Κάνω τα πάντα να μην έχει ενοχές το παιδί μου για το διαζύγιο, όμως ο πατέρας του δεν με βοηθάει. Πώς να το διαχειριστώ;

Κάνω τα πάντα να μην έχει ενοχές το παιδί μου για το διαζύγιο, όμως ο πατέρας του δεν με βοηθάει. Πώς να το διαχειριστώ;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Είμαι πρόσφατα διαζευγμένη μαμά και το παιδάκι μας, όταν είναι να αποχωριστεί τον μπαμπά του, φωνάζει και κλαίει. Του έχω πει όλη την αλήθεια, ότι δεν φταίει εκείνο που οι γονείς του ζούνε χωριστά και ότι ακούω τα «θέλω» του, όμως, σε αυτό δεν με βοηθά ο μπαμπάς του, που πάντα  λέει πως φεύγει για να πάει να κάνει μπάνιο. Το αποτέλεσμα είναι ο μικρός να θυμώνει μαζί μου και να μην θέλει να μιλήσουμε όταν είναι με τον μπαμπά του. Πώς να το χειριστώ; 
Απάντηση:

*Φωτογραφία: media.mnn.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Ένα διαζύγιο είναι μια δύσκολη συνθήκη για κάθε μέλος της οικογένειας, καθώς επιφέρει αλλαγές σε πολλά επίπεδα της ζωής και της καθημερινότητας. Οι αλλαγές αυτές δημιουργούν δυσκολίες, οι οποίες δεν τελειώνουν με μια δικαστική απόφαση, αλλά ξεκινούν πριν από αυτήν και διαρκούν για περισσότερο χρονικό διάστημα.

Αναφέρετε στο ερώτημά σας, ότι το διαζύγιό σας είναι πρόσφατο. Επομένως, αντιλαμβάνομαι ότι διανύεται μια δύσκολη περίοδο. Κατανοώ την αγωνία σας για την αντίδραση του γιου σας. Νομίζω, ωστόσο ότι θα ήταν περισσότερο βοηθητική η δική σας κατανόηση ως προς τα συναισθήματά του. Ο γιος σας, σας λέει και σας δείχνει ότι δυσκολεύεται. Επιτρέψτε του να το εκφράσει. Η φροντίδα σας θα τον ελευθερώσει να σας μιλήσει. Δεν απαγορεύεται να είναι θυμωμένος. Αξιοποιήστε τα συναισθήματα του, ώστε να προχωρήσετε τη μεταξύ σας σχέση και ακούστε τον. Όχι με πίεση, αλλά με ελευθερία.

Μια συζήτηση σε επίπεδο ενηλίκων με τον πατέρα του θα ήταν βοηθητική ώστε να πάρετε από κοινού αποφάσεις για το πώς θα προχωρήσετε με γνώμονα το καλό του παιδιού σας, που είμαι βέβαιη ότι και οι δυο επιθυμείτε.

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v