Επειδή όπως πάντα η καλύτερη πρόληψη είναι η ενημέρωση του κοινού και η λήψη των απαραίτητων μέτρων, φροντίστε να ενημερωθείτε και να προστατεύσετε τον εαυτό σας και τα παιδιά.
Πώς μεταδίδεται ο Ιός του Δυτικού Νείλου
Ο βασικός τρόπος μετάδοσης του ΙΔΝ είναι το τσίμπημα από κουνούπια, τα οποία έχουν μολυνθεί γιατί τρέφονται από μολυσμένα πτηνά. Σύμφωνα με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, από τον ιό μπορεί να μολυνθούν πολλά είδη κουνουπιών, το κοινό κουνούπι, όμως, είναι κυρίως υπεύθυνο για τη μετάδοσή του.
Εκτός από τα κουνούπια, η μετάδοση του ΙΔΝ από μεταμοσχεύσεις οργάνων και μεταγγίσεις αίματος θεωρείται πιθανό σενάριο ενώ το να μεταδοθεί ο ιός από τη μητέρα στο έμβρυο είναι μία σπάνια περίπτωση.
«Κολλάει» με τη σωματική επαφή;
Αυτό που πιθανώς θα σκεφτούν πολλοί από εσάς είναι εάν ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και τουλάχιστον, ως προς αυτό, τα νέα είναι θετικά: ο ιός δεν μεταδίδεται με τη σωματική επαφή, δηλαδή με το άγγιγμα, την αγκαλιά, το φιλί ή την ερωτική πράξη, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι μπορούμε να επαναπαυτούμε.
Ποια συμπτώματα θα πρέπει να σας ανησυχήσουν
Στην συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων, το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι καθένας μπορεί να έχει μολυνθεί χωρίς να το ‘χει καταλάβει, γι’ αυτό και οι ειδικοί την ονομάζουν ασυμπτωματική λοίμωξη.
*Φωτογραφία: momjunction.com
Στην ήπια μορφή της νόσου, κατά την οποία τα συμπτώματα διαρκούν από 3 –6 ημέρες, τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ΙΔΝ μπορεί να εμφανίσουν:
- πονοκέφαλο
- πυρετό
- αδυναμία και κόπωση
- πόνους στους μύες και τις αρθρώσεις
- γαστρεντερικά προβλήματα (ναυτία, διάρροια, εμετό, ανορεξία και πόνους στην κοιλιά)
- δερματικά εξανθήματα
- διόγκωση των λεμφαδένων
Στη σοβαρή της μορφή, η νόσος προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα, προκαλώντας εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση, γι’ αυτό και τα συμπτώματα, εκτός από τον πυρετό και τον πονοκέφαλο, είναι τα εξής:
- δυσκαμψία αυχένα,
- διαταραχή συνείδησης και συμπεριφοράς (απάθεια, λήθαργος, κώμα ή σύγχυση)
- νευρολογικά συμπτώματα, (αστάθεια, διαταραχές στο βάδισμα και την κινητικότητα, τρέμουλο, σπασμοί και παράλυση)
- διαταραχές στην όραση
- μυϊκή αδυναμία
Τα συμπτώματα σε αυτή την περίπτωση μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες και να προκαλέσουν χρόνια νευρολογικά και άλλα προβλήματα στους ασθενείς. Σημειώνεται ότι η σοβαρή μορφή της νόσου συνήθως εμφανίζεται κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, άτομα με χρόνια νοσήματα ή των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε καταστολή.
Πώς θα προστατευθείτε από τα τσιμπήματα των κουνουπιών
Έξω απ’ το σπίτι
Με τα κατάλληλα ρούχα
Όσο δύσκολο κι αν είναι λόγω ζέστης, προσπαθήστε να φοράτε φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν περισσότερο το σώμα (δηλαδή μπλούζες με μακριά μανίκια και παντελόνια).
Εντομοαπωθητικά
*Φωτογραφία: mamanam.com
Όταν βγαίνετε από το σπίτι, εφαρμόζετε εντομοαπωθητικά στο δέρμα που δεν καλύπτεται από τα ρούχα, αλλά και πάνω από αυτά, πάντα ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Θυμηθείτε, ωστόσο, να τα αφαιρέσετε με σαπούνι και νερό μόλις γυρίσετε. Όπως συμβουλεύει και το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, η χρήση εντομοαπωθητικών αντενδείκνυται σε παιδιά ηλικίας έως 2 ετών ενώ για παιδιά 2-12 ετών, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας. Επισημαίνεται ότι οι έγκυες και οι γυναίκες που θηλάζουν θα πρέπει επίσης να ακολουθήσουν τις οδηγίες του γιατρού τους.
Επιπλέον, να έχετε στο μυαλό σας ότι τα περισσότερα κουνούπια τσιμπούν από το σούρουπο έως το χάραμα, επομένως προσπαθήστε αυτές τις ώρες να είστε ακόμα πιο προσεκτικοί.
Μέσα στο σπίτι
- Για να μην εισβάλλουν τα κουνούπια μέσα στο σπίτι, μπορείτε να το θωρακίσετε με σίτες σε παράθυρα, πόρτες, αεραγωγούς και φεγγίτες.
- Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η κουνουπιέρα, ειδικά στις περιοχές που ο κίνδυνος μετάδοσης του ΙΔΝ είναι αυξημένος, μπορεί να σας προστατεύσει από τα ανεπιθύμητα τσιμπήματα.
- Οι ανεμιστήρες και τα κλιματιστικά, εκτός του ότι μας δροσίζουν, απομακρύνουν τα κουνούπια, μειώνοντας τη δραστηριότητά τους.
- Φροντίστε να είστε εξοπλισμένοι με εντομοκτόνα που θα χρησιμοποιείτε πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης.
- Όσον αφορά τον φωτισμό των εξωτερικών χώρων, προτιμήστε κίτρινους λαμπτήρες που «τραβάνε» λιγότερο τα κουνούπια.
- Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν στάσιμα νερά σε λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές ή άλλα σημεία του κήπου ή του μπαλκονιού.
- Κουρεύετε συχνά το γρασίδι, τους θάμνους και τις φυλλωσιές, όπου τα κουνούπια συνηθίζουν να κρύβονται.
- Θυμηθείτε να ποτίζετε τα φυτά τις πρωινές ώρες.
Φυσικά δεν χρειάζεται να πανικοβληθούμε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, ωστόσο, είναι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα που περνούν απ’ το χέρι μας έτσι ώστε να μειώσουμε τον κίνδυνο.
Πηγές: keelpno.gr, iatronet.gr