Η περίοδος της αχαροσύνης
Είναι η περίοδος που οι ορμόνες κυβερνούν το σώμα του. Η ανάπτυξη του αγοριού σου είναι αλματώδης: ψηλώνει απότομα, η φωνή του αλλάζει με κωμικοτραγικό τρόπο κι εκτός από σπυράκια, στο πρόσωπό του αρχίζουν κι εμφανίζονται διάσπαρτες τρίχες. Το σώμα του μεταμορφώνεται και χωρίς να θέλουμε να φανούμε κακές, δύσκολα μπορεί να συντονίσει τα χέρια με τα πόδια του, με αποτέλεσμα να γίνεται λίγο… άγαρμπος. Ωστόσο, παραμένει χαριτωμένος με τον δικό του τρόπο.
H περίοδος που το «μαμά» αντικαταστάθηκε από το «μάνα»
Αν νομίζεις ότι ο πρώτος του έρωτας θα σε ταρακουνήσει, τότε παρακαλούμε να το ξανασκεφτείς, γιατί τίποτα δεν συγκρίνεται με την ατάκα «μάνα, τι θα φάμε σήμερα;». Μέχρι χθες σε φώναζε «μαμά» κι αν ήσουν τυχερή, είχες ακούσει και τα υποκοριστικά του συγκεκριμένου ουσιαστικού, αλλά μέσα σε μια μέρα ακούς το «μάνα» να δίνει και να παίρνει στις συζητήσεις σας και δεν μπορείς, παρά να αναρωτηθείς τι άλλαξε. Τότε, αρχίζεις και παρατηρείς ότι έχει ψηλώσει, η φωνή του έχει βαρύνει κι απέναντί σου έχεις έναν εκκολαπτόμενο άντρα, που τραβάει τη δική του γραμμή ανάμεσά σας για να μεγαλώσει και γίνει ανεξάρτητος.
Η περίοδος που γίνονται περικοπές στις αγκαλιές…
…κι όταν γίνονται είναι βεβιασμένες, σύντομες και συνοδεύονται με ένα «ώχου βρε μάνα, τι θέλεις τώρα;» Κάποτε τρύπωνε στο κρεβάτι σου, επιζητούσε τα χάδια και τα φιλιά σου και ήταν το πιο στοργικό πλάσμα του κόσμου. Σιγά-σιγά όσο μεγαλώνει, οποιαδήποτε τρυφερή εκδήλωση θα πραγματοποιείται βάση αιτήματος(δικού σου!), εκτός από εκείνες τις στιγμές που είσαστε οι δυο σας, με κλειστά παντζούρια για να μη σας βλέπει κανείς που μπορείς να ευχαριστηθείς το αγοράκι σου για μερικά λεπτά. Αν και μετά θα σε ορκίσει να μην το πεις πουθενά! Ουπς…
Η περίοδος που μιλάς στον τοίχο…
…ή στον μαρμαρωμένο βασιλιά, που φοράει συνεχώς (για τω θεώ, ακόμη και στον ύπνο του!) ακουστικά. Του μιλάς, τον συμβουλεύεις, του κάνεις παρατηρήσεις κι όταν περιμένεις να ακούσεις την πολυπόθητη κουβέντα από τα χείλη του, σε κοιτάει με εκείνο το απορημένο βλέμμα, βγάζει το ένα ακουστικό και σου λέει ένα απλό, κοφτό «τι;». Γίνονται τα νεύρα σου κρόσσια ή όχι; Άλλες φορές πετάει τη σχολική τσάντα στο σαλόνι, πετάει κάτι που μοιάζει με μουγκρητό, παρά με χαιρετισμό και κλείνεται στο δωμάτιο του. Ωστόσο, θα υπάρξουν κι εκείνες οι λίγες, αλλά εξαιρετικά πολύτιμες φορές που θα σου ζητήσει με ντροπαλό ύφος να μιλήσετε και τότε τα ξεχνάς όλα.
Η περίοδος που τσακώθηκε με το νερό
Συνήθως, το φαινόμενο αυτό αρχίζει προς τα τέλη της έκτης δημοτικού και ακμάζει στις τάξεις του γυμνασίου. Ο γιος σου πήρε διαζύγιο με το νερό και το σαπούνι. Όσες συζητήσεις και να έχω κάνει με τις υπόλοιπες αγορομάνες, καμιά μας δεν μπορεί να βρει μια αιτία για το συγκεκριμένο ζήτημα, εντούτοις θα κάνει τον κύκλο του και θα περάσει. Μέχρι τότε πρέπει να αποδεχθείς ότι το καμάρι σου ανταγωνίζεται τον Πέπε λε Πιου.
Η περίοδος που κλειδώνουν την πόρτα…
… του δωματίου και του μπάνιου. Αν δεν βρίσκεστε οικογενειακώς σε αυτή τη φάση, σας προειδοποιούμε ότι θα νιώσετε περίεργα. Σχεδόν, θα ντρέπεστε λιγάκι, ειδικά όταν θα βγαίνει με εκείνο το άκρως ύποπτο βλέμμα. Ναι, ναι το μικρό σας αγγελούδι ανακάλυψε τον αυνανισμό κι αν είναι στην εφηβεία πολύ πιθανόν και το πορνό. Γι’ αυτό μανούλες, μόνο μια συμβουλή έχουμε να σας δώσουμε: ΧΤΥΠΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ!
«Μαρέ γιε μου κανακάρη…
… ποια γυναίκα θα σε πάρει» λέει το άσμα κι όπως πολύ καλά καταλάβατε ο κανακάρης ερωτεύτηκε! Ξεκίνησε τα παρφουμαρίσματα πριν βγει από το σπίτι, προσέχει οι μπλούζες του να μην έχουν ίχνος λεκέ, πειραματίζεται με το μαλλί του (μην φοβηθείτε αν ζητήσει το πιστολάκι σας) και σαν νέος δανδής πετάει ένα «θα αργήσω λίγο.» Είναι γλυκό, συνάμα αστείο και το μόνο που εύχεσαι είναι να το ζήσει ωραία και να μην πληγωθεί. Αν και τώρα, -μεταξύ μαμάδων- σε πιάνει μια ασυνήθιστη περιέργεια να δεις το γούστο του στις γυναίκες, αλλά καλύτερα να μην επεκταθούμε στο συγκεκριμένο θέμα, γιατί οι φροϋδικές θεωρίες δεν είναι με το μέρος μας.
Boys will be boys
Ο υπολογιστής και τα video games θα είναι ο πρώτος τους (και παντοτινός) έρωτας. Στην αρχή ήταν οι μινιατούρες, τα playmobil και τα αυτοκινητάκια, ωστόσο τώρα τα πρωτεία έχουν όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές. Όταν καλέσει τους φίλους του σπίτι για να παίξουν, μην περιμένεις τα κλασικά παιχνίδια. Θα σχηματίσουν έναν κύκλο, ο καθένας με το δικό του κινητό, tablet, ακόμη και laptop και θα χαθούν σε ένα δικό τους κόσμο, φωνάζοντας ορολογίες που δεν καταλαβαίνεις – και δεν πρόκειται να τις μάθεις- και φορώντας…ακουστικά, κι ας είναι ο ένας δίπλα στον άλλον. Θα ήθελα να πω ότι είναι μια εφήμερη περίοδος στη ζωή των αγοριών, όμως, όταν βλέπω ότι ο καλύτερος φίλος του άντρα μου είναι το playstation, δεν τρέφω φρούδες ελπίδες.
Δεν θα επεκταθούμε στο πόσο σημαντική είναι η σχέση μεταξύ μαμάς-γιου, ωστόσο, παραφράζοντας τον Σοφοκλή θα θέλαμε να πούμε «ότι ο γιος είναι η άγκυρα που κρατά στη ζωή τη μητέρα.» και όσες έχετε γιους, καταλαβαίνετε.