Η κόρη μου ξαφνικά απέκτησε κάποιες φοβίες κι εμμονές. Πώς να διαχειριστώ αυτή την κατάσταση;

Η κόρη μου ξαφνικά απέκτησε κάποιες φοβίες κι εμμονές. Πώς να διαχειριστώ αυτή την κατάσταση;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Καλησπέρα. Έχω δίδυμες κόρες 3 ετών. Η μια, άρχισε από το καλοκαίρι να φοβάται τον αέρα. Ζητούσε έντρομη να κλείσουμε τις μπαλκονόπορτες για να μην κινούνται τα αντικείμενα, π.χ. οι κουρτίνες από αυτόν. Μετά, άρχισε να ζητάει να κλείνουμε και όλες τις εσωτερικές πόρτες, την τηλεόραση για να μην ακούει φασαρία και τα φώτα. Μαζεύει όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται στο πάτωμα, όπως παιχνίδια ή μαξιλάρια και όλα αυτά με έντονο τρόπο και έκδηλο φόβο. Θα ήθελα την συμβουλή σας για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Ευχαριστώ. 
Απάντηση:

*Φωτογραφία: keyassets-p2.timeincuk.net

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά κατά το μεγάλωμά τους, μπορεί να αναπτύξουν κάποιες φοβίες, ακόμη και κάποιες τελετουργικές συμπεριφορές, οι οποίες να είναι παροδικές. Μπορεί, ωστόσο, μια φοβία ή μια συμπεριφορά να μείνει αρκετό διάστημα και εάν δεν φροντιστεί κατάλληλα, να εγκατασταθεί και να δυσκολέψει το παιδί και στην πορεία του.

Περιγράφετε, λοιπόν, μια συμπεριφορά της κόρης σας που ξεκίνησε το καλοκαίρι. Έχει νόημα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ώστε να εξετάσετε το τι συνέβη, σε ποια φάση ξεκίνησε αυτή η αγωνία, εάν υπάρχουν άλλα σημαντικά θέματα που απασχολούν την οικογένειά σας.

Τα παιδιά μπορεί να εκδηλώνουν τη δυσκολία τους με φαινομενικά άσχετους τρόπους. Μπορεί , για παράδειγμα, ο φόβος για τον αέρα να συμβολίζει τον φόβο μπροστά σε μία αλλαγή, ή πολλά άλλα. Έχουμε, λοιπόν, να καταλάβουμε τι εξυπηρετεί η συμπεριφορά της αυτή ώστε να τη φροντίσουμε κατάλληλα.

Η δική σας αντίδραση είναι πολύ σημαντική. Μπείτε στη διαδικασία να προχωρήσετε το θέμα αυτό ώστε να ησυχάσει η κόρη σας. Αυτό που σας ζητά είναι να της επιβεβαιώσετε ότι ενώ υπάρχουν κίνδυνο, εσείς είστε εκεί να την προστατέψετε, να την φροντίσετε και εκείνη να μπορεί να προχωρήσει!

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v