Πώς να μιλήσω στον 9χρονο γιο μου για τον συμμαθητή του που νόσησε από καρκίνο;

Πώς να μιλήσω στον 9χρονο γιο μου για τον συμμαθητή του που νόσησε από καρκίνο;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Ο γιος μου είναι 9 ετών και έχει έναν συμμαθητή που νόσησε από καρκίνο. Η περίπτωσή του είναι όντως σπάνια και δεν γνωρίζουμε την μελλοντική έκβαση του παιδιού. Έχει κάνει ήδη μια επέμβαση στο εξωτερικό και τώρα έχει επιστρέψει για να συνεχίσει εδώ την θεραπεία του. Δεν τον έχουμε δει από τότε, όμως, ο γιος μου ρωτάει συνεχώς γιατί δεν έρχεται στο σχολείο. Πώς να του εξηγήσω και πώς να φερθώ, αν συμβεί κάτι μη αναστρέψιμο στο μέλλον;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: res.cloudinary.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Μιλάτε για ένα συνταρακτικό γεγονός, την ασθένεια ενός παιδιού. Αντιστοιχεί σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση να ζοριζόμαστε, να σοκαριζόμαστε, να μένουμε εμβρόντητοι. Δικαιούστε κι εσείς, όπως και ο γιός σας, να μην μπορείτε να καταλάβετε και να εξηγήσετε αυτό το τόσο άδικο και δύσκολο που συμβαίνει.

Είναι πολύ τρυφερό εκ μέρους σας που προσπαθείτε να μεταβολίσετε την πληροφορία έτσι ώστε να του τη δώσετε σε μια όσο πιο εύπεπτη μορφή γίνεται. Νομίζω ότι η περιγραφή που χρησιμοποιήσατε στο ερώτημά σας είναι ήδη αποτέλεσμα καλής δικής σας επεξεργασίας.

Τα παιδιά γνωρίζουν ότι περνά μια δυσκολία ο συμμαθητής τους για να μην βρίσκεται στο σχολείο. Είναι σημαντικό να του πείτε περί τίνος πρόκειται, καθώς η φαντασία στην ηλικία αυτή είναι πολύ έντονη και μπορεί να του προκαλεί έντονο φόβο. Μιλήστε του για το πόσο οι γονείς του και οι φίλου του τον φροντίζουν. Μιλήστε του για το πόσο υπέροχος είναι που παλεύει με την δυσκολία του. Μιλήστε του για το πόσο τυχερός είναι που έχει φίλους που τον νοιάζονται.  Έχετε τόσα καλά να πείτε για αυτό το παιδί. Ο γιός σας θα χαρεί που μπορεί να σχετιστεί μαζί του.

Μη βιαστείτε να προβλέψετε το μέλλον. Δεν το ξέρουμε. Ανάλογα με την εξέλιξη, θα βρείτε τα λόγια να μιλήσετε στον γιό σας, εάν προηγουμένως έχετε επιτρέψει να προχωρήσει η σχέση σας και να μοιραστείτε και δύσκολα θέματα.

Σας ευχαριστώ

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v