χωρίς να νιώθει ότι χάνει. Καθώς έχει ήδη εμπειρία με τις σχέσεις μέσα στην οικογένειά σας, χρειάζεται να αξιοποιήσετε τη σημαντικότητα της θέσης σας και να τον βοηθήσετε να αναπτύξει έναν διαφορετικό τρόπο να ζητάει!

Στην καθημερινότητά σας, θα έχετε πολλές αφορμές να ανοίξετε το θέμα αυτό. Όχι για να τον επιπλήξετε για το τι έκανε στο σχολείο, αλλά για να του δείξετε έναν άλλο τρόπο μέσα από τη δική σας σχέση στην οποία νιώθει ασφαλής. Δείξτε του έμπρακτα και μέσα από τη δική σας στάση, πως όταν ενοχλείται μπορεί να το μοιράζεται, μπορεί να το συζητά και να επιδιώκει να το αλλάξει, κι όχι να επιτεθεί. Χρειάζεται τα λεγόμενά σας  να είναι σύμφωνα και με τη δική σας στάση, έτσι ώστε να μην υπάρχει σύγχυση στο τι μήνυμα τελικά του μεταφέρετε. Βάλτε λοιπόν την καλή επικοινωνία ως στόχο, ξεκινώντας εσείς να την εφαρμόζετε και ανοίγοντας το δρόμο στον γιο σας, ώστε να σας ακολουθήσει.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v