Η 8χρονη κόρη μου ξυπνάει μέσα στη νύχτα και μετά δεν το θυμάται. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;

Η 8χρονη κόρη μου ξυπνάει μέσα στη νύχτα και μετά δεν το θυμάται. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Η κόρη μου που είναι 8 ετών, ξυπνάει μέσα στην νύχτα σαν να υπνοβατεί. Θα πάει να πιει νερό ή θα γυρίσει όλο το σπίτι και θα καταλήξει στο κρεβάτι μου, αντί για το δικό της.  Κάποιες φορές, κατά την διάρκεια που υπνοβατεί κλαίει. Όταν την ρωτάω δεν θυμάται. Τι μπορώ να κάνω;
Απάντηση:

*Φωτογραφία: blog.chw.org

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η υπνοβασία εντάσσεται στις διαταραχές του ύπνου. Σε ποσοστό 15%, παιδιά ηλικίας 4 έως 12 ετών, εμφανίζουν ένα επεισόδιο υπνοβασίας την εβδομάδα. Το επεισόδιο αυτό μπορεί να έχει διάρκεια από λίγα δευτερόλεπτα έως 30 λεπτά και στη συνέχεια επέρχεται πλήρης αμνησία του επεισοδίου. Συνήθως, στην οικογένεια υπάρχει ανάλογο ιστορικό.

Η υπνοβασία σχετίζεται με υπερβολική κόπωση και στρες. Αυτό που μπορείτε λοιπόν, να κάνετε για να φροντίσετε την κόρη σας, είναι να κάνετε ότι μπορείτε για να βοηθήσετε να μειωθούν τα επεισόδια και από την άλλη να διαμορφώσετε το χώρο της έτσι, που όταν έρθει το επεισόδιο υπνοβασίας να μην κινδυνέψει. Δημιουργείστε ένα δωμάτιο αρκετά ασφαλές, καθώς κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ο συντονισμός των κινήσεων δεν έχει προσανατολισμό, οπότε υπάρχει κίνδυνος να χτυπήσει. Επιπλέον, φροντίστε για τις συνθήκες που της δημιουργούν στρες, συζητώντας μαζί της και βοηθώντας την να το εκφράσει λεκτικά, ώστε να μην κρατήσει μέσα της ανεπεξέργαστο το άγχος της.

Θα βοηθούσε να κάνατε μια συζήτηση με τον παιδίατρο σας. Εάν το επεισόδια είναι πολύ τακτικά και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ίδια, θα χρειαστεί να σας παραπέμψει σε κάποιον ειδικό που θα μελετήσει συγκεκριμένα πια τον ύπνο της και θα σας προτείνει πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης και θεραπείας.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v