Τα μάγια της πεταλούδας: Το ποιητικό παραμύθι του Lorca στο θέατρο OLVIO

Τα μάγια της πεταλούδας: Το ποιητικό παραμύθι του Lorca στο θέατρο OLVIO

Το θέατρο OLVIO, πιστό στις αξίες της τέχνης και με σεβασμό για το παιδί και το μαθητή, σε συνεργασία με την χορογράφο Κατερίνα Ανδριοπούλου και την ομάδα χορού Χ-art, δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς φίλους να παρακολουθήσουν μία άρτια παιδική παράσταση, βασισμένη σε ένα από τα πιο ποιητικά παραμύθια που έχουν γραφτεί ποτέ, «Τα Μάγια της Πεταλούδας», του F. G. Lorca.

Το έργο «Τα Μάγια της Πεταλούδας» μετά την πρώτη επιτυχημένη σεζόν φέτος, συνεχίζουν για 2η χρονιά στο θέατρο OLVIO από τον Οκτώβριο του 2018, με ένα διαλεχτό καστ συντελεστών (χορευτών και ηθοποιών) κάθε Κυριακή στις 12:00 και τις καθημερινές για σχολεία.

Λίγα λόγια για το έργο...

Το έργο διαδραματίζεται σ’ έναν αγρό όπου οι πρωταγωνιστές -έντομα κινούνται ανάμεσα σε υπερμεγέθεις μαργαρίτες. Ένα ποιητικό τριζόνι που ξέφυγε από κάποιο βιβλίο του Σαίξπηρ και κρύβει τις μαραμένες του φτερούγες πίσω από δανεικά χαμόγελα και αστεία αφηγείται στον ποιητή ετούτη την κρυφή ιστορία:

Μια ολόλευκη πεταλούδα με σπασμένα φτερά πέφτει σε μια φωλιά σκαθαριών. Ο Σκαθαράκος, γιος της Δόνιας Σκαθαρίνας, ερωτεύεται τρελά αυτό το τόσο διαφορετικό πλάσμα. Η Πεταλούδα θα γιατρευτεί γρήγορα και θα πετάξει ψηλά στον ουρανό αφήνοντας το Σκαθαράκο να σέρνεται στη γη απαρηγόρητος.



Ο Λόρκα χρησιμοποιεί ένα παραμύθι για να μας πει ότι όλα τα ζωντανά όντα είναι ίδια στην πλάση, και ότι η αγάπη γεννιέται με την ίδια ένταση σε κάθε εκδήλωση της ζωής.

H παράσταση ανεβαίνει σε χορογραφία Κατερίνας Ανδριοπούλου, μουσική Νίκου Δημογιάννη, σκηνικά-κοστούμια Σοφίας Παντουβάκη, φωτισμούς Νίκου Βούλγαρη κι επιμέλεια κειμένων Γιάννη Καλατζόπουλου.

Χορεύουν-ερμηνεύουν: Νατάσα Παπαμιχαήλ, Ηλιάνα Παρασκευοπούλου, Διονυσία Μπάστα, Αλέξανδρος Λασκαράτος. Αφηγητής: Ασαντούρ Γουντικιάν.

Η μουσική της παράστασης έχει πάρει το πρώτο βραβείο καλύτερου άλμπουμ ambient-instrumental το Φεβρουάριο του 2016 στα διεθνή μουσικά βραβεία Akademia.

Παραγωγή: Θέατρο OLVIO, Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίας 7, Βοτανικός, (τηλ: 210 34 14 118).

Η ομάδα X-Art

Η Ομάδα Χορού X-Art ιδρύθηκε το 2000 με στόχο την παρουσίαση χοροθεατρικών έργων που απευθύνονται στο παιδί. Ξεκίνησε έτσι την πρώτη προσπάθεια στην Ελλάδα για την εξοικείωση του παιδιού στον κόσμο της τέχνης του σύγχρονου χορού. Το εγχείρημα αποδείχθηκε επιτυχές και η X-Art καθιερώθηκε ως η μοναδική επαγγελματική ομάδα που παρουσιάζει κάθε χρόνο έργα για παιδιά.H παράσταση |«Ο Μικρός Πρίγκιπας», ήταν η πρώτη αμιγώς χορευτική παράσταση για παιδιά στην Ελλάδα.



«Τα μάγια της πεταλούδας» του Φ. ΓΚ. ΛΟΡΚΑ, ανέβηκε πρώτη φορά από την ομάδα χορού X-art, την πρώτη επαγγελματική ομάδα επιχορηγούμενη από το ΥΠ.ΠΟ., που εισήγαγε το χοροθέατρο για παιδιά στην Ελλάδα.

Μετατρέποντας το λόγο σε κίνηση, η X-Art θέλει να μυήσει τα παιδιά στο συναρπαστικό κόσμο του χορού, μέσα από παραστάσεις εμπνευσμένες ειδικά για την ηλικία τους.Οι μέχρι σήμερα παραγωγές της X-Art, έχουν χαρακτηριστεί από τον Τύπο ως δημιουργίες με υψηλή αισθητική, ποιότητα, ευαισθησία και ομορφιά.



Λίγα λόγια για τους συντελεστές...

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΥ : Χορογράφος - χορεύτρια

·  Αποφοίτησε από το London Contemporary Dance School (The Place), με ‘Bachelors of Honors’ στο Σύγχρονο Χορό το 1995.

· Είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων. Το 2000ίδρυσε με την Αιμιλία Κορφιά την ομάδα σύγχρονου χορού X-Art με σκοπό τη δημιουργία παραστάσεων χορού για παιδιά.

· Χορογράφησε όλα τα έργα της X-Art ανεβάζοντας με μεγάλη επιτυχία παραμύθια όπως «To άγαλμα που κρύωνε», «Μικρός Πρίγκιπας», «Το αηδόνι και το τριαντάφυλλο», «Τα Μάγια της Πεταλούδας» κ.ά.

· Η Ομάδα X-Art επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2001 έως και το 2006.Το 2008 χορογράφησε το έργο ‘Όλιβερ Τουίστ’ για την Ομάδα Νέων Ελλήνων Χορευτών R.A.D. Το 2014 χορογράφησε το ‘Το κίτρινο λεωφορείο για την πατρίδα’ για τη Νεανική Ομάδα Σύγχρονου Χορού The C-Lab.

· Σαν χορογράφος έχει συνεργαστεί επίσης με το Κ.Θ.Β.Ε., τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης, Κοζάνης, Βόλου, Ιωαννίνων, Καβάλας, τη Θεατρική Διαδρομή, το Θέατρο Αργώ, την Παιδική Αυλαία, το Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα, κ.α.

· Σαν χορεύτρια έχει συνεργαστεί με τις ομάδες σύγχρονου χορού ‘LOAD’ και Koffee Klub Dance Company (Αγγλία), Szeged Contemporary Ballet (Ουγγαρία).

· Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί ως χορεύτρια με τη Ν. Παπαμιχαήλ, τον Π. Γάλλια, τον Κων/νο Ρήγο, την Α. Παπαδαμάκη, τον Rowan Thorpe, τη Σοφία Σπυράτου, κ.α.

·  Διδάσκει σύγχρονο χορό από το 1996: Young Place (The Place) στο Λονδίνο, DAN.C.CE, Χοροκίνηση, mv Danceway, κ.ά. στην Αθήνα.

· Έχει δώσει σεμινάρια και εργαστήρια χορού για παιδιά στην Ελλάδα και την Αγγλία.

· Έλαβε μέρος σαν ομιλήτρια στην πρώτη διημερίδα που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού με το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού με θέμα ‘Παιδί -Θέατρο-Χορός’ .

· Έχει δώσει εργαστήρια κίνησης και χορούστο θέατρο ως προσκεκλημένη στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Παν/μιου Αθηνών (2006 και 2008).

· Από το 2005 διδάσκει στη Δραματική Σχολή της Έλντας Πανοπούλου ‘Melissa Art School’ .

·  Μέλος της Επιτροπής Εισαγωγικών Εξετάσεων Ανωτέρων Σχολών Χορού του ΥΠΠΟ για τα σχολικά έτη 2013-14 και 2014-15 και στις Εισαγωγικές Εξετάσεις Ανωτέρων Σχολών Χορού του ΥΠΠΟ για τα σχολικό έτος 2015-16.

· Από τον Οκτώβριο του 2015 διδάσκει σύγχρονο χορό και θεωρία σύγχρονου χορού στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή της Μάρι Χατζημιχάλη.

ΝΙΚΟΣ ΔΗΜΟΓΙΑΝΝΗΣ: Μουσικός συνθέτης


·  Έχει συνεργαστεί ως μαέστρος και ενορχηστρωτής με τιςορχήστρες: “REGENSBURG”, “YOUTH SYMPHONY ORCHESTRA BUXTEHUDE”, "PUCHHEIMERJUDEND KAMMER ORCHESTER" καιμε τη μεγάλη χορωδία και ορχήστρα «SINGAKADEMIE NIEDERSACHEN» κατά τηνπαρουσίαση του«CANTO GENERAL» (Μίκη Θεοδωράκη-P.Neruda) στο πολιτιστικό & συνεδριακό κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών .

· Το 2006 εργάστηκε στην καλλιτεχνική διεύθυνση και οργανωτική επιτροπή του Α' Διεθνούς Συμποσίου Χορωδιακής Μουσικής, που έγινε στην Πάτρα, υπό την αιγίδα της “Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Πάτρα 2006”. Έχει γράψει μουσική για έγχορδα, πιάνο & φωνή, συμφωνική ορχήστρα-μικτή χορωδία και σολίστ, χορωδιακές επεξεργασίες, μουσική για θέατρο - χοροθέατρο, όπως επίσης για την ταινία μικρού μήκους "IF ALL KIDS" (Γερμανικής παραγωγής).

· Ως καλλιτεχνικός διευθυντής, μαέστρος και ενορχηστρωτής της“Πατραϊκής Μαντολινάτας & Μικτής Χορωδίας”, παρουσίασε πρωτότυπα θεματικά αφιερώματαμε το καινοτόμο σχήμα της συμφωνικής μαντολινάτας (Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2011, 2012), αποσπώντας ευνοϊκές κριτικές Ελλήνων συνθετών για τα εν λόγω αφιερώματα (Μίμης Πλέσσας, Σταμάτης Σπανουδάκης, Διονύσης Σαββόπουλος, Νότης Μαυρουδής).

·  Συμμετείχε με τη μικτή χορωδία της “Πατραϊκής Μαντολινάτας” στην Α’ εκτέλεση του έργου “24 Ελληνικοί Χοροί” του Φ. Τσαλαχούρη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κατά την σύμπραξη της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με τη Μεγάλη Χορωδία της “ΣτέγηςΕλληνικών Χορωδιών”.

· Έχει συνεργαστεί με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση στο project : "Monologues across the Aegean Sea"(festivals on International Action Day on 21 March 2017) IDEA (International Drama & Theatre Education Association) 25 years celebrations, Lisbon 11-12/7/2017

·  Δισκογραφία:

· «ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ» (The February 2016 “Akademia Music Awards”)

· «ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ»

ΣΟΦΙΑ ΠΑΝΤΟΥΒΑΚΗ : Ενδυματολόγος

· Καθηγήτρια Ενδυματολογίας Θεάτρου και Κινηματογράφου H Δρ. Σοφία Παντουβάκη είναι Καθηγήτρια Ενδυματολογίας Θεάτρου και Κινηματογράφου στο Πανεπιστήμιο Aalto της Φιλανδίας.

· Οι επαγγελματικές της συνεργασίες περιλαμβάνουν πάνω από 70 παραγωγές στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την όπερα, το μπαλέτο και σύγχρονο χορό σε μεγάλα θέατρα στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Κύπρο και τη Φινλανδία, συμπεριλαμβανομένων της Ελληνικής Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, του Φεστιβάλ Αθηνών, του Εθνικού Μπαλέτου της Φιλανδίας, καθώς επίσης και συνεργασίες με την Όπερα του Καΐρου, το Φεστιβάλ Επιδαύρου και τη Σκάλα του Μιλάνου.

· Είναι συν-συγγραφέας του βιβλίου «Η Ιστορία του Ενδύματος - Ο Δυτικός κόσμος και η Ελλάδα» (2010), επιμελήτρια της έκθεσης και του καταλόγου « Γιάννη Μέτσης - Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών» (2011), και συνεπιμελήτρια του συλλογικού τόμου «Presence and Absence: The Performing Body» (2014).

· Είναι βασικός δημιουργός της πλατφόρμας «Performance: Visual Aspects of Performance Practice (InterDisciplinary.Net)», διεθνής επιμελήτρια σχεδιασμού κοστουμιών στο World Stage Design 2013, επιμελήτρια στο πρόγραμμα Costume in Action (WSD13).

· Συνεκδότρια του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού «Studies in Costume and Performance (Intellect, 2016)». Ίδρυσε και ηγείται της πρώτης ερευνητικής ομάδας για την ενδυματολογία στις παρασταστικές τέχνες με όνομα «Costume in Focus» και έδρα το πανεπιστήμιο Aalto.

v