Ναυτία και τάση προς εμετό
Οι γαστρεντερικές διαταραχές είναι σημάδι που μαρτυρά χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό. Η ναυτία ακόμη και η τάση προς εμετό, εκτός από έλλειψη, μπορεί να δηλώνουν και αυξημένα επίπεδα μαγνησίου. Σε κάθε περίπτωση, αν είναι προβλήματα που επιμένουν, θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γιατρό σας.
Ημικρανίες
Ένα σύμπτωμα της έλλειψης μαγνησίου είναι οι πονοκέφαλοι και οι έντονες ημικρανίες. Αυτό συμβαίνει γιατί νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου είναι πιο επιρρεπή στο να απελευθερώσουν διεγερτικές χημικές ουσίες, όπως το γλουταμινικό οξύ, κάνοντας τα νεύρα ευερέθιστα. Ενώ, όταν υπάρχει αρκετή ποσότητα μαγνησίου στον οργανισμό, τότε εμποδίζεται αυτή η απελευθέρωση.
Μυϊκοί πόνοι και κράμπες
Αν έχετε μυϊκούς πόνους ή αν υποφέρετε από μυϊκές κράμπες, τότε είναι πιθανό να έχετε έλλειψη μαγνησίου. Το μαγνήσιο προστατεύει και σταθεροποιεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα, η έλλειψή του να οδηγεί σε δυσλειτουργία των μυών. Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τον ύπνο, καθώς το άτομο γίνεται νευρικά υπερευαίσθητο και ξυπνάει από μυϊκούς σπασμούς και κράμπες.
Καρδιακά προβλήματα
Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει την ομαλή λειτουργία της καρδιάς. Το άτομο μπορεί να έχει αρρυθμίες ή ταχυκαρδίες, καθώς τα χαμηλά επίπεδα μπορεί να οδηγήσουν σε στεφανιαία προβλήματα, όπως καρδιακή προσβολή. Όσοι ασθενείς έχουν πάθει καρδιακή προσβολή, τους έχει χορηγηθεί χλωριούχο μαγνήσιο για να σταματήσει η πήξη του αίματος και η ασβεστοποίηση αρτηριών.
Δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα μπορεί να είναι σημάδι ότι πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη μαγνησίου, καθώς όταν λαμβάνεται σε υψηλές δόσεις έχει καθαρτικό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει, γιατί έχει την ικανότητα να χαλαρώνει τους μύες του εντέρου, αντλώντας νερό στα κόπρανα, μαλακώνοντάς τα και βοηθώντας να κινούνται πιο εύκολα προς την έξοδο.
Υπέρταση
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν τα επίπεδα μαγνησίου είναι αρκετά, τότε η αρτηριακή πίεση βρίσκεται εντός φυσιολογικών ορίων. Αντίθετα, όταν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου, υπάρχει ο κίνδυνος της υπέρτασης.
Διαβήτης τύπου 2
Η ποσότητα μαγνησίου στον οργανισμό παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της ζάχαρης και επειδή ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια πάθηση που είναι άμεσα συνδεδεμένη με την διατροφή του ατόμου, η έλλειψη του συγκεκριμένου μετάλλου θα μπορούσε να αμβλύνει το πρόβλημα.
Κόπωση και άγχος
Aν νιώθετε συνεχή κούραση και άγχος, τότε πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο ανεπάρκειας μαγνησίου. Όταν υπάρχει αρκετή ποσότητα του μετάλλου στον οργανισμό, τότε εμποδίζεται η απελευθέρωση των ορμονών του στρες.
Πηγές: iatronet.gr, express.com.uk