Η κόρη μου δέχεται απόρριψη από τις φίλες της. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω;

Η κόρη μου δέχεται απόρριψη από τις φίλες της. Πώς μπορώ να τη βοηθήσω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Η κόρη μου είναι 9 ετών και εισπράττει απόρριψη από τις δυο κολλητές της, οι οποίες φαίνεται να ταιριάζουν περισσότερο μεταξύ τους. Παρόλο που συναντιούνται συχνά, πολλές φορές της λένε "παράτα μας ήσυχες", ή λένε μυστικά μεταξύ τους ή φεύγουν μακριά της. Έχουν μιλήσει στα κορίτσια οι μαμάδες και προσωρινά την αποδέχονται. Πώς μπορώ να το χειριστώ καλύτερα; Η κόρη μου απλώς τις δικαιολογεί για να μπορεί να παίζει μαζί τους. 
Απάντηση:

Αγαπητή αναγνώστρια,

Τα παιδιά μέσα από τις σχέσεις που αναπτύσσουν με τους συνομηλίκους τους μαθαίνουν να σχετίζονται ισότιμα. Να συμφωνούν, να διαφωνούν, να διεκδικούν, να προσφέρουν. Οι γονείς κατά τη διάρκεια του μεγαλώματος του παιδιού φροντίζουν διαρκώς να μάθουν στα παιδιά τους τρόπους να σχετιστούν, κι έτσι αργότερα εκείνα καλούνται να τους εφαρμόσουν. Σε όλη αυτήν την πολύπλοκη διαδικασία είναι πολύ πιθανό να υπάρξει δυσκολία, καθώς τα παιδιά δοκιμάζουν τρόπους μέχρι να βρουν ποιος τους ταιριάζει.

Η κόρη σας λοιπόν μοιάζει να αναρωτιέται για το πώς θα σχετιστεί με τις φίλες της. Πριν βιαστείτε σαν μητέρα να εμπλακείτε στο θέμα αυτό, δείξτε της εμπιστοσύνη. Αναγνωρίστε στην κόρη σας πόσο υπέροχη είναι και πόσα πολλά έχει να κερδίσει ακόμη από τις σχέσεις της με τους ανθρώπους. Επιτρέψτε της να δυσκολευτεί και να μπορέσει να ανατρέξει σε εσάς όποτε το χρειάζεται, όχι για να της δώσετε εσείς τη λύση, αλλά για να τη γεμίσετε ευχές και να πάρει δύναμη να συνεχίσει να προχωρά! Είναι σημαντικό, πέρα από το ότι λέγεται μεταξύ σας, η δική σας στάση ως προς τις σχέσεις. Εάν η κόρη σας σας βλέπει να προχωράτε κι εσείς τις σχέσεις σας, με τις δικές σας φίλες τότε της δείχνετε με τον τρόπο σας τη σημαντικότητα της σχέσης αυτής, την εμπιστοσύνη να προχωρήσει όχι υποχωρώντας, αλλά αξιοποιώντας τα δικά της διαφορετικά στοιχεία!

Είναι υπέροχο που η κόρη σας θέλει να αναπτύξει τις σχέσεις της! Στηρίξτε την με το να την εμπιστευτείτε και με το να της δίνεται ένα όμορφο πρότυπο για να ακολουθήσει!

Σας ευχαριστώ.

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v