Από τότε που ο 2χρονος γιος μου έκοψε την πιπίλα, ξυπνάει το βράδυ και με ζητάει. Τι να κάνω;

Από τότε που ο 2χρονος γιος μου έκοψε την πιπίλα, ξυπνάει το βράδυ και με ζητάει. Τι να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλημέρα σας. Έχω έναν γιο 2 ετών. Περίπου εδώ και μισό μήνα κόψαμε την πιπίλα. Το θέμα είναι ότι ενώ μέχρι τώρα κοιμόταν μόνος του στο δωμάτιό του, αφού έκοψε την πιπίλα, ξυπνάει μέσα στην νύχτα και με θέλει στο κρεβάτι του. Πώς μπορώ να κόψω αυτή τη συνήθεια; Ευχαριστώ.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: agoramedia.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Κάθε βήμα που κάνετε ώστε να συμβάλλετε στην ανάπτυξη του παιδιού σας χρειάζεται σταθερότητα και επανάληψη ώστε να μπορέσει να εδραιωθεί. Τα παιδιά επιδιώκουν πάντα να επιστρέψουν σε έναν τρόπο που τους είναι γνώριμος, διότι έτσι νιώθουν ασφάλεια. Ο γονέας που γνωρίζει κάθε στιγμή τι είναι έτοιμο το παιδί του να κατακτήσει, καλείται να εισάγει με φροντίδα και όχι με αγωνία, σταδιακά τη νέα γνώση.

Η πιπίλα λοιπόν, ήταν ένας άλλος τρόπος να σας νιώθει ο γιος σας κοντά του. Αφού αποφασίσατε να την κόψετε, τότε χρειάζεται κάποιο χρόνο ώστε να επιβεβαιώσει την πραγματική διαθεσιμότητά σας. Έτσι σας καλεί το βράδυ στο κρεβάτι του. Μπορείτε, λοιπόν, να πάτε ώστε να γνωρίζει ότι είστε εκεί και είναι ασφαλής, να του μιλήσετε, να τον χαϊδέψετε, να τον ησυχάσετε ώστε να κοιμηθεί ξανά, και να επιστρέψετε στο δωμάτιό σας. Με τον τρόπο αυτόν, σε λίγο χρόνο που θα το έχει επαναλάβει και θα το έχει μάθει και αυτό, θα μπορεί πλέον να νιώσει ασφαλής, αφού θα γνωρίζει ότι είστε κοντά και δεν θα χρειάζεται να σας αναζητά καθημερινά. Μπορείτε επιπλέον, να του δώσετε κάποιο αντικείμενο που μπορεί να κρατά το βράδυ στο κρεβάτι, όπως το αγαπημένο του παιχνίδι ή ένα ιδιαίτερο σκέπασμα, ακόμη και ένα φωτάκι που του αρέσει.

Η σταθερότητά σας είναι πολύ σημαντική ώστε να είναι ξεκάθαρο για εκείνον το βήμα που καλείται να κάνει. Σταθερότητα, όμως, με τρυφερή ματιά κι όχι με αυστηρότητα.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v