Η κόρη μου είναι 2,5 χρονών και δεν περπατάει. Τι μπορώ να κάνω;

Η κόρη μου είναι 2,5 χρονών και δεν περπατάει. Τι μπορώ να κάνω;
Η παρακάτω απάντηση δεν προέρχεται από κάποιο αυτόματο πρόγραμμα, ούτε από ένα ανώνυμο συντάκτη. Είναι από ένα πραγματικό γονιό, σαν εσένα, με ένα πραγματικό προβληματισμό, όπως οι δικοί σου. Στο «Όσα οι γονείς ρωτούν», η ψυχολόγος Ρομίνα Σαλούστρου απαντά σε αυτά τα προβλήματα, έγκυρα και με ευαισθησία. Αγόρασε τώρα το βιβλίο εδώ. Γιατί γονιός δε γεννιέσαι, γίνεσαι!
Ερώτηση:
Γεια σας! Έχω μια κόρη 2,5 χρονών και δεν περπατάει. Έχουμε κάνει άπειρες εξετάσεις, έχουμε επισκεφτεί παιδονευρολόγο, έχουμε κάνει κινησιοθεραπείες 2 μήνες έχουμε συζητήσει και με τον παιδίατρο και όλοι μας έχουν πει ότι το παιδί είναι υγιέστατο. Να σας πω ότι γενικά κάνει ολόκληρες φράσεις σωστές, μιλάει, τραγουδάει, τρώει μόνη της. Πολλές φορές, κυρίως τώρα τελευταία όταν την κρατάω, δεν βάζω καθόλου δύναμη για να την κρατήσω και περπατάει. Απλά θέλει να νιώθει ότι κάποιος την κρατάει. Το θέμα είναι ότι τις περισσότερες φορές δεν θέλει να σηκωθεί. Απλά δεν θέλει! Έχω δοκιμάσει να κάνω ότι μπορώ για να της δώσω να καταλάβει ότι πρέπει να περπατήσει. Όλα τα καταλαβαίνει! Ακόμα και παιδάκια που βλέπει να τρέχουν και να περπατούν δεν ζηλεύει καθόλου. Έστω να κάνει μια προσπάθεια να σηκωθεί όπως εκείνα. Τι άλλο να κάνω; Να απευθυνθώ σε ψυχολόγο; Είμαι απελπισμένη, γιατί ενώ έχω κάνει μια πρόοδο, έπειτα από λίγο καιρό ξαναπάμε πίσω.
Απάντηση:

*Φωτογραφία: fitnesstipss.com

Αγαπητή αναγνώστρια,

Η αισθητηριοκινητική ανάπτυξη ενός παιδιού είναι μια πολυσύνθετη λειτουργία που εξελίσσεται. Η κίνηση είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης σε πολλά επίπεδα διαδικασιών αισθητηριακής, αντιληπτικής, γνωστικής και κινητικής. Πρόκειται λοιπόν, για ένα περίπλοκο θέμα που χρειάζεται διερεύνηση και κατανόηση προκειμένου να δοθεί η κατάλληλη βοήθεια.

Αντιλαμβάνομαι την αγωνία σας. Έχετε ήδη κάνει σημαντικές κινήσεις για να φροντίσετε την κόρη σας και αυτό είναι υπέρ σας. Καθώς ο χρόνος περνά και η ανάπτυξή της συνεχίζεται, μπορεί ο ειδικός να σχηματίζει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού εντοπίζεται η δυσκολία, αλλά και ποια είναι τα δυνατά στοιχεία του παιδιού τα οποία θα αξιοποιήσει για περαιτέρω ανάπτυξη. Είναι σημαντικό, έστω κι αν έχετε απευθυνθεί παλαιότερα, να επισκεφθείτε έναν εργοθεραπευτή. Το μέγιστο όφελος θα ήταν να ζητήσετε ραντεβού σε ένα πλαίσιο με μια ομάδα ειδικών, όπως  παιδοψυχίατρο, ψυχολόγο, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή κ.ά. έτσι ώστε να υπάρξει μια συνολική εκτίμηση για την κόρη σας, και μια καλή συνεργασία για το θεραπευτικό της πλάνο, ώστε να μη χρειάζεται να ταλαιπωρείστε σε πολλές επισκέψεις. Μπορείτε, λοιπόν, να απευθυνθείτε με το συγκεκριμένο αίτημα σε τμήμα παιδοψυχιατρικής σε δημόσιο νοσοκομείο, ή ακόμη και σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο που εμπιστεύεστε.

Είναι πολύ σημαντικό ότι η σε άλλα επίπεδα προχωρά καλά και τη χαίρεστε! Αυτό το προχώρημα σας δίνει στοιχεία ότι μπορεί να πάει καλά και σε άλλο επίπεδο, οπότε μην απογοητεύεστε. Φροντίστε την! Με τα δικά σας βήματα βοηθάτε και τα δικά της.

 Σας ευχαριστώ. 

*Η Ρομίνα Σαλούστρου είναι ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια.

Κάντε τη δική σας ερώτηση στους ειδικούς του Mama365.gr

Οι ανωτέρω πληροφορίες απευθύνονται μόνο για γενική χρήση. Οι πληροφορίες που παρέχονται δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για την διάγνωση, θεραπεία, περίθαλψη ή πρόληψη οποιασδήποτε νόσου χωρίς την συμβουλή εξειδικευμένου ιατρού και δεν αντικαθιστούν την ιατρική εξέταση και την ιατρική συμβουλή .Θα πρέπει να συμβουλεύεστε άμεσα ειδικό ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα ή ζήτημα που σας απασχολεί. Ποτέ μην παραβλέψετε ή τροποποιήσετε ολικώς ή μερικώς ιατρική συμβουλή ή αναβάλλετε να συμβουλευθείτε ειδικευμένο ιατρό του ανωτέρω άρθρου. Ο συντάκτης του άρθρου δεν φέρει οιαδήποτε ευθύνη για οποιαδήποτε ενέργεια ή παράλειψη βασισμένη στις πληροφορίες και τα δεδομένα αυτού του δικτυακού τόπου.

v